Türk Telekom'dan Kas Hastalari Için Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Çözüm

Türk Telekom’un ALS ve felç gibi kas hastaliklari sebebiyle ellerini kullanamayan bireylerin hayatini kolaylastirmak için baslattigi projenin Ar-Ge çalismalari meyvesini verdi. Hastalarin göz hareketleriyle bilgisayarlarini kullanabilmesine olanak taniyan yenilikçi çözüm için ürünlestirme çalismalarina baslandi. Bireyin göz hareketi ile bilgisayar ve bilgisayara bagli isik, klima, televizyon gibi çevre ekipmanlari kontrol edebilme imkâni saglayan uygulama, gözlük veya harici kamera gibi ek donanimlara ihtiyaç olmaksizin çalisiyor.

Türk Telekom'dan Kas Hastalari Için Yapay Zeka Destekli Yenilikçi Çözüm


Türk Telekom, teknolojinin sundugu olanaklarla hayatin her alaninda akilli uygulamalar ve yenilikçi çözümler hayata geçiriyor. ALS ve felç gibi kas hastaliklari sebebiyle ellerini kullanamayan bireylerin hayatini kolaylastirmak için harekete geçen sirket, hastalarin bilgisayarlarini göz hareketleriyle kullanabilmesine olanak taniyan yenilikçi çözüm için Ar-Ge çalismalarini tamamladi.

“Akilli uygulamalar ile teknolojinin hayatimizdaki faydalarini artiriyoruz”

Türk Telekom Destek Hizmetleri ve Satinalma Yönetimi Genel Müdür Yardimcisi Dr. Mehmet Beytur, “Sirket olarak, her alanda insani odagina alan ve degerli hissettiren inovatif islere yönelerek genis kitlelere fayda saglayacak projeler gelistirmeye odaklaniyoruz. Üniversite ve sanayii is birlikleriyle yaptigimiz Ar-Ge çalismalarimizin yenilikçi ürün ve servislere dönüsmesini önemsiyoruz. Yeni gelistirdigimiz göz hareketi ile bilgisayar kontrolü, ALS ve felç gibi kas hastalari için önemli bir yaklasim olacak. Bu çalismanin, hastalarin yasam kalitesini artiracagina inaniyoruz. Gözlük gibi harici bir ekipmana ihtiyaç olmadan, dogrudan bilgisayarin kamerasiyla göz hareket takibinin yapilabilmesine imkân saglayan bu çözüm, hastalarin bilgisayarlarini daha kolay ve rahat bir sekilde kullanmalarina olanak taniyor” dedi.



Kas hastalarinin göz hareketleriyle bilgisayar kontrolü

Yapilan açiklamaya göre, yapay zekâ tabanli görüntü isleme modeli kullanilarak gelistirilen uygulama ile kullanicilar, göz hareketleriyle bilgisayardaki çesitli islevleri kontrol edebiliyor. Yerli ve milli imkanlar gelistirilerek ürünlestirme çalismalarina baslanan Türk Telekom’un yenilikçi çözümü, ellerini hareket ettiremeyen hastalarin bilgisayar kullanimina ve bilgiye erisimine olanak taniyor.
Kaynak: İHA