Çankaya Üniversitesi'nde 'Diplomaside Kadinlar Neden Vazgeçilmezdir Çalistayi' Düzenlenecek

Çankaya Üniversitesi Kadin Çalismalari Uygulama ve Arastirma Merkezi (KADUM), 24 Haziran Dünya Diplomaside Kadinlar Günü’nde “Diplomaside Kadinlar Neden Vazgeçilmezdir Çalistayi" düzenleyecek.

Çankaya Üniversitesi'nde 'Diplomaside Kadinlar Neden Vazgeçilmezdir Çalistayi' Düzenlenecek
Çalistay, Birlesmis Milletler tarafindan 2022’de ilan edilen Dünya Diplomaside Kadinlar Günü kapsaminda Türkiye’de gerçeklestirilecek ilk etkinlik olacak. Devletler arasi iliskilerin tarihi boyunca erkeklerin kalesi olarak kabul edilen diplomasi alanina kadin diplomatlarin dahil olmasiyla yasanan dönüsüm, daha fazla çesitlilik ve kapsayiciligin nasil insa edilebilecegi, dis politikada liderlik pozisyonlarindaki kadinlar için firsat esitligini tesvik için hangi girisim ve politikalarin ele alinabilecegi tartisilacak. Çalistay, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maras ve Disisleri Bakan Yardimcisi Büyükelçi Berris Ekinci’nin açilis konusmalari sonrasi Türkiye’de görev yapan yabanci ülkelerin kadin büyükelçileri, Disisleri Bakanligi bünyesinde görev yapmakta olan kadin büyükelçiler, uzmanlar, diplomasi alanina da odaklanan medya temsilcileri ile bu alanda çalisan sivil toplum kuruluslarinin baskanlarinin katkilariyla gerçeklesecek.

Çalistayin moderatörlügünü üstlenen KADUM Direktörü Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu, “Dünya Diplomaside Kadinlar Günü, sürdürülebilir kalkinmanin, baris ve demokrasinin basarilmasina, kadinlarin erkeklerle esit sartlarda karar alma süreçlerine her düzeyde katilimini saglamaya odaklidir. Bu hedefi basarmak, dünyanin kirilgan dengelere endekslendigi su zamanlarda tüm insanligin ortak inisiyatifi olmak zorundadir. Yüzyillar boyunca diplomaside etkin bir rol oynamalarina ragmen kadinlarin katkilari çoklukla göz ardi edilmistir. Oysa arastirmalar kadinlar tarafindan gerçeklestirilen, kadinlarin aktif parçasi olduklari baris anlasmalari ile kalici baris arasinda güçlü bir bagin varligini göstermektedir. Diplomasi süreçlerinde daha fazla kadin aktörün karar alici, yönlendirici pozisyonla dahil edilmesine insanlik olarak ihtiyacimiz var ve böylesi zeminlerin insasi için bu çalismamiz araciligiyla anlamli bir katki ortaya koyacak ve bu alandaki inisiyatifimizi sürdürecegiz” dedi.

Çankaya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde 24 Haziran Pazartesi günü saat 09.30’da baslayacak çalistay sonrasinda konunun etkin paydaslarinin tespit ve önerileri rapor haline getirilerek, kamuoyuyla da paylasilacak.
Kaynak: İHA