Karadeniz'i Kahverengi Kokarcadan Samuray Arilar Koruyacak

Karadeniz Bölgesi’ndeki tarim ürünlerine verdigi zararla üreticilerin korkulu rüyasi haline gelen kahverengi kokarca böcegine karsi samuray arilari kullaniliyor.

Karadeniz'i Kahverengi Kokarcadan Samuray Arilar Koruyacak
Tarim ve Orman Bakanligi, Amasya’nin da aralarinda oldugu 33 riskli ilde toplam 150 bin samuray arisinin dagitimini sürdürüyor. Biyolojik mücadele için Amasya’da bin samuray arisi dogaya salindi.

Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsünde üretildi

Türkiye ve Avrupa’ya Asya’dan yayilan kahverengi kokarca ile biyolojik mücadele için Samsun Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü laboratuvarinda üretilen bin samuray arisi Amasya’da dogaya salindi. Tarim ürünlerine verdigi zararla bilinen kahverengi kokarcaya karsi Amasya’yi küçük samuray arilari koruyacak.

Karadeniz Tarimsal Arastirma Enstitüsü, bölgede basta findik olmak üzere tarimsal ürünlere zarar veren kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlisi ile biyolojik mücadele için laboratuvarda samuray arilari üretti. Kahverengi kokarcanin yumurta larvalarina kendi yumurtasini birakan samuray arilari, böylece zararlinin çogalmasini engelliyor.

Amasya’da tedbir amaciyla bin samuray arisi dagitildi

Bu zararlinin Türkiye’de 2017 yilindan itibaren görülmeye baslandigini, riskli olan 33 il arasindaki Amasya’da ise izine rastlanmayip tedbir amaciyla bin samuray arisi dagittiklarini belirten Amasya Il Tarim ve Orman Müdürü Gürol Çetin, “Samuray arilari çok küçük. Ama görevleri önemli. Kahverengi kokarca zararlisinin popülasyonunu engelleyecek” dedi.

Kahverengi kokarcanin meyve ve sebzeler için tehdit olusturdugunu anlatan Çetin, “Samuray arilari sayesinde biyolojik mücadele yapacagiz. Herhangi bir ilaç kullanmayacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA