Reklam Kurulu, Tüketiciyi Aldatici Tanitimlara 6 Ayda 127 Milyon Lira Ceza Kesti

Reklam Kurulu, yilin ilk yarisinda inceledigi 931 dosyadan 811’ini mevzuata aykiri bularak 127 milyon 433 bin 779 lira idari para cezasi uyguladi.

Ticaret Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre, 11 Haziran 2024 tarihinde gerçeklestirilen 346 Reklam Kurulu toplantisinda, karara baglanan 175 adet dosyadan 147’si mevzuata aykiri bulundu. Açiklamada, reklam ve ticari uygulamalar hakkinda durdurma cezasi ile toplam 20 milyon 100 bin 269 lira idari para cezasi uygulandigi belirtilirken kurul tarafindan 3 adet dosya hakkinda bu cezalarla birlikte erisimin engellenmesi karari verildigi ifade edildi.

Tüketici tercihlerinde etkisi olan çevresel beyanlar denetleniyor

Tüketicilerin çevre konusundaki duyarliliginin artmasi ile son dönemde reklam verenlerin tüketicilerin bilgi eksikligini istismar edecek biçimde reklam verildigi vurgulanan açiklamada, “‘çevresel beyan’ içeren reklamlara yer verdikleri görülmüs olup, tüketicilerin ‘yesil aklama’ da denilen bu yöntemle alisveris tercihlerinin yanlis yönlendirilerek aldatilmasinin önlenmesi amaciyla bakanligimizca gerekli çalismalar titizlikle yapilmaktadir. Bu kapsamda, Reklam Kurulu; gida, giyim ve dayanikli tüketim sektörlerinde faaliyet gösteren 4 farkli sirketin reklamlarinda yer alan ‘doga dostu’, ‘dogayi senin kadar düsünen’ ve ‘iklim dostu’ gibi çevreye iliskin genel beyanlarin gerekli bilgiler verilmeden ve tüketiciler nezdinde belirsizlige neden olacak sekilde kullanildigi, ayrica inceleme konusu reklamlarda yer alan çevreye iliskin iddialarin ispatlanamadigi gerekçeleriyle söz konusu reklamlar hakkinda idari yaptirim uygulanmasina karar vermistir. Tüketicilerin dogaya iliskin hassasiyetinin yesil aklama yoluyla istismar edilmesinin önüne geçebilmek için Reklam Kurulu tarafindan sektörel bazda yapilan incelemeler araliksiz olarak devam etmektedir” ifadeleri kullanildi.

Sahte ve taklit ayakkabi reklamlari Reklam Kurulu gündeminde

Kurulun toplantisinda önemli gündem maddelerinden bir tanesini de taklit ayakkabi reklamlari oldugu bilgisi verilen açiklamada, “Ayakkabida ürün güvenliginin saglanmasi ve tüketici sagliginin korunmasi amaciyla özellikle sosyal medya mecralarinda görülen koruma altindaki markalarin logo ve diger ayirt edici unsurlarinin tüketicinin yaniltilmasina yol açacak sekilde kullanildigi taklit ayakkabi reklamlariyla ilgili yapilan inceleme ve degerlendirmeler neticesinde Reklam Kurulu tarafindan reklam mevzuatini ihlal ettigi degerlendirilen 17 adet reklam veren hakkinda idari yaptirim uygulanmasina karar verilmistir” dendi.

Bakanlik tarafindan yapilan açiklamada, kurul toplantisinda cografi isaret tesciline aykiri biçimde üretim yapan ve reklamlarinda ‘Ayvalik Zeytinyagi’, ‘Ayvalik Organik Zeytinyagi’, ‘Ayvalik Natural Sizma Zeytinyagi’ gibi ifadeler kullanan 13 firma hakkinda anilan reklamlari durdurma karari verildigi kaydedildi.

Yilin ilk yarisinda 127 milyon ceza

Reklam Kurulu’nun 346 sayili toplantisinda verdigi karar ile yilin ilk 6 ayinda kurul tarafindan toplam 931 adet dosya hakkinda görüs ve degerlendirmelerde bulunuldu. Ayrica, aldatici reklam veya haksiz ticari uygulama oldugu tespit edilen 811 adet dosya hakkinda durdurma cezasinin uygulanirken toplam 127 milyon 433 bin 779 lira idari para cezasi uygulandigi bilgisi verildi.

Kaynak: İHA