Kastamonu Üniversitesi'nden THE Etki Siralamasinda Büyük Basari

Dünyanin en saygin üniversite derecelendirme organizasyonlarindan birisi olan Times Higher Education (THE) tarafindan Birlesmis Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkinma hedefleri temel alinarak hazirlanan 2024 yili THE Etki Siralamasi (THE Impact Ranking) sonuçlarina göre Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’deki 31 devlet üniversitesi ile 1001-1500 bandinda yer aldi.

Kastamonu Üniversitesi'nden THE Etki Siralamasinda Büyük Basari
Times Higher Education Etki Siralamasi, üniversitelerin basarilarini “Birlesmis Milletler’in Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari” dogrultusunda degerlendiren tek performans siralamasi olma özelligi de tasiyor. Bu yil açiklanan küresel etki siralamasi kapsaminda üniversiteler; "arastirma", "yönetim", "egitim" ve "sosyal destekler" olmak üzere dört ana alanda ve 17 alt kategoride degerlendirildi. Dünyada bulunan binlerce üniversite arasindan siralamaya girebilen 1963 üniversitenin degerlendirildigi listede Türkiye’den 91 üniversite THE Impact siralamasina girerken Kastamonu Üniversitesi, Türkiye’deki 31 devlet üniversitesi ile 1001-1500 bandinda yer aldi.

Kurumsal veriler dikkate alinarak gerçeklestirilen 100’den fazla ülkede bulunan binlerce üniversite arasindan siralamaya girebilen sadece 1963 kurumun yer aldigi 2024 yili etki siralamasinda Kastamonu Üniversitesi, bu yil da genel siralamada 100 üzerinden 46.2 puanla Dünya’da ki üniversiteler arasindan siralamaya girebilen 1963 üniversite arasinda 1001-1500 bandina yerlesti. Ayrica Kastamonu Üniversitesi 17 alt kategorinin 8’inde siralamaya girme basarisi elde etti.

Kastamonu Üniversitesi, Dünya siralamasinda "Iklim Eylemi" kategorisinde dünyada 301-400 araliginda, Türkiye’de ise 9’uncu sirada yer alirken, "Sürdürülebilir Sehirler ve Topluluklar" kategorisinde dünyada 401-600 bandinda, Türkiye’de 91 üniversite arasindan 11’inci siraya yerlesti. “Açliga Son” kategorisinde Kastamonu Üniversitesi dünya siralamasinda 401-600 araliginda bulunurken, Türkiye’de 91 üniversite arasindan 14’üncü sirada yer aldi. "Karasal Yasam" kategorisinde ise Kastamonu Üniversitesi dünyada 301-400 bandinda, Türkiye’de ise 14’üncü sirada bulunuyor.

Kastamonu Üniversitesi, "Nitelikli Egitim" kategorisinde dünyadaki üniversiteler arasinda 1001-1500 araliginda, Türkiye’de ise ayni kategoride 50’nci basamakta yer aldi. "Saglikli ve Kaliteli Yasam" kategorisinde dünyadaki üniversiteler arasindan 801-1000 bandindayken Türkiye’de ise 44’üncü sirada, “Azaltilmis Esitsizlik” kategorisinde dünyada 801-1000 bandinda, Türkiye’de ise 58’inci sirada yer aldi. "Amaçlar için Ortakliklar" kategorisinde ise dünyada 1001-1500 araliginda, Türkiye’de ise 36’inci sirada bulunuyor.

“Üniversitemizin basarilarini her sene daha da yukari tasiyacagiz”

Geçen yil Kastamonu Üniversitesi’nin ilk defa yer aldigi THE etki kategorisinde bu yil da önemli basarilar kaydedildigini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, üniversite genelinde devam eden kalite ve akreditasyon çalismalarinin ulusal ve uluslararasi alandaki basarilarda önemli bir rol oynadigini dile getirdi.

Akademik ve idari personel ile ögrencilerin gayretli çalismalariyla Kastamonu Üniversitesi’nin basarilarinin her sene daha da yukari tasinacaginin altini çizen Rektör Topal, bu çalismalarin gerek akademik gerekse bölgesel sürdürülebilir kalkinma hedeflerine katkida bulunacaklarini belirtti.

Özverili çalismalarin basarinin temel taslari oldugunu ifade eden Rektör Topal, 2023-2024 akademik yilinda elde edilen basarilarda emegi geçen tüm akademik ve idari personel ile ögrencilere tesekkür ederek çalismalarinda basarilar temennisinde bulundu.

Ayrica Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Üniversitesi’nin bu basarilariyla sadece ulusal düzeyde degil, ayni zamanda uluslararasi alanda da taninmis bir egitim kurumu haline geldigini vurgulayarak, üniversitenin bu çizgiyi sürdürecegine olan inancini dile getirdi.

Son olarak Rektör Topal, bu tür basarilarin elde edilmesinde temel teskil eden kalite standartlari ve uluslararasilasma noktasinda tesvik ve desteklerinden dolayi Yüksekögretim Kurulu Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’a ve YÖK üyelerine tesekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA