Uzmanindan Uyari Açiklamasi Taze Et Tüketmek Sindirim Sistemine Sebep Olabiliyor

Kurban Bayrami’da et ve tatli tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi veren Diyetisyen Buse Yildiz Tekirdag, “Taze kesilen et, genellikle yeterince yumusak olmadigi için hem pisirilmesi zor olabilir hem de sindirim problemlerine neden olabilir. Bunu önlemek için en az 24 saat bekletilmesi önerilir” dedi.

Uzmanindan Uyari Açiklamasi Taze Et Tüketmek Sindirim Sistemine Sebep Olabiliyor
Kurban Bayrami’nin yaklasmasi ile birlikte uzmanlar, hatali et tüketiminin sebep olabilecegi zararlarla ilgili uyararak, geleneksel aliskanliklardan vazgeçilmesini öneriyor. Konu ile ilgili önemli bilgiler veren Özel Kastamonu Anadolu Hastanesi’nden Diyetisyen Buse Yildiz Tekirdag da kesilen kurban etlerinin en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektigini söyledi.

Kahvaltilarda etin tercih edilmemesi gerektigini belirten Buse Yildiz Tekirdag, sindirimi kolaylastirmak için fizikzsel aktiviteleri arttirmak gerektigini kaydetti.



“Pisen ete kuyruk ya da iç yag eklenmemelidir”

Et tüketilirken yaninda sebze agirlikli besinlerin tercih edilmesi gerektigini ifade eden Buse Yildiz Tekirdag, “Kurban bayraminda beslenme, genellikle kavurmali kahvaltilarla baslar. Ancak, etin hemen kesildikten sonra tüketilmesi dogru degildir. Taze kesilen et, genellikle yeterince yumusak olmadigi için hem pisirilmesi zor olabilir hem de sindirim problemlerine neden olabilir. Bunu önlemek için en az 24 saat bekletilmesi önerilir. Ayrica, kahvaltida et yerine yumurta, taze yesillikler, peynir ve tam tahilli ekmek gibi besinlerin tercih edilmesi sindirimi destekler ve daha dengeli bir beslenme saglar. Bayramda beslenirken, etlerin pisirme yöntemi de önemlidir. Pisen ete kuyruk ya da iç yag eklenmemelidir. Bu, lezzet katmaya yönelik olsa da damar ve kalp sagligi için zararli olabilir. Bu nedenle, et kendi suyunu salana kadar kisik ateste pisirilmelidir. Mangalda yapilan etin yanmamasina da özellikle dikkat edilmelidir. Ayrica tüketilen et miktarina da dikkat edilmelidir. 100-150 gramdan daha fazla et tüketmemeye özen gösterin. Etin yaninda glisemik indeksi yüksek olan besinlerden yani, pirinç pilavi, patates, börek gibi yiyeceklerden kaçinilmalidir. Bayramda hazimsizlik ve kabizlik gibi sorunlar sik görülebilir, bu yüzden etin yaninda sebze yemekleri veya salata tercih edilmelidir” dedi.



“Günlük alinmasi gereken kafein miktari 400 miligrami geçmememlidir”

Gazli içeceklerin tercih edilmemesi gerektigini belirten Buse Yildiz Tekirdag, “Bu içecekler reflüyü tetikleyebilir, kan sekerini yükseltebilir ve hazimsizlik ile siskinligi artirabilir. Bayram ikramlarinda çay ve kahve tüketimi de sinirlandirilmalidir. Günlük alinmasi gereken kafein miktari 400 miligrami geçmememlidir. Bir fincan türk kahvesi, 60 miligram, bir büyük fincan çay 70 miligram kafein içermektedir. Günlük tüketilmesi gereken su miktari en az 2.5 litredir. Bayram ikramlarinda serbetli tatlilar yerine sütlü ya da meyveli tatlilar tercih edilmelidir, miktarina dikkat ederek tüketilmelidir. 1-2 küçük dilimle sinirlandirilmalidir. Ögün atlanmamali, ana ögüne ek 2 ara ögün yapilmalidir. Böylece hem sindirim sisteminiz rahat eder hem de tokluk hissiniz artar. Bayram boyunca tüketilen etlerden geriye kalanlar, büyük parçalar halinde degil, kusbasi veya kiyma gibi küçük parçalara ayrilmali ve tek pisirilme amaçli olacak sekilde posetlenerek derin dondurucuya yerlestirilmelidir. Bayram süresince aktif olmaya özen gösterilmeli, hafif yürüyüsler veya basit egzersizlerle fiziksel aktiviteler sürdürülmelidir. Bayramda yapilan kaçamaklari dengelemek için fiziksel aktiviteyi arttirmak önemlidi” diye konustu.

Kaynak: İHA