Türkiye'nin 2. Astronotu Atasever Açiklamasi '8 Haziran'da Yeniden Dogdum, Yeniden Geldim Dünyaya'

Türkiye’nin 2. astronotu Tuva Cihangir Atasever, “8 Haziran’da yeniden dogdum, yeniden geldim dünyaya” dedi.

Türkiye'nin  2. Astronotu Atasever Açiklamasi '8 Haziran'da Yeniden Dogdum, Yeniden Geldim Dünyaya'
Türk Uzay Bilim Misyonu kapsaminda Yörünge Alti Arastirma Uçusu’nu gerçeklestiren ve yurda dönen Türkiye’nin ikinci astronotu astronotu Tuva Cihangir Atasever, basin mensuplarina açiklamada bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nda düzenlenen toplantiya Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, ilk Türk astronot Alper Gezeravci ve Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever katildi.

“Yaninda tasidigi “kefiye” ile Filistin halkinin, yasadigi eziyeti, tüm dünyaya duyurdu”

Tuva Cihangir Atasever’in yörünge alti arastirma uçusunu basariyla icra ettigini ifade eden Kacir, “Atasever. Türk halkinin gurur anlarina bir yenisini ekledi. ‘Tek Millet, Iki Devlet’ siariyla hem Türk bayragini hem de Azerbaycan bayragini uzayda gururla tasiyarak tarihe adini altin harflerle yazdirdi. Yaninda tasidigi ‘kefiye’ ile Filistin halkinin, Gazzeli çocuklarin yasadigi eziyeti, tüm dünyaya duyurdu” diye konustu.

Ileri dönemde; insanli uzay görevlerinde yeni uluslararasi is birlikleriyle Türkiye’nin uzay alanindaki bilimsel arastirma gerçeklestirme kapasitesini daha ileriye tasiyacagini belirten Kacir, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu dogrultusunda; paradigma degisimlerinin Türkiye’nin teknoloji gelistirme yetkinlikleri için sundugu firsatlardan en üst düzeyde yararlanmaya devam edeceklerini ifade etti.

Yörünge alti arastirma uçusunun ilk hazirliklarina Haziran 2023’te basladiklarini söyleyen Atasever, “7 farkli bilimsel deney icra ettik. Bu 7 farkli deneyin 3 tanesi uçus turbomuzun üzerine entegre edilmis bir sekilde benimle beraber uzaya çiktilar. Diger 4 deney ise insan fizyolojisi deneyleriydi. Uçus haftasinda ve uçustan hemen önce ve sonrasinda hemen toplanan biyolojik verilerin analiz edilmesiyle arastirmacilar genetik bilimi metabolik degisiklikler kanser hücrelerinde ne gibi farklilasmalar oldugu gibi özel konularda arastirmalar yapma sansini elde edecekler” dedi.

“8 Haziran’da yeniden dogdum yeniden geldim dünyaya"

1 Haziran’da firlatmanin gerçeklesecegi New Mexico’ya hareket ettiklerini kaydeden Atasever, “Burada yogun bir sekilde uçus egitim haftasina maruz kaldik. Bu egitimde deneylerin son hazirliklari yaptik. Daha sonra deney entegrasyon uçusu gerçeklestirdik. Yüksek manevra kabiliyetine sahip uçaklarla sanki uçusa gidiyormusuz gibi uçuslar gerçeklestirdik. Firlatmadan bir gün önce uçusu simüle ettik. Sonrasinda 8 Haziran’da hava sartlarinda uygun olmasi sonucunda uçusumuzu gerçeklestirdik. Yerel saatte 8.30’da havalandik. 45 bin feet irtifaya eristigimizde uygun sartlar olustu. 1 dakikada ses hizinin 3 katina geçerek yaklasik 90 kilometrelik irtifaya çiktik. Kanatsiz sekilde uçmaya basladik. Süzülmeye baslayinca pencereye yapistim. Her nefeste yenilenir dünya demis Mevlana. 8 Haziran’da yeniden dogdum yeniden geldim dünyaya ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA