Enfeksiyon Hastaliklari Uzmanindan 'KKKA' Uyarisi

Tunceli Devlet Hastanesi enfeksiyon hastaliklari uzmani Dr. Meral Gülbenat Simsek, Kirim Kongo Kanamali Atesi hakkinda bilgilendirmede bulundu. Uzm. Dr. Simsek, kene yapismasi durumunda yapil asi gerekenler ile alinabilecek tedbirler hakkinda uyarilarda bulundu.

Enfeksiyon Hastaliklari Uzmanindan 'KKKA' Uyarisi
KKKA’nin keneler tarafindan tasinan virüs ile insanlara bulastigini belirten Tunceli Devlet Hastanesi enfeksiyon hastaliklari uzmani Dr. Meral Gülbenat Simsek, “Bu virüs, hayvanlarda hastalik yapmaz ancak insanlari hasta eder. Kene tutunma döneminin geldigi ilkbahar ve yaz aylarinda bu hastalikla karsilasmaktayiz” dedi.

Hastaligin Orta Karadeniz, Dogu Anadolu’nun kuzeyi ve Iç Anadolu’nun kuzey bölümlerinde görüldügünü aktaran Uzm. Dr. Simsek, “Tunceli de bu riskli bölgeler içinde yer almaktadir. Hastalik kene tutunmasinin yaninda hasta olmayip tasiyan hayvanla temasla da bulasmaktadir. Bu nedenle hayvancilikla ugrasan insanlar risk altindadir” diye konustu.

KKKA’dan korunmak için tarla, bahçe, ormanlik alan, piknik alanlarina giderken açik renkli kiyafetler giyilmesi, pantolon paçalarinin çorap içine yerlestirilmesi uyarisinda bulunan Uzm. Dr. Meral Gülbenat Simsek, ’’Kene tutunduktan sonra 10 gün süreyle sikayetlerimizi takip etmeliyiz. Ates, halsizlik, kas agrisi, eklem agrisi, ishal ve herhangi bir yerde kanama olabilir. Bu tür durumlardan herhangi biri görüldügünde en yakin saglik kurulusuna basvurmamiz gerekmektedir. Vücuda tutunan ve hayvanlarin üstünde bulunan kenelere çiplak elle temas etmemeli, öldürmemeli, yag, alkol ve sigara söndürme gibi girisimlerde bulunmamaliyiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA