Uzmanlar, Yapay Zekanin Hangi Amaca Hizmet Ettigi Ve Ne Sekilde Kontrol Edildigi Konusunda Uyardi

Hayatimizin her alaninda kullanilmaya baslanilan yapay zeka destekli uygulamalarin kullanimi ve güvenirligi konusunda açiklamalarda bulunan Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi Sirnak Il Sorumlusu Rukiye Asan, yapay zeka kullanilirken dikkatli olunmasi gerektigini söyledi.

Uzmanlar, Yapay Zekanin Hangi Amaca Hizmet Ettigi Ve Ne Sekilde Kontrol Edildigi Konusunda Uyardi
Yapay zekanin gelisimi, güvenirligi, avantaj ve dezavantajlari konusunda IHA muhabirine bilgi veren T3 Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi Sirnak Il Sorumlusu Rukiye Asan, sirketlerin datalari saklamadigini iddia etse de verilerin kaydedilmesinin endise verici oldugunu ifade etti.

Yapay zeka hakkinda herkesin bir yorumunun oldugunu belirten Asan, "Yapay zekayi bilgisayarlara normalde insan zekasina ihtiyaç duyulan isleri yaptirma teknolojisi olarak tanimlayabiliriz. Su anda kullandigimiz bilgisayarlarin kafasi tabiri caizse çalismiyor ama günümüz yapay zekasi bu durumu degistirmeye ant içmis gibi. 1950’li yillarda ilk basta hedeflenerek yapilan bir durum degildi. Bu yillarda sadece kelimeler ve metin isleme gruplari çalismalari yapiliyordu. 1980’li yillarda bu çalismalar bir sinir agi modelinin gelistirilmesi ile 2000’li yillarda ivme kazandi. Yapay zeka veri datalari büyüdükçe veriler islenmeye basladi.

Veriler islenmeye basladikça da ürünler ortaya çikmaya basladi.

Ilk basta Google’in üretmis oldugu bir ürün vardi fakat istenilen ihtiyaca tam anlami ile karsilik bulundugu söylenemez. Su an kullanilan OpenAl, ChatGPT gibi uygulamalar birçok amaçla kullanilmaktadir. Günde yüzlerce uygulama kullaniliyor, yüzlerce uygulama gelistiriliyor. Bu uygulamalardaki modellerin fark olusturmasinin iki büyük kaynagi var. Birincisi data, ikincisi de teknolojik altyapi. Yapay zeka teknolojisinde CPU dedigimiz ekran kartlari çok önemli burada. Bu ekran kartlarini kimler daha çok üretiyorsa, kimlerde daha çok fazla varsa aslinda en çok yapay zeka ürünleri ve modellerini bu ülke ve sirketler üretmis oluyor. Özellikle ses ve görüntü için kullanilan yapay zeka modelleri var" seklinde konustu.



"Yapay zekanin teknolojik bir ürün oldugu unutulmamali"

Yapay zekayi çok saf duygularla kullandigimizi belirten Asan, "Siklikla sorulan sorulardan bir tanesi de avantajlari ve dezavantajlaridir. Her teknolojik ürünün avantajlari oldugu gibi dezavantajlari da var. Avantajlari için sunlari söyleyebiliriz; bir seyi niçin kullandigimiz, hangi amaca hizmet edecegidir. Burada niyet aslinda çok önemlidir. Hangi teknolojik ürün olursa olsun ne niyette kullandigimiz, nasil kullandigimiz ve niçin kullandigimiz çok önemli. Bunlara dikkat ederek kullanabilirsek amacina hizmet etmis olur. Bu avantajlari ürüne çevirmekte çok önemlidir. Yapay zeka destekli uygulamalari kullanirken çikardigimiz ürünleri hayatimizda nerelerde kullaniyoruz. Evimizde nesnelerde, akilli ev projelerinde, kullandigimiz ulasim araçlarinda, saglik alanlarinda, egitimde kurumsal olarak kullanilan alanlardir. Kisisel olarak hayatimizin her alaninda rahatça ulasip kullanabiliyoruz. Ögrenciler ödevlerini yapay zekali destekli programlarindan yapiyor. Birçok avantajini bu sekilde siralayabiliriz. Avantajlari oldugu gibi dezavantajlari da var riskli alanlari bayagi bulunuyor, biraz güvenlik konusunda endiselerimiz var. Hangi datalar toplaniyor, nasil toplaniyor, biz yazdikça bunlar daha fazla data olarak toplaniyor mu, saklaniyor mu? Her ne kadar bu datalarin saklanmadigini iddia edilse de verilerin kaydedilmesi cidden endise verici. Bu isin arka tarafindan neler oluyor maalesef bilemiyoruz, maalesef açik kaynak yok. Bir diger dezavantaji ise kullanici tarafindan yaniltici bilgiler büyük dezavantaj tasiyor. Bizler suan yapay zekayi aslinda çok saf duygularla kullanirken sorular soruyoruz cevap aliyoruz ama bu bilgiler ne kadar dogru bunlari da incelemek gerekiyor. Kullandigimiz ürün ve uygulamalar hangi ülke tarafindan yapildigi, hangi amaca hizmet ettigi ve ne sekilde kontrol edildigi konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yapay zekanin teknolojik bir ürün oldugu unutulmamali. Yapay zekanin bir yazilim ürünü oldugunu ve ögrendigi datalar üzerinden cevap verdigi bunu düsünerek kullanmamiz gerekiyor. Bu avantaj ve dezavantajlari önümüze koydugumuzda ürünü kullanmada bir problemin oldugunu düsünmüyorum ama bilinçli sekilde kullanmaliyiz. Neyi nerede nasil kullanacagimizi mutlaka bilmeli ve arastirmaliyiz. Her soruya mutlaka cevap aliriz ama buna dikkat etmemiz gerekiyor. Kullanilan ürünün hangi ülke tarafindan yapildigi ve gelistirildigine de dikkat etmemiz gerekiyor. Yapay zeka, son zamanlarda gündemde olan ve herkes tarafindan merak edilen konulardan bir tanesidir. NASA mühendislerinden tutun mahallemizdeki bakkallara kadar herkesin en az bir fikrinin oldugu bir konu. Kimine göre hayatimizi degistirecek kimine göre ise hayatimizin sonu olarak degerlendiriliyor. Yapay zekanin avantajlari oldugu gibi dezavantajlari da bulunuyor. Hayatimizin her alaninda farkinda olarak veya olmayarak yapay zekayi kullaniyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA