Uzmanindan Kurbanda Beslenme Önerisi Açiklamasi 'Sadece Et Ile Beslenmeyin'

Manisa Il Saglik Müdürlügü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydali Kurban Bayrami’nda beslenmenin önemine dikkat çekerek sadece et ile beslenmenin saglikli bir yöntem olmadigina ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yapti.

Uzmanindan Kurbanda Beslenme Önerisi Açiklamasi 'Sadece Et Ile Beslenmeyin'
Kurban Bayraminda sadece et üzerine kurulan yanlis beslenme sonucu birçok vatandas yasadiklari rahatsizlar sonucu hastanelere müracaat ederken Manisa IL Saglik Müdürlügü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydali bayramda sadece et üzerine kurulu bir beslenmenin yanlis oldugunu belirterek dengeli beslenmenin gerektigini söyledi.



Kurban Bayrami sofralarinda et yemeginin en çok tüketilen yemek olduguna dikkat çeken Yücefaydali, "Bununla birlikte Kurban Bayrami’nda da; saglikli beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarinin dengeli dagilimina her zaman özen gösterilmelidir. Bu özel günlerde tek çesit besinlere agirlik vermek yerine ögünlerde bes besin grubundan besinlerin tüketilmesi saglikli ve dengeli seçimler için gereklidir. Bu besin gruplari; ’Süt ve süt ürünleri’ grubu, ’Et-yumurta-kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye) ile yagli tohumlar (ceviz, findik, badem)’ grubu, ’Sebzeler’ grubu, ’Meyveler’ grubu ile ’Ekmek ve tahillar (makarna, pirinç)’ grubudur." dedi.



Dikkat edilmesi gerekenler

Bayramda kurban kesme telasi ile kahvalti ögününün genelde atlandigina vurgu yapan Yücefaydali açiklamasini söyle tamamladi: "Bayram sabahi kurban kesme telasi olanlar kahvalti ögününü atlayabilmektedir. Mümkün oldugunca kahvalti yapilmalidir. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pisirilerek tüketilebilmektedir. Ancak yeni kesilmis hayvanlarin etlerindeki sertlik hem pisirmede hem de sindirimde zorluk yasatir. Midede siskinlik, hazimsizlik gibi sikintilara neden olur. Özellikle mide rahatsizliklari çeken bireyler, eti 24 saat uygun bekleme sartlarinda dinlendirdikten sonra tüketmelidir. Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyumdan fakirdir. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pisirilmesi veya etlerin yaninda C vitamininden zengin sebze/salata/meyve/taze sikilmis meyve sularinin tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çesitliliginin saglanmasini saglar hem de sebzelerde bulunan C vitamini demirin emilimini arttirir. Etin hazirlanmasinda; haslama, izgara, firinda pisirme gibi yöntemler kullanilmali, kizartmadan mümkün oldukça kaçinilmalidir. Et ilave edilen yemeklere yag eklenmemelidir. Izgara yapiminda; etle ates arasindaki uzaklik eti yakmayacak, kömürlesme olmayacak sekilde ayarlanmasi kanser yapici maddelerin olusumunu önler. Bayram sofralarimizi süsleyen Kurban Bayraminin geleneksel yemegi haline gelen kavurmanin içine ilave tereyagi veya kuyruk/iç yagi eklemeden, kendi suyunda, kisik ateste pisirme saglikli bir yöntem olarak yapilabilir. Yagli etlerin doymus yag ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yaglar ayrilsa dahi kirmizi etin ortalama yag içerigi yüzde 20’dir. Genel olarak sakatat tüketimi de Kurban Bayrami’nda artmaktadir. Kolesterol yüksekligi olanlar ile kalp-damar hastaligi riski tasiyan kisiler sakatat tüketiminden kaçinmalidir. Sindirim sisteminin düzenli çalismasi ve kabizliktan korunmak için lif (posa) içerigi yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetiskin bireyler imkânlar dâhilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Etlerin yaninda bulgur/esmer pirinç; ayran/yogurt/cacik tüketilmesi tercih edilmelidir. Günde 8 su bardagi su içiniz seklindeki öneri bazi bireyler için yetersiz, bazilari için ise fazla olabilir. Bununla birlikte iyi bir hedef olarak düsünülmelidir. Günlük su ihtiyaci: 35 mL x vücut agirligi (kg) seklinde hesaplanabilir. Kilo kontrolünü saglamak ve Kurban Bayrami boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amaciyla günde en az 30 dakikalik yürüyüsler mutlaka düzenli olarak yapilmalidir."
Kaynak: İHA