54 Yasinda Liseden Mezun Oldu Açiklamasi Mezuniyetine Torunlari Geldi

Egitim durumunu soranlara "Ilkokul mezunuyum" demeye utanan ve bu sebeple egitim hayatini devam ettirmeye karar veren 54 yasindaki asçi Muhittin Akkus, yillar sonra liseden mezun olmanin sevincini yasadi. Hedefinin üniversite oldugunu söyleyen Akkus, "Genelde dedeler torunlarina belgesini verir, mezuniyet törenine giderler ama benim mezuniyetime torunlarim geldi. Torunlarim bana çiçek takdim etti, mezuniyet belgemi verdiler. Çok farkli bir histi" dedi.

54 Yasinda Liseden Mezun Oldu Açiklamasi Mezuniyetine Torunlari Geldi
Bolu’da ilkokuldan mezun olduktan sonra aile ekonomisine katki saglamak için çobanlik yapmaya baslayan ve egitimine devam eden Muhittin Akkus; Antalya ve Istanbul’da da garsonluk, komilik, bulasik yikama gibi islerde çalisti. 1997 yilinda abisi Durmus Akkus ile ortak olarak, Bolu’da lokanta açan Muhittin Akkus, hayat kosturmacasinda egitim hayatini devam ettirmeye firsat bulamadi. 2020’de abisi Durmus Akkus’un hayatini kaybetmesiyle Muhittin Akkus’un hayati degisti.

Her bir kösesinde abisinin anisi oldugu için lokantayi devretme karari alan Muhittin Akkus, Bolu Lokantacilar Asçilar ve Pastacilar Esnaf Odasi’nda baskan vekilligi görevini sürdürdü. Bu süre zarfinda kendine zaman ayirmaya firsat bulan Akkus, ilk olarak ortaokuldan mezunu oldu. Ardindan sinavlara hazirlanarak Bolu Izzet Baysal Mesleki Egitim Merkezi’nde lise hayatina basladi.

2 yillik lise egitim hayatini tamamlayan 3 çocuk babasi ve 3 torun sahibi Akkus, mezun olmanin sevincini yasadi.

"Hayat okuluna baslamis olduk"

1983’de ilkokuldan mezun oldugunu söyleyen Muhittin Akkus, "Içimde hep okumak vardi. Ortaögretim, lise ve üniversite egitimlerini tamamlamak istiyordum ama benim çocukluk dönemlerimde imkanlar kisitliydi. Ilkokulu bitirdim ve 3-4 yil çobanlik yaptik. Çobanlik yaptiktan sonra da gurbete çikmam gerektigini anladim. Gurbete çiktik ve ilk olarak bulasik yikamaya basladim. O zaman ayaklarimiz bile erismiyordu, altimiza kasa koyup bulasiklari yikiyorduk. Yani bir nevi ortaögretim degil de hayat okuluna baslamis olduk. Hayat okulunda bulasik yikadik. Sonra Antalya, Istanbul derken 1997 yilinda çok sevdigim rahmetli Durmus abimle beraber bir is yeri açtik. 23 yil lokanta çalistirdik ta ki Türkiye’yi de sarsan korana hastaligina kadar. 10 Kasim 2020 benim için çok aci bir gün çünkü abimi kaybettim. Abimi kaybettikten sonra meslekten sogudum. Isten sogudum. Dükkana girdim, her yerde bir ani var. Artik bu hatiralarla yasayamayacagimi anladim ve dükkani devrettim" dedi.



"Ilkokul mezunuyum demeye utaniyordum"

Egitim durumunu soranlara "Ilkokul mezunuyum" demeye utandigini, bu sebeple egitim hayatini devam ettirmeye karar verdigini anlatan Akkus, "Bolu Lokantacilar ve Pastacilar Odasi Baskani Murat Abak’a, ’Baskanim ben okumak istiyorum’ dedim. Küçüklükten beri içimde okuma istegi vardi. Birisi ’Ne mezunusun?’ deyince ’Ilkokul mezunuyum’ demeye utaniyordum. Allah razi olsun baskanim da, ’Sen de bu azim varken birak liseyi, üniversite de okursun’ dedi.

Allah razi olsun o destekle ben ortaokula basladim. Ortaokulu bitirdim. Sira geldi liseye, liseye yazildik. Lisede de çok basarili bir dönem geçirdik. Ben bu kadarini beklemiyordum. Mesleki Egitim Merkezi’ndeki hocalarimiza da çok tesekkür ediyorum. Bu yasta ögrenmemiz biraz zor oluyor. Usanmadan, bikmadan anlattilar. Birinci de anlamadik, ikinci de anlamadik, üçüncüyü anlattilar, dördüncüyü anlattilar böyle böyle beynimize yer etti. Murat Abak’a, benim arkamdaki gizli kahramanim sevgili esim Hacer Akkus’a çok tesekkür ediyorum" diye konustu.



"Ben 54 yasindayim üniversiteye hazirlaniyorum"

Hedefinin Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nin (YKS) oldugunu kaydeden Akkus, "Simdi hedefimde üniversite var. Ben gençlere sunu söylemek istiyorum; 54 yasindayim ve üniversiteye hazirlaniyorum. Bizim zamanimizda olmayan imkanlar simdi var. Gençler uzun süre disarida, sokakta, kafelerde oturacagina günde en az 1 saat derse çalissinlar. En iyi yerlere gelirler. Gençler okusun, ben bu yasta okuyorsam gençlerin de okumasini istiyorum" seklinde konustu.



"O his çok farkliydi"

Akkus, torunlarinin mezuniyete geldigini ifade ederek, "O his çok farkliydi. Genelde dedeler torunlarina belgesini verir, mezuniyet törenine giderler ama benim mezuniyetime torunlarim geldi. Torunlarim bana çiçek takdim etti, mezuniyet belgemi verdiler. O farkli bir duygu. Allah isteyen herkese nasip etsin" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA