Findigin En Agir Yükünü Onlar Çekiyor

Hasadi tamamlanip pazara inmeye basladiktan sonra findigin yükünü onlar çekiyor. Harmandan baslayip, ihracata gidinceye kadar tonlarca findik sirtlarindan geçen findik hamallari, en agir isi yapip en az para kazanmaktan yakiniyorlar.

Findigin En Agir Yükünü Onlar Çekiyor
Giresun’un Bulancak ilçesindeki findik isçileri, yaklasan yeni findik sezonu öncesinde umutla çalismaya devam ediyor.

Ilçede 10 yili askin findik tasiyiciligi yapan Hayrullah Getmez, insan gücüyle yapilan her isin zor olduguna dikkat çekerek, “Bir meslegim yok, meslek olmayinca baska is bulmakta zor bu yüzden gücüm kuvvetim varken ben de bu isi yapiyorum. Sonuçta tek sermayen gücüm ve kuvvetim. Bu isler ancak insan gücüyle yapiliyor. Herkesin yapabilecegi isler degil. Harmandan ihracata gidinceye kadar binlerce ton findik sirtimizdan geçiyor. Yani findigin en agir yükü bizim omuzlarimizda” dedi.

-Günde en az 80 ton yük sirtlarindan geçiyor

Çalistiklari agir ise göre emeklerinin karsiligini alamadiklarini ileri süren Erdogan Yildiz ise “Findikta herkes kazaniyor. Kimi satarak, kimi alarak kazaniyor bizde sirtimizda tasiyarak kazanmak düsüyor. Yaptigimiz isin agirligina göre emegimizin karsiligini aldigimizi söylesek dogru olmaz. Yine de ailelerimizi bu isten kazandigimiz parayla geçindiriyoruz. Kimileri çalistiklari iste ne kadar az çalisirsa o kadar mutlu olurken, biz sirtimizdan ne kadar yük geçerse o zaman mutlu oluyoruz. 6 kisilik bir ekip olarak günlük sirtimizdan 80 ila 160 ton arasinda yük geçiyor. Bu sezon artik bitti. Önümüzdeki findik sezonunda daha fazla yük tasimak için umutluyuz. Çünkü bizim için ne kadar çok yük o kadar çok mutluluk oluyor” dedi.

Emrullah Sarikaya ise “Eger birisi findikli bir ürün yiyorsa emin olsunlar ki bizim sirtimizdan geçmistir" sözleriyle, isçilerinin ne kadar büyük bir yük tasidigini dile getirerek, tüccar ve fabrikacilardan daha fazla anlayis ve destek beklediklerini ifade etti.

Kaynak: İHA