Saglam Açiklamasi 'Amerikan Beyaz Kelebegi Ile Mücadelede Kararliyiz'

Samsun Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, "Amerikan beyaz kelebegi, birçok bitkide beslenebilen ve kontrol edilmediginde popülasyonunu artirarak yeni alanlarda zarar verebilen önemli bir zararlidir. Amerikan beyaz kelebegi ile mücadelede kararliyiz" dedi.

Saglam Açiklamasi 'Amerikan Beyaz Kelebegi Ile Mücadelede Kararliyiz'
Samsun’da üreticilerin baslica geçim kaynagi olup ayni zamanda ülkenin de en önemli ihracat ürünlerinden olan basta findik olmak üzere elma, armut, erik, kiraz, kavak, dut, akçaagaç ve ceviz gibi 600’den fazla bitki türünde zarar veren "Amerikan beyaz kelebegi” ile mücadelenin önemine dikkat çeken Müdür Saglam konu ile ilgili açiklamalarda bulundu.

"600’den fazla bitki türünde zarar veriyor"

Müdür Saglam, "TÜIK verilerine göre 2023 yilinda Samsun’da 1 milyon 210 bin 679 dekar alanda 112 bin 536 ton findik üretimi gerçeklestirildi.

Findik, ilimizde üreticilerin geçim kaynagi olup, Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biridir. Ancak findik bahçelerinde görülen zararlilar, bitkinin kök, dal, meyve ve yapraklarina zarar vererek verim kaybina neden olabilmektedir. Üreticiler tarafindan ’tirtil’ olarak bilinen Amerikan beyaz kelebegi, bazi yillarda epidemi olusturarak bitkinin yesil aksamiyla beslenir ve ekonomik kayiplara yol açar. Amerikan beyaz kelebegi, birçok bitkide beslenebilen ve kontrol edilmediginde popülasyonunu artirarak yeni alanlarda zarar verebilen önemli bir zararlidir. Yapilan akademik çalismalar, bu zararlinin findik basta olmak üzere elma, armut, erik, kiraz, kavak, dut, akçaagaç ve ceviz gibi 600’den fazla bitki türünde zarar verdigini göstermistir” diye konustu.



"Haziran ve temmuz aylarinda zararli ile bulasik agaçlarda larva kümeleri kesilerek uzaklastirilmali"

Özellikle findik bahçelerini çevreleyen sögüt ve benzeri yüksek boylu agaçlarin ve diger konukçu bitkilerin zararli ile mücadelede sorun olusturdugunu belirten Saglam, Amerikan beyaz kelebeginin biyolojisi, zarari ve mücadele yöntemleri konusunda sunlari söyledi:

"Amerikan beyaz kelebeginin biyolojisine baktigimizda erginleri 11-15 mm uzunlugunda ve beyaz renktedir. Yumurtalari 0,5-0,6 mm çapinda ve krem rengindedir. Larvalari sarimsi yesilden siyaha kadar farkli renklerde olabilir. Olgun larvalar 2,5-3,5 cm uzunlugundadir ve pupalari koyu kahverengindedir. Kisi pupa halinde geçirir. Mayis ayinda 1. döle ait kelebek uçusu, temmuz ayinda ise 2. döle ait kelebek uçuslari görülür. Disiler, yumurtalarini yapraklarin alt yüzeylerine birakir ve yumurtalar 1-3 günde çikar. Larvalar yapraklarin alt yüzeylerinde ipeksi aglar örer ve olgunlastikça bireysel yasamaya baslarlar. Amerikan beyaz kelebegi ile mücadelede mekanik yöntemler öncelikli olmalidir. Kisa gövdeli agaçlara birakilan yumurta paketleri toplanarak bahçeden uzaklastirilmalidir. Haziran ve temmuz aylarinda zararli ile bulasik agaçlarda larva kümeleri kesilerek uzaklastirilmalidir. Ayrica, oluklu karton seritler veya telis çuval ile yapilan tuzak bantlar kullanilmalidir. Amerikan beyaz kelebegi pupalarinin yüzde 70’inin parazitlendigi belirlenmistir. Dogal dengeyi bozmamak amaciyla özellikle dut ve orman alanlarinda biyopreparatlar kullanilmalidir. Zorunlu olmadikça kimyasal mücadele uygulanmamalidir. Ancak popülasyonun yüksek oldugu ve zararlinin epidemi yaptigi yillarda kimyasal mücadele önemlidir. Dogal düsmanlara en az zararli olan bitki koruma ürünleri kullanilmalidir. Kimyasal mücadele, birinci ve ikinci döl için haziran ve agustos aylarinda, üçüncü döl çikarsa eylül ayinda yapilmalidir. Her döle karsi bir ilaçlama yeterlidir."

Amerikan beyaz kelebegi ile mücadele konusunda üreticileri uyaran Saglam, findik üreticilerinin bahçelerini sik araliklarla kontrol etmelerini ve larva kümeleri görüldügünde mücadele etmelerini hatirlatti. Çiftçilerin ilaç uygulamalarinin ruhsatli bitki koruma ürünleri kullanilarak yapilmasi gerektigini belirten Saglam, üreticilerin bu hususta il ve ilçe tarim ve orman müdürlüklerinden bilgi alabilecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA