Atalarindan Gelen Bayramlasma Gelenegini Sürdürüyorlar

Rize’nin Ardesen ilçesinde yasayan mahalle sakinleri atalarindan gelen bayramlasma gelenegini sürdürüyorlar.

Atalarindan Gelen Bayramlasma Gelenegini Sürdürüyorlar
Ardesen ilçesine bagli Isikli Meyvali Mahallesi’nde yasayan vatandaslar, atalarindan gelen bayramlasma geleneklerini sürdürüp, hasta ve yaslilari evlerinde ziyaret ediyor. Bayram namazi ile baslayan bayramlasmalar mahalle boyunca kalabaliklasarak devam ediyor. Hiçbir küskünlügün olmadigi mahallede yaklasik 100 hane ziyaret edilerek bayramlasiliyor. Evlerin ziyareti esnasinda da geceden hazirlanan ikramlar dagitiliyor. Evlerin kapilarinda ise haslanmis yumurtalar herkes için hazirlaniyor. Toplanan haslanmis yumurtalar ile sonrasinda mahalleli hangisinin kirilip kirilmadigina dair kendi aralarinda yarisiyor. Son olarak da bir vatandas çay alim yerinde balkon konusmasi yaparak günü sonlandiriyor. Atalarindan gelen bayramlasma gelenegini her yil sürdürmeye çalisan mahalle halki çocuklarina da bu gelenegi asilamaya çalisiyor.

“Biz senelerce bu gelenegi sürdürüyoruz”

Yillardir kendi geleneklerini sürdürdüklerine vurgu yapan Recep Kalender, “Biz bayramlasma etkinligimize ilk önce camiden basliyoruz. Akabinde mahalledeki evleri tek tek gezmeye baslariz. Onlar da ellerinde ne varsa böregi, baklavasi, helva gibi farkli seyler yaparak herkes sabahin 6’sinda bizi karsilar. Biz senelerce bu gelenegi sürdürüyoruz. Sürdürmeye de ayni heyecanla devam ediyoruz. Antalya, Bodrum gibi yerlere giden arkadaslara söylüyorum, biraz da kendi evlerinize gidin. Bayramlar bunun içindir. Tatili baska zamana sakla. Simdi yumurta bizim için çok önemli. Kabugu en sert olan basarili oluyor. Bu aramizda yaptigimiz neseli bir oyun. Kimin yumurtasi en basariliysa o artik gögsünü kabartarak mahallede ben birinciyim diyerek aramizda sakalasma olur. Bagliliklar devamli oluyor. Biz akrabalarimiz ve en yaslimiz olmak üzere ellerini öpüyoruz. Onlar o kadar seviniyor ki. Bunlari esirgemeyelim. Bunlar çocuklarimiza da asilansin. Bu bilince kavussunlar çünkü kaybettigimiz seyler arasinda artik. Bizde canlandiriyoruz” seklinde konustu.



“Yapabildigimizin en iyisini yapmaya çalisiyoruz”

Her bayram geleneklerini sürdürdüklerini ifade eden Sonnur Kalender, “Her bayram arife gününden baslariz. Baklavalarimizi, Laz böreklerimizi, sarmalarimizi sarmaya baslariz. Büyük bir heyecanla çocuklarimiza, esimize yeni kiyafetler aliriz. Biz bu tarihi gelenegi uygulamayi seviyoruz. Ramazan Bayrami’nda da Kurban Bayrami’nda da gelenegimizi sürdürüyoruz. Yapabildigimizin en iyisini yapmaya çalisiyoruz. Ikram bizim için çok önemli” dedi.



“Bizim bayramlarimiz gerçekten sahane”

Bayramlari unutturmamaya çalistiklarini belirten Samiye Kalender ise, “Bayram gelenegimiz gerçekten çok güzel. Biz elimizden geldikçe bir seyler hazirliyoruz. Bizim bayramlarimiz gerçekten sahane. Unutturmuyoruz. Gerçekten gençlerimiz de eskiden beri bu kalabalik devam ediyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA