Tarihi Surlardaki Fayans Kirliligi Il Koordinasyon Kurulu Toplantisinda Gündeme Geldi

Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, Trabzon Kültür Yolu Festivali öncesinde Trabzon Kalesi’nin tarihi surlarindaki ’Fayans’ kirliliginin kaldirilmasi gerektigine dikkat çekti. Baskan Kaya, “Tarihi surlarda seramikler, fayanslar, boyali badanali duvarlar var. Bunlar çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Sehrimize yakismiyor” dedi.

Tarihi Surlardaki Fayans Kirliligi Il Koordinasyon Kurulu Toplantisinda Gündeme Geldi
Pazarkapi Mahallesi’nde Kadinlar Pazari’nin yapimi sirasinda esnafin magdur olmamasi için Trabzon Büyüksehir Belediyesi ekipleri tarafindan yapilan geçici prefabrik yapilar, pazarin hizmete alinmasi ile yikildi. Geçici yapilarin yikilmasi ile ortaya çikan alan Trabzon Büyüksehir Belediyesi ekipleri tarafindan yesil alana çevrilirken, surlardaki çirkin görüntüye ise müdahale edilemedi. Surlara yaptigi eklentiler nedeniyle olusan çirkin görüntünün temizlenmesi için Trabzon Büyüksehir Belediyesi ekiplerinin yapmak istedigi çalisma Anitlar Kuruluna takildi. Anitlar Kurulu’nun ileride burada restorasyon çalismasi yapilacagini ifade ederek Trabzon Büyüksehir Belediyesi’nin müdahalesine simdilik izin vermedigi kaydedildi.

Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, Trabzon Valisi Aziz Yildirim baskanliginda Valilik binasinda düzenlenen Trabzon Kültür Yolu Festivali Koordinasyon Kurulu toplantisinda kentsel dönüsüm çalismalari kapsaminda yikilan binalardan kalan tarihi surlardaki fayans kalintilarini gündeme getirdi.

Toplantida Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, Ortahisar Kaymakami Gürkan Demirkale, Il Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdogan, Sahil Güvenlik Dogu Karadeniz Grup Komutan Aytaç Bayirli, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Erdem Sen, Trabzon Il Emniyet Müdürü Murat Esertürk, Il Saglik Müdürü Dr. Hakan Usta, Trabzon Sanatevi Baskani Adnan Taç ile Trabzon’daki bazi kurum ve kuruluslarin müdürleri de yer aldi.

Toplantida, Trabzon’da 22-30 Haziran tarihleri arasinda 2’ncisi gerçeklestirilecek olan Trabzon Kültür Yolu Festivali’nin kapsami, alinacak güvenlik tedbirleri ve festival programi hakkinda bir sunum gerçeklestirildi.

Ortahisar Belediyesi Tarih Müzesi, Basin Tarihi Müzesi’nin festival kapsaminda, gezilecek noktalar arasinda tanitilacagi bilgisine yer verildi.

Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, Tarihi Hasan Pasa Asker Hamami Müzesi’nin de bu noktalara eklenmesi talebinde bulundu.

Trabzon Kültür Yolu Festivali Koordinasyon Kurulu toplantisinda söz alan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, Ortahisar Belediyesi binasinin da bulundugu Kahramanmaras Caddesi kismina denk gelen tarihi surlarin üzerindeki seramiklerin kötü bir görüntüye neden oldugunu belirtti.

Festival öncesinde buradaki kötü görüntünün ortadan kaldirilmasi gerektigine dikkat çeken Baskan Kaya, “Trabzon’umuzu, Ortahisar Belediyemizin ve Kadinlar Pazarimizin karsisindaki o tarihi surlardaki kötü görüntüden bir an önce kurtarmamiz gerektigine inaniyorum. Tarihi surlarda seramikler, fayanslar, boyali badanali duvarlar var bunlar çok kötü bir görüntüye neden oluyor. Misafirlerimiz gelecek sehrimize yakismiyor. Inisiyatif alip o görüntüyü ortadan kaldirmak istiyorum fakat tarihi olmasi hasebiyle kurallari var. Bu konuda hizli bir çözüm üretmemiz lazim diye düsünüyorum. Bundan hizlica nasil kurtulabilecegimizi konusalim istiyorum” diye konustu.

Baskan Kaya’nin degerlendirmesine cevap veren Trabzon Büyüksehir Belediye Baskani Ahmet Metin Genç ise gerekli kurumlarla görüsmeleri tamamlayarak söz konusu görüntüye sebep olan seramiklerin sökülecegini, kötü görüntünün ortadan kaldirilmasi için çalisacaklarini belirtti.

Kaynak: İHA