Bu Köyde Asirlardir Davul Çalmak Yasak

Ankara’nin Kizilcahamam ilçesine bagli Taslica köyünde türbesi bulunan Oruç Gazi hazretlerinin davul sesinden rahatsiz oldugu ve bir gelin alayinin davulla geçisi sirasinda tas kesildigi efsanesi nedeniyle dügünlerde asirlardir davul çalinmiyor.

Bu Köyde Asirlardir Davul Çalmak Yasak
Taslica köyü, birçok farkli efsaneye ev sahipligi yapiyor. Gelin alayinin davulla geçisi sirasinda tas kesildigi Gelin Kayasi efsanesi de asirlardir kusaktan kusaga aktariliyor. Köyde bulunan Gelin Kayasi, adini sahip oldugu ilginç hikayeden aliyor. Kayanin görünümü, uzaktan bakildiginda at üzerindeki bir gelini animsatiyor. Efsaneye göre çok eski zamanlarda gelin alayi köyün içinde ilerlerken, bu sirada ibadet eden Oruç Gazi davul ve zurna sesinden rahatsiz oluyor. Yapilan uyarilara ragmen dügün alayi yoluna daha sik davul çalarak devam ediyor. Bu sirada orada bulunan herkes tasa dönüsüyor. Efsane nedeniyle köyde dügünlerde asirlardir davul çalinmiyor.

Oruç Gazi’nin Alaaddin Keykubat döneminde 1200’lü yillarda yasadigini belirten Taslica köyü sakinlerinden Ali Ihsan Gökmen, “Oruç Gazi, bu bölgelerde dini konulari islemistir. O dönemki evliyalarimizin bir kolu olan Oruç Gazi, bizim köyümüze Allah’in takdiriyle nasip olmus. Burada tekkesini kurmustur ve yine burada talebeler yetistirmistir. Ondan dolayi bizim çok ilgi ve saygi duydugumuz, bayramlarda, özel günlerde gelip ziyaret ettigimiz, dua ettigimiz büyük bir zattir” dedi.

Köyde uzun yillardir davul çalinmadigini ifade eden Taslica Köyü Muhtari Birol Özdemir ise, “Efsane olarak tüm Türkiye’de biliniyor bu. Fakat bizim bildigimiz su sekilde; burada yasamis Oruç Gazi adinda biri var, bir de annesi Kirmizi Ebe var. Oruç Gazimiz ibadet halindeyken buradan gelin alayi geçiyor. Gelin alayi geçerken Oruç Gazi yaptigi ibadeti husu içerisinde yapamiyor ve çok rahatsiz oluyor. Bu arada da gelin alayi bu eglencenin dozajini arttiriyor. Bunun üzerine Allah vasitasiyla bu insanlar üç defa uyariliyor. Gelin alayi da yine bu uyarilara uymuyor, ardindan gelin alayinin burada tas olduguna inaniliyor” ifadelerini kullandi.

Gelin Kayasi efsanesi anlatilirken yanlis anlasilan noktalar oldugunu belirten Özdemir, “Oruç Gazi’nin gelin alayini uyardigini ve daha sonra da bu uyarilarin ardindan eglenceye devam edilmesi üzerine ‘Allah sizi tas etsin’ gibi bir beddua ettigi söyleniyor. Bu yanlis, çünkü ermis insanlar beddua etmezler. Burada rahatsiz olundugu için Allah tarafindan gelin alayina ikaz geliyor. Oruç Gazi’nin bedduasi yoktur” seklinde konustu.



“Burada dügünlerde asla davul çalinmaz”

Bu efsanenin Taslica köyünün bir kültürü haline geldigini ifade eden Özdemir, “Biz burada davul çalmiyoruz. Mesela ben aracimla gelirken köyün girisine geldigim zaman aracimin teybini kapatirim. Oruç Gazi’nin türbesine giderken veya Kirmizi Ebe türbesine giderken müzik sesini kisariz ve burada davul asla çalinmaz. Dügünlerde asla davul çalinmaz, eski Türk geleneginden gelen sinsin oyunu oynanir, türlü eglenceler yapilir dügün sahipleri arasinda ama kesinlikle davul çalinmaz. Geçmiste de ‘Bu köyde davul nasil çalinmaz, ben davul çalacagim’ diyenlerin basina rivayete göre farkli musibetler gelmis. Biz bunu yüzyillardir, yaklasik olarak 1200’lü yillardan 2024’e kadar davul çalmama gelenegimizi devam ettiriyoruz” diye konustu.



"Geçmiste inanmayip davul çalanlar felç oldu"

Geçmiste köyde davul çalmaya çalisanlarin baslarina türlü musibetlerin geldigini söyleyen Hikmet Gökmen ise, “Davul zurna çalan bir komsumuz vardi. Davul ekibiyle bizim köyden geçerken bizim köyde davuluna vuruyor. ‘Siz burada çok abartiyorsunuz böyle bir sey olmaz’ diyerek davul çaldigini biliyoruz. Davulu çalip ardindan kendi köyüne gittiginde adam rahatsiz olup felç oldu ve o sürede hiç kalkmadan vefat ettigini biliyoruz. Bizim yasadigimiz bir olay bu. Ben 1950 dogumluyum ve 10 ile 12 yaslarimdayken bu mevzu meydana geldi. Sadece o adam çalmis, o da rahatsiz olmus, felç kalmis ve vefat ettigini biliyoruz. Bu duyum degil, bizim yaslarimizdakilerin yasadigi bir sey” dedi.

Kaynak: İHA