Kurban Saticilari, Yurtdisi Bagislardan Ve Marketlerden Sikayetçi

Giresun Yaylalarinda yetisen kurbanliklar Giresun’da pazara inmeye basladi. Aksu mahallesindeki hayvan pazarinda Giresun’un çesitli ilçelerinden ve yaylalarindan gelen hayvanlar pazarda yerini aldi.

Kurban Saticilari, Yurtdisi Bagislardan Ve Marketlerden Sikayetçi
Kümbet, Kulakkaya ve Bektas yaylalarinda kurban bayrami için yetistirdikleri hayvanlari pazara indiren hayvan sahipleri, yirt disi kurban bagislarinin ucuz olmasindan ve marketlerin de kurban eti satisindan sikayetçi.

Üniversiteyi yarida birakarak baba meslegi hayvan besiciligi yaptigini anlatan Sakir Yilmaz, “Ben hayvanciligin bir gelecegi oldugunu düsünerek, üniversiteyi birakip baba meslegim olan hayvanciliga yöneldim. Giresun’un Kümbet Yaylasi’nda, Sagrak Yaylasi’nda aylardir kurbanlik için besledigim küçükbas hayvanlarimi pazara getirdim. Ancak günlerdir bir müsteri bile alici çikmadi. Bunun baslica nedeni yurtdisi kurban bagislari bizim sattigimiz kurbanliklardan daha ucuz. Bizde saman fiyatina göre, ülkemizdeki ekonomik sartlara göre bir fiyat belirleniyor. Belirlenen fiyata göre ülkemizdeki kurbanliklar daha pahali gelince vatandas da yurtdisina daha ucuz kurban bagisi yapiyor. Bir de artik marketler bile kurban eti satmaya baslamis. Kimse kurbani alip ugrasmak istemedigi için marketten kurban eti alip dagitiyor. Bu da ne kadar caizdir bilemiyorum ama biz besicilere büyük darbe vuruyor” dedi.

-Devlet destegiyle hayvanciliga basladi ama umdugunu bulamadi

Devletin genç çiftçi destegiyle hayvanciliga basladigini ancak, besledigi hayvanlarin elinde kaldigini ifade eden Kamil Akar ise, “Devlet bana 33 koyun 2 koç verdi ben de hayvanciliga basladim. Borçla saman aldim, aylardir emek harcadim ki kurbanda satar ihtiyacimi karsilarim diye. Bir taraftan hayvanciliga destek verilirken diger taraftan yurtdisi kurban bagislarinin ucuz olmasi, marketlerin dahi kurban eti satmasi, yurtdisindan kurbanliklarin getirilmesi bizim gibi girisimcilerin direncini kiriyor. Ben simdi geldim daha siftah yapmadim. Pazarda bir tane alici vatandas yok. Kurban kesecek kimi ariyorsam çogu yurt disi bagisi yapacagini söylüyor. Simdi devletin destegiyle hayvancilik yapmaya çalisan ve aylardir kurbani bekleyen benim gibiler ne yapsin” dedi.

Kaynak: İHA