Türkiye Ve KKTC'den Nefes Kesen Tatbikat Açiklamasi 'Sehit Tegmen Caner Gönyeli-2024'

Türkiye ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) tarafindan Girne’de düzenlenen Sehit Tegmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatinin birinci safhasi icra edildi.

Türkiye Ve KKTC'den Nefes Kesen Tatbikat Açiklamasi 'Sehit Tegmen Caner Gönyeli-2024'
Türkiye ve KKTC tarafindan düzenlenen Sehit Tegmen Caner Gönyeli-2024 Arama Kurtarma Davet Tatbikatinin birinci safhasi Girne’nin 101 Evler bölgesinde icra edildi. Tatbikat hakkinda bilgi veren Tümgeneral Osman Aytaç, tatbikatin 2002’den bu yana düzenlendigini aktardi. Konusmanin ardindan sehit Tegmen Caner Gönyeli’nin esi Nükhet Gönyeli’ye Tümgeneral Aytaç ile Sahil Güvenlik Komutani Tümamiral Ahmet Kendir tarafindan ani objesi takdim edildi.

Toplantinin ardindan tatbikatin arama-kurtarma (Kara) safhasina geçildi. Senaryo geregi Izmir-Ercan sehirleri arasinda yolcu tasiyan bir uçagin tehlike sinyali vermesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teskilati faaliyete geçerek çesitli personel ve araç ile bölgeye sevk edildi. Tespit edilen kazazedelere ilk ve acil müdahale saglik ekiplerince yapildi.

Türkiye’den 10, KKTC’den 4 koordinasyon merkezi fiilen istirak etti

101 Evler bölgesinde icra edilen faaliyete KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Metin Feyzioglu, KKTC Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu ve KKTC 2’nci Cumhurbaskani Mehmet Ali Talat katildi.

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanliklari ile Jandarma Genel Komutanligi, Sahil Güvenlik Komutanligi, KKTC unsurlari ile sivil kurum ve kuruluslarin da yer aldigi tatbikata Azerbaycan, Banglades ve Moritanya’dan askeri personelin gözlemci olarak katildigi bildirildi.

Ayrica tatbikata Türkiye’den 10, KKTC’den 4 koordinasyon merkezi fiilen istirak etti.

“Ne kadar etkin olabileceklerini hep birlikte görmüs bulunmaktayiz”

Besparmak Daglari’nda Sehit Tegmen Caner Gönyeli tatbikatinin ilk safhasinin basarili bir sekilde icra edildigini aktaran Ersin Tatar, “Burada çok basarili bir tatbikat gerçeklestirildi.

Yillarca yapilan çalismalar ve koordinasyonla hem KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi ayni zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili ekiplerinin kendi egemenlik alaninda gerek havada gerek karada herhangi bir felaketle karsi karsiya kalacak olan insanlarin kurtarilmasi ve arama çalismalarinda ne kadar etkin olabileceklerini hep birlikte görmüs bulunmaktayiz. Caner Gönyeli sehidimizin adina düzenlenen bu tatbikatta onu rahmetle anarken KKTC’nin Dogu Akdeniz’de kita sahanligimizda hem havada hem karada bizlerin hakkini ve hukukunun Türkiye Cumhuriyeti ile isbirligi içerisinde nelerin yapilabilecegini burada gördük. Yarin da Gazimagusa’da Caner Gönyeli tatbikatinin deniz safhasi var, orada olacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA