TESK Genel Baskani Palandöken Açiklamasi 'Beyaz Yakalinin Alaninda Is Bulma Orani Mavi Yakalilara Göre Yüzde 75 Azaldi'

Milli Egitim Bakanligi (MEB) tarafindan çiraklik için yapilan seminerlerde ve toplantilarda üzerinde durulan ’Egitimin yaninda bir meslegin olsun’ sloganinin önemine dikkat çeken TESK Genel Baskani Palandöken, "Piyasada çirak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açik var. Artik beyaz yakalilarin is bulma orani da mavi yakalilara göre yüzde 75 düsmüs durumda. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkar ise çirak yok diyor" dedi.

Milli Egitim Bakanligi (MEB) tarafindan çiraklik için yapilan seminerlerde ve toplantilarda üzerinde durulan ’Egitimin yaninda bir meslegin olsun’ slogani hakkinda konusan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken sunlari dile getirdi:

"Piyasada çirak, kalfa ve usta bulmada önemli bir açik var. Bilindigi üzere artik beyaz yakalilarin is bulma orani da mavi yakalilara göre yüzde 75 düsmüs durumda. Sanayici kalifiyeli eleman, esnaf ve sanatkar ise çirak yok diyor. Bu nedenle meslekler de bir taraftan yok olmaya basladi.

Eskiden baba meslegini devam ettiren hayata daha hizli atilir, is arama derdinde olmazdi. Ancak maalesef kimse çocugunu ne sanayiye gönderiyor ne marangoz atölyesine ne de bir baskasinin yaninda çalismasina müsaade etmiyor. Okuyan çocugun elinde farkli meslek olmazsa okudugu bölümde is bulamadigi takdirde açikta kaliyor."

"Çocuklarin meslek edinmesi hayatlarina isik tutar"

Çocuklarimizin gelecegi için okul egitiminin yaninda bir meslek de ögrenmesi gerektigine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, "Yapilmasi lazim gelen, çocuklarin okul ara tatili dönemlerinde bir esnafin yaninda meslek edinmesi hayatlarina isik tutacaktir. Mahalle ve site kültürünün bitmesi egitim alaninda sanata yönelmede büyük açik olusturdu. Meslek ögrenmek istiyorsaniz bir ustanin veya kalfanin yaninda yetismeniz sizi hayata daha çabuk hazirlar. Hatta ileride onlarca insani istihdam edebilirsiniz. Unutmayalim ki agaç yasken egilir. Gençler kendi gelecegi için mutlaka bir meslek ögrenmede azimli olmali. Çocuklarin bir meslege yönlendirilmesi hayatlarinin garantiye alinmasi açisindan çok önemlidir. Egitim çok önemli ama bunun yaninda da bir sanatiniz olsun" diye konusmasini sürdürdü.

"Çiraklarin staj süresi emeklilige sayilmali"

Öte yandan çirakligin da cazip hale getirilmesi gerektigini ve mesleki egitimin bugünlerde daha fazla önem kazandiginin altini çizen Palandöken, "Esnaf bir aileden gelen gençlerimizin meslegi ögrenip onlarin kurmus oldugu düzeni daha iyi noktalara getirmeleri için o ise genç yasta baslamak önemli. Bunun için çiraklik süresince yasanan sikintilarin giderilmesi gerek. Mesleki egitim alinan çiraklik süresi sigorta baslangici olarak emeklilige sayilmali. Insanlar bu sistemde hayatinin garantide oldugu bilsin. Staj gördükleri dönemlerde mesleklerini icra edebilsinler. Simdi tabi belirli yastan sonra sigortali olunca bildiginiz üzere isin cazibesi biraz daha sonlara kaliyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA