2 Bin 150 Rakimda Endemik Kelebek Kaydi

Türkiye’de sadece 4 ilde yasadigi bilinen ve yüksek rakimdaki alanlarda uçan Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebegini görüntülemek için kilometrelerce yol kat eden kelebek gözlemcileri, 2 bin 150 rakimdaki Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki Sütey Yaylasi’nda kelebegi görüntülemenin sevincini yasadi.

2 Bin 150 Rakimda Endemik Kelebek Kaydi
Iklim özellikleri, zengin florasi, yüksek rakimi ve essiz dogasiyla çok sayida canliya ev sahipligi yapan Van Gölü Havzasi, birçok bitki çesidinin bir arada bulundugu dogada, yüzlerce kelebek türünü de barindiriyor. Türkiye’de tespit edilen 400 dolayinda kelebek türünden 230’una yasam alani sunan havza, nesli tükenme tehlikesiyle karsi karsiya olan endemik türlerle dogaseverlerin ilgisini çekiyor.

Avrupa’da en fazla kelebek türüne ev sahipligi yapan Türkiye’de kelebek gözlemcileri, sadece 4 ilde yasadigi bilinen Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebegini kayit altina almak için kilometrelerce yol kat etti. Adilcevaz ilçesindeki Süphan Dagi eteklerindeki 2 bin 150 rakimdaki yaylaya çikan kelebek gözlemcileri ve fotografçilar, yaptiklari alan taramasi sonucu yasam alanlari az olan ve endemik türler arasinda bulunan Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebegini görüntülemeyi basardi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Ögretim Görevlisi Oktay Subasi, Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebeginin Türkiye’de çok az alanda görülen bir tür oldugunu söyledi.

Subasi, “Bugün Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki Sütey Yaylasi’na Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebegini çekmeye geldik. Çokgözlü Diana Mavisi kelebegi Türkiye’de çok az alanda görülebilen kelebek türlerinden birisi. Benim bildigim kayitlar Gümüshane, Kayseri, Mus ve Bitlis’tedir. Ama en rahat çekilen alanlardan birisi Adilcevaz Sütey Yaylasi’dir. Arkadaslarla birlikte alana geldik sonra epey bir arama neticesi sonrasi kelebegin fotograflarini çekebildik. Bende yine ayni sekilde çok güzel fotograflarini çektim Diana Mavisi kelebeginin. Sütey Yaylasi yaklasik 2 bin 150 metre rakimda. Bu kelebek yüksek rakimda uçan kelebek türlerinden birisi. Bu kelebegi görmek isteyenlerin Adilcevaz’in Sütey Yaylasi’na ugramalari gerekiyor” dedi.



“301’nci kelebek kaydimi aldim”

Kirklareli’nden gelen kelebek gözlemcisi Ufuk Karaca da, yaptiklari alan taramasi sonucu Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebegini çekmeyi basardiklarini ve 301’inci kelebek kaydini Sütey Yaylasi’nda kayda aldigini söyledi.

Karaca, “2010 yilindan beri kelebek gözlemcisiyim. Kirklareliliyim, Lüleburgaz’da oturuyorum. Kirklareli’nden sadece buradaki Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) kelebegini çekmek için geldim. Simdiye kadar Türkiye’de 300 tür gördüm ve fotografladim. Bu Çokgözlü Diana Mavisi (Polyommatus Diana) 301’in tür oldu. 2 bin 150 rakimdayiz Sütey Yaylasi denilen bir yer. Çok güzel, Süphan Dagi’nin arkasi, sadece manzara için gelmeye deger bir yer. Polyommatus Diana’nin güzel fotograflarini çektik. Kaydimizi aldik, hedefime ulastim. Sadece bu tür için gelmistim ve gördük” diye konustu.

Kaynak: İHA