Ankara Kalesi Hisar Kapisi'nda Detayli Onarim Çalismasi Baslatildi

Ankara Büyüksehir Belediyesi, Ankara Kalesi’nin Hisar Kapisi’nda bulunan duvarlarda olusan çatlaklarin giderilmesi için kapsamli bakim ve onarim çalismasi baslatti. Kültür ve Turizm Bakanligi Ankara Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun onayladigi projede yapisal çatlak onarimi, açiklarin kapatilmasi, duvar dikisleri, tamamlanma, temizleme ve güçlendirme çalismalari gerçeklestiriliyor.

Ankara Büyüksehir Belediyesi, Baskent’in en önemli tarihi ve turistik mekânlarindan birisi olan Ankara Kalesi’nde kapsamli bakim ve onarim çalismasi gerçeklestiriyor. Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi, Ankara Kalesi’nin Hisar Kapisi’nda bulunan duvarlarda zamanla olusan çatlaklarin giderilmesi için çalisma baslatti. Ankara Kalesi’nde sokak sagliklastirma ve demir korkuluk çalismasi yapan ve Zindankapi Burcu, Güney Burçlari ile Saat Kulesi’nin 469,12 metrekare alana yayilan surlarini onarip güçlendiren Ankara Büyüksehir Belediyesi, simdi de Hisar Kapisi’nda tarihi dokuya zarar vermeden titiz bir çalisma yürütüyor. Proje kapsaminda yapisal çatlak onarimi, duvar dikisleri, tamamlanma, güçlendirme, açiklarin kapatilmasi ve boya temizligi gibi islemler gerçeklestiriliyor.

Yenileme Venedik Tüzügü’ne uygun sekilde gerçeklestiriliyor

Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanliginda görevli Yüksek Mimar Halil Ibrahim Karagöz, “Ankara Kalesi Dis Kale Sur Duvarlari Restorasyon Yapim Isi" kapsaminda Uluslararasi Icomos Ilkeleri ve Venedik Tüzügü’ne uyarak çagdas restorasyon tekniklerinin uzman ekiplerce devam ettirildigini belirterek, “Ankara Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi olarak gerçeklestirmekte oldugumuz restorasyon çalismalari hizla devam etmekte. Duvarlar üzerinde ayrilmalar, çatlaklar ve egilmeler mevcuttu. Can ve mal kayiplarinin yasanmamasi adina öncelikli olarak saglamlastirma çalismasi baslattik. Yagislardan dolayi duvarlarin nemlenmesi nedeniyle malzemeler üzerinde çiçeklenme ve tuzlanma meydana gelmistir. Yapmis oldugumuz çalismada sur duvarlarindaki belli basli malzeme kayiplari, deformasyon, kararma, çiçeklenme ve tuzlanma gibi yapiya zarar veren ögeler bertaraf edilmekte. Sur duvarlari üzerinde yer alan malzeme kayiplari kendi özgün dokusuna ait taslarla tamamlaniyor. Çalismalar kapsaminda hem cepheler üzerinde yer alan deformasyon hem de Roma Dönemi’ne ait devsirme taslarin üzerinde kararmalar tarafimizca gideriliyor” dedi.



2024 yili içinde tamamlanmasi planlaniyor

Projenin Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan hazirlanip Ankara Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandigini belirten Mimar Seyda Ataman ise, “Ankara Kalesi Dis Kale Sur Duvarlari Restorasyon Yapim Isi çalismalarimizi kurumlarla birlikte is birligi içerisinde ilerletiyoruz. Ayrica surlarda yasanilan yagmur suyu sorunu içinde üniversite hocalarimiz ile is birligi yapiyoruz. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü hocamiz Prof. Dr. Yusuf Kadioglu ile özellikle iki burç için akademik destek aliyoruz. Burada yapacagimiz müdahaleler öncelikle su sorununu çözmeye yönelik olacak. Sur duvarinin üzerinde bulunan terastaki döseme malzemelerini yenileyecegiz. Çalismalarimiz 2024 yili içinde tamamlamayi planliyoruz” diye konustu.



STK’lardan projeye destek

Ankara Kalesi’nin sadece Ankara için degil, bütünüyle Türk turizminin gözbebegi olacak bir tarihi mirasi oldugunun altini çizen Ankara Kale Çalismalari Meclis Baskani Sevket Bülend Yahnici de yaptigi yazili açiklamada, “Ankara Kalesi’ne gerektigi gibi sahip çikmak, gerektigi sekilde korumak görevimizdir. Yillarca Ankara Kalesi Dernegi ile bu yönde yürüttügümüz gayretleri simdilerde bir sivil toplum üst platformu olan Ankara Kent Konseyi Ankara Kalesi Çalismalari Meclisi olarak devam ettirmeye çalisiyoruz. Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskan Bekir Ödemis Bey’in ilgisi ve konuyu sahiplenen tavri, yazismalari; Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas’in ayni sahiplenme ile sorumluluk üstlenme beyanindaki israrli yazilari ile Bakanlik rizasi ve Kurul karari noktasina ulasildi. Geç de olsa Büyüksehir Belediyesi eliyle tehlikeli durumun giderilmesi yönünde çalismalar baslatildi. Her geçen gün büyüyerek korkutucu hale gelmis bulunan sur çatlaklariyla birlikte genel bir bakim için de firsat dogmus oldu. Bu nadide tarih mirasinin korunup gelecege tasinmasi ve Ankara Kalesinin bir kültür, sanat, turizm merkezi olarak gelecege kazandirilmasi milli bir görevdir” dedi.

Kaynak: İHA