Selçuklu Mezarliginda Kurban Bayrami Yogunlugu

UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasi Geçici Listesi’nde bulunan Bitlis’in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarliginda Kurban Bayrami’nda ziyaretçi yogunlugu yasaniyor.

Selçuklu Mezarliginda Kurban Bayrami Yogunlugu
Dokuz günlük tatili firsat bilen vatandaslar, gezi rotalarina dünyanin en büyük Türk Islam Mezarligi olan Selçuklu Meydan Mezarligini da ekledi. Ikikubbe Mahallesi’nde 8 bin 200 mezari bünyesinde barindiran 210 dönümlük dünyanin en büyük Türk Islam Mezarligi, ziyaretçilerini agirliyor.

Bayram tatili dolayisiyla “Sakin Sehir” unvanina sahip Ahlat’a gelen ziyaretçiler, Islam tarihinin en önemli miraslarindan Selçuklu Meydan Mezarligini da gezme firsati buldu. "Türklerin Anadolu’ya girisinin kapisi" ile "Anadolu’nun tapusu" olarak nitelendirilen ve "Sakin Sehir" unvanina sahip Ahlat’a gelen ziyaretçiler, sanat eseri özelligi tasiyan ve üzerlerindeki kabartmalar, motifler, oymalar, kitabeler ve yazilarla tarihe isik tutan abidevi mezar taslariyla birlikte adeta zamanda yolculuga çikiyor.

Bayram tatilini firsat bilerek Ankara’dan Ahlat’i gezmeye gelen Tuncay Olcay, mezar taslarinin üzerinde bulunan islemelere hayran kaldigini belirtti.

Olcay, “Istanbul’dan geldim buraya, buranin önemini çok duymustum. Selçuklu Meydan Mezarligini çok merek ediyordum ve geldigime de degdi. Bu motifler ve islemeler su anki teknolojiyle bile yapilabilecek bir sey degil. Gururluyum mutluyum. Ecdadimizin tarihini görmek bu havayi solumak gerçekten beni çok mutlu etti” diye konustu.

Il disindan bayram ziyaretleri için Bitlis’in Ahlat ilçesine gelen Atakan Olcay ise “Ahlat’a gezmeye geldim. Su anda Selçuklu Mezarligindayim. Ecdadimizdan kalan bu Islam mezarligini gezdim. Çok güzel bir eser ve gayet de güzel bakilmis, bende burayi gezme sansi buldum. Çokta mutlu oldum. Bütün herkesin gelip burayi gezmelerini isterim” dedi.

Kaynak: İHA