Kaçak Olarak Ülkeye Sokulan 371 Canli Hayvan HAYTAP Isbirligiyle Korumaya Alindi

Kaçak yollarla Türkiye’ye sokulmaya çalisilan 371 evcil hayvan, Ticaret Bakanligi ve HAYTAP isbirligiyle koruma altina alindi.

Türkiye’ye beyan edilmeksizin ülkeye sokulmaya çalisilan evcil hayvanlar, olumsuz kosullarda bazen de uyutularak tasiniyor. Ticaret Bakanligi ekipleri tarafindan tespit edilerek el konulan evcil hayvanlar, islemleri gerçeklestirilene kadar uygun fiziki kosullarda muhafaza ediliyor. Bu süreçte hayvanlara gerekli tedavi imkanlari saglanarak, hem insan hem de hayvan sagliginin korunmasi hedefleniyor. Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi tarafindan teslim alinmayan hayvanlar, hayvan refahinin saglanmasi ve ticarete konu edilmemesi için özel yolla HAYTAP’a tasfiye ediliyor.

14 Aralik 2018 tarihinde yürürlüge giren protokol kapsaminda Ticaret Bakanligi ve HAYTAP, kaçak yolla getirilen evcil hayvanlarin korunmasi ve uygun kosullarda muhafaza edilmesi için isbirligi içerisinde hareket ediyor. Protokol çerçevesinde el konulan hayvanlarin tasfiye islemleri Ticaret Bakanligi denetiminde ve HAYTAP sorumlulugunda gerçeklestiriliyor. Hayvanlar belirlenen bedel üzerinden HAYTAP’a özel yolla teslim ediliyor ve ardindan federasyon tarafindan sahiplendiriliyor. Bu islemlerin sonuçlari Ticaret Bakanligi ile paylasiliyor.

Protokolün yürürlüge girdigi dönemden bu yana Ticaret Bakanligi Tasfiye Isletme Müdürlükleri tarafindan tasfiyelik hale gelen 78 köpek, 19 kedi, 225 kaplumbaga ve balik, 49 kus olmak üzere toplam 371 canli hayvan, HAYTAP’a özel yolla teslim edilerek koruma altina alindi ve refahi saglandi.
Kaynak: İHA