Tarim Ve Orman Bakanligindan Nesli Tükenme Tehdidi Altinda Olan Turnalara Siki Takip

Tarim ve Orman Bakanliginca nesli tehlike altinda olan türlerle ilgili yürütülen çalismalar kapsaminda, son 10 yilda 154 turna halkalandi, 54 bireye verici takildi. Bu sayede turnalarin hangi alanlarda üredigi ve kisladigi gibi bilgiler tespit ediliyor.

Türkiye, farkli iklim ve dogal ekosistemlere sahip olmasi nedeniyle turnanin kuluçkaya yattigi, kisladigi ve göç sirasinda konaklama alani olarak kullandigi dünyadaki nadir ülkelerden biri konumunda bulunuyor. Tarim ve Orman Bakanligina bagli Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünce (DKMP) kuslarin göçleri, üremeleri, hayatta kalma basarilari gibi verilerin elde edilmesine yönelik halkalama ve verici takilmasi çalismalari yürütülüyor. DKMP, 2013 yilinda hazirladigi Turna Eylem Plani ile nesli tehlike altinda olan türlerden olan turna popülasyonlarini düzenli olarak takip ediyor. Bu çerçevede, Bolu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Erzincan, Erzurum, Mus, Agri, Igdir, Kars ve Ardahan illerinde toplam 154 turna halkalandi, 54 bireye de verici takildi.

‘Turnalar kislamak içir koruma altindaki alanlari tercih ediyor’

Verici takma çalismalari sonucunda elde edilen verilerin analizine göre, Sivas basta olmak üzere Ardahan, Erzurum, Erzincan, Van, Mus gibi illerde üreyen turnalarinin büyük bir oranda kislama için Kayseri’de bulunan Sultan Sazligi Milli Parki ile Adana’da bulunan Yumurtalik Lagünü Milli Parki ve Akyatan-Tuzla Yaban Hayati Gelistirme Sahalarini tercih ettikleri görüldü.

Bu alanlar ayni zamanda uluslararasi sözlesmeyle korunan “Ramsar Sulak Alani” statüsü ile de korunan alanlar kapsaminda bulunuyor. Yapilan gözlemlere göre Türkiye’de Avrasya turnasi (Grus grus) ve telli turna (Anthropoides virgo) olmak üzere 2 turna türüne rastlandi. Avrupa’da kuluçkaya yatan turnalar kisi Fransa, Iber Yarimadasi, Türkiye, Kuzey ve Dogu Afrika’da geçiriyor. Afrika’da kislayan turnalarin önemli bir kismi kislama alanlarina Anadolu üzerinden geçis yapiyor. Turnalarin Bati ve Orta Anadolu üzerinden geçisleri ile ilgili 1982 yilinda yürütülün detayli bilimsel çalismada toplam 12 bin 960 birey tespit edilmisti.

“Biyolojik çesitliligimize sahip çikiyoruz”

Tarim ve Orman Bakani Ibrahim Yumakli, biyolojik çesitliligin bir ülkenin serveti oldugunu belirterek, biyolojik çesitliligi korumak için gayret gösterdiklerini vurguladi. Nesli tükenme tehlikesi altinda olan turnalarin korunmasina dönük tedbirler aldiklarini anlatan Yumakli, Bakanliga bagli Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünün bu konuda çalistigini dile getirdi.

Bakan Yumakli, alinan tedbirlerle turna popülasyonunun düzenli takip edildigine dikkat çekerek, “Biyolojik çesitliligimize sahip çikiyoruz. Sorumlulugumuzun bilinciyle çalismalarimiz, tedbirlerimiz ve yeni projelerimizle, nesli tükenme tehlikesi altinda olan türlere umut olmaya ve onlari korumaya devam edecegiz. Bilim insanlarimizin, sivil toplum kuruluslarimizin ve vatandaslarimizin is birligi ile güzel sonuçlar aliyoruz. Onlarin korunmasi bu canlilara hepimizin ortak borcudur" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA