Ayder'de Kiyasiya Boga Güresleri

Rize’nin Çamlihemsin ilçesinin dünyaca ünlü turizm bölgesi Ayder Yaylasi’nda bu yil 28’incisi düzenlenen Ayder boga güreslerinde bogalar kiyasiya mücadele etti.

Ayder'de Kiyasiya Boga Güresleri
Çamlihemsin’in Ayder Yaylasi Galer Düzü’nde bulunan arenada bas, basalti, küçük orta ve büyük orta ve ayak kategorisi olmak üzere 5 kategoride yarisan 70 boga kiran kirana mücadele etti. Boynuz kontrolleri gerçeklestirilen bogalar sirayla arenaya alindi. Boga sahiplerinin de büyük heyecan yasadigi güreslerde bazi bogalar hemen sonuca giderken, bazi bogalar ise hiç güresmeden arenayi terk ederek sahibinin hüsrana ugramasina sebep oldu. Güreslerde bogalarin sahipleri güresi kendi bogasi kazanabilmesi için yanina yaklasarak onunla konusuyor. Güreslerde dereceye giren bogalarin sahiplerine toplam 400 bin lira ödül verildi.



“Bogalar muhtesem”

Boga güresi festivalinin kendileri için eglenceli geçtigini söyleyen Osman Çamkerte, “Boga festivali çok güzel geçiyor. Katilim çok güzel. Bogalar muhtesem. Çamlihemsin’de artik geleneksel olarak düzenleniyor. Artvin yöresinde de bu güresler oluyor. Buradaki sampiyonlar Türkiye sampiyonasina gidiyor. Buradaki birincileri oraya gönderiyorlar. Süper egleniyoruz. Hava da muhtesem” ifadelerini kullandi.

“Bu bizim kültürümüzdür”

Boga güreslerinin kendilerinin bir kültürü oldugunu ve her yil izlemek için geldiklerini ifade eden Havva Sen, “Burasi çok güzel. Boga güreslerine geldik. Simdi de onlari izliyoruz. Her sene izliyoruz. Bu bizim kültürümüzdür. Çok da güzeldir. Biz burada egleniyoruz. Eglenmezsek gelmeyiz. Egleniyoruz ki geliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA