Findikta Külleme Tehlikesi Sürüyor

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, findikta ciddi rekolte kaybina neden olan külleme hastaligina dikkat çekerek, “Bu sene de her yil oldugu gibi külleme sicak havalarin artmasiyla findik yapraklarinda ve çotanaklarinda görünmeye basladi. Kimyasal mücadele yapilan bahçelerde azalma oldugunu görüyoruz” dedi.

Findikta Külleme Tehlikesi Sürüyor
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarindan olan findikta külleme hataligi etkisini sürdürmeye devam ediyor. Külleme hastaligina karsi nisan ayinin ortalarinda baslayan kimyasal mücadele, haziran ayinda da devam ediyor. Üreticiler zararliya karsi kimyasal ilaçlama yoluyla bahçelerinde uygulamalar gerçeklestirirken, bu mücadelelerin sonucunda külleme hastaliginin belirli noktalarda azaldigi belirtiliyor.

“Üreticilerimiz mücadelesini sürdürüyor, mücadele yapilmayan bahçelerde külleme orani yüksek”

Türkiye Ziraat Odalari Birligi Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kimyasal mücadelenin önemine deginerek, “Külleme bölgemizde yaklasik 7 yil önce baslangiç sagladi. O günden bu yana tarim müdürlüklerimiz ve ziraat odalarimiz ile birlikte üreticilerimize hem bilgilendirme hem de uygulama egitimleri vererek, külleme mücadelesi ile çalismamlar yaptik. O yillardan bu yana üreticilerimiz ilaçlama yaparak mücadeleyi sürdürdüler. Bu sene de her yil oldugu gibi külleme sicak havalarin artmasiyla findik yapraklarinda ve çotanaklarinda görünmeye basladi.

Özellikle üreticilerimizin düzenli ilaçlamasi, zararli ve hastalikla mücadele etmesi sonucunda giderek azalmaya dogru gidiyor ama mücadele eden üreticilerimizin bahçesinde azalmayi ciddi sekilde görüyoruz. Bunun aksine ilaçlama yapmayan üreticilerimizin bahçelerinde külleme orani daha fazla” diye konustu.



“Rekolte kayiplarina neden oluyor”

Soydan, yapraklarin beyazlamasina neden olarak büyümesini engelleyen ardindan findik çotanaklarinin çürüyüp düsmesine neden olan külleme hastaliginin rekolteye ciddi zararlar verdigine dikkat çekti. Findikta ciddi rekolte kayiplarina neden olan küllemeye karsi yapilan kimyasal mücadele sonrasi bazi bahçelerde hastaligin azaldigini söyleyen Soydan, “Özellikle son yillarda sahil ve orta kesimlerde ortaya çikiyordu. Mücadeleler sonucu bu zararlida azalma oldugunu görüyoruz. 3 boy olarak yapilan ilaçlama çalismalari hava sartlarina bagli olarak nisan aylarinda baslar, mayis ve haziran ayinda devam eder. Suan içerisinde bulundugumuz dönemde findik kurdu ile birlikte 3’üncü ve son ilaçlama yapiliyor. Bu son ilaçlamanin ciddi faydasi var. Bu nedenle üreticilerimizin ilaçlamayi ihmal etmemeleri gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA