Avukat Meltem Zorba Açiklamasi 'Belediyeler Mahkeme Kararina Ragmen Sahipsiz Sokak Köpeklerini Toplamiyor'

Avukat Meltem Zorba, belediyelerin mahkeme kararina ragmen sahipsiz sokak köpeklerini toplamadigini belirterek, Hayvan Haklari Kanunu’na iliskin hazirlanan yeni yasa taslaginda sorumlulugunu yerine getirmeyen belediyelere agir yaptirimlar içeren hükümler olmasi gerektigini söyledi.

Avukat Meltem Zorba Açiklamasi 'Belediyeler Mahkeme Kararina Ragmen Sahipsiz Sokak Köpeklerini Toplamiyor'
Ankara’nin Çankaya ilçesinde müvekkilinin sahipsiz sokak köpeklerinin saldirisina ugramasi nedeniyle ilgili mahkemeye dava açtiklarini söyleyen Avukat Meltem Zorba, Sögütözü bölgesinde yasayan insanlarin çok kez sokak köpeklerinin saldirisina ugradigini ifade etti.

Daha önceden il ve ilçe belediyelerine sahipsiz sokak köpeklerinin toplatilmasi için basvuruda bulunduklarini belirten Zorba, kendilerine olumlu cevap verilmedigini kaydetti.



“Hem burada ciddi bir magduriyet var hem de üstelik mahkeme karari var”

Ilgili belediyelere dava açtiklarini aktaran Zorba, “Mahkeme hizmet kusuru olduguna karar verdi. Köpeklerin toplanmasi talebimizin reddinin iptaline karar verdi. Bu demek ki bu bölgedeki sahipsiz köpeklerin belediyeler tarafindan alinmasi gerekiyor. Karar mart ayinda elimize geldi ve biz basvuruyu yaptik ilgili belediyere. Yüz yüze de görüsmeler yaptim. Maalesef buna ragmen halen sahipsiz köpekler daha alinmadi. Hem burada ciddi bir magduriyet var hem de üstelik mahkeme karari var. Mahkeme kararinin yerine getirilmemesi de ayri bir sorumlulugu gerektiriyor. Bu yüzden bir an önce bu kararin yerine getirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

“Beklentimiz sokakta sifir sahipsiz köpek saglamaya yönelik tedbirlerin alinmasini içeren bir kanun”

Hayvan haklari konusunda hazirlanan yeni yasa taslagi hakkinda da konusan Zorba, “Bizim beklentimiz sokakta sifir sahipsiz köpek saglamaya yönelik tedbirlerin alinmasini içeren bir kanun. Bu tedbirler için muhakkak yerel idarelere görev ve sorumluluklar verilecek. Bu görev ve sorumluluklarin çok net belirlenmesi, ayni zamanda sorumluluk yerine getirilmedigi zaman cezai yaptirimlar düzenlenmesini istiyoruz. Yeni kanun tasarisinda mutlak suretle bu sorumluluklarin bir süreye ve yaptirima bagli olarak düzenlenmesi gerekiyor. Yoksa kanundan bekledigimiz amaci saglamakta zorluk çekeriz” dedi.

Türkiye’de sahipsiz köpek saldirisi kaynakli çok fazla magduriyetin oldugunu vurgulayan Zorba, Saglik Bakanligi’nin 2023 kuduz asisi raporlarina göre yilda 437 bin insanin kuduz riskli temastan dolayi asi oldugunu söyledi.

Günde bin 200 insanin köpek saldirisina ugradigini kaydeden Zorba, kuduz vakalarinin yüzde 91’inin sahipsiz sokak kaynakli oldugunun altini çizdi.
Kaynak: İHA