Macaristan'da Osmanli Kültürel Mirasinin Gölgesinde Sema Mukabelesi

Macaristan’da “2024 Türk-Macar Kültür Yili” etkinlikleri çerçevesinde Pécs ve Budapeste sehirlerinde Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu tarafindan icra edilen sema gösterisi ilgi gördü.

Macaristan'da Osmanli Kültürel Mirasinin Gölgesinde Sema Mukabelesi


Macaristan’da “2024 Türk-Macar Kültür Yili” etkinlikleri düzenleniyor. “2024 Türk-Macar Kültür Yili” çerçevesinde tarihi kültürel mirasin bulundugu Pécs ve Budapeste sehirleri, Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu tarafindan icra edilen sema gösterisine ev sahipligi yapti. Türkiye’nin Budapeste Büyükelçiliginin esgüdümünde icra edilen Kültür Yili programi çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürlügüne bagli Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu sanatçilari Türk tarihinin ve tasavvuf kültürünün önemli unsurlarindan birini Macar halkinin begenisine sundu.

Macaristan’da 9 Haziran’da düzenlenen Avrupa Parlamentosu ve yerel seçimlerin neden oldugu yogun gündeme ragmen Macar sanatseverler, Manevi olgunluga dogru bir iç yolculugu temsil eden, ney, kudüm ve ut gibi enstrümanlarin eslik ettigi ve semazenlerin özel bir koreografi icra ettikleri semaya büyük ilgi gösterdi.

Pécs sehrinde etkinliklere büyük ilgi

Mevlevilik kültürünün temel mesajlarinin seyirciye aktarildigi bu tasavvufi tören, her iki sehirdeki ulusal dans tiyatrolarinda sahnelendi. Baskent Budapeste’ye ek olarak, Idris Baba Türbesi, Yakovali Hasan Cami ve Gazi Kasim Pasa Camisi gibi önemli Osmanli kültürel miras unsurlarinin bulundugu Pécs sehri kültürel ve manevi degerlerimizin Macar halkina tanitilmasi bakimindan özellikle tercih edildi. Türkiye’nin Budapeste Büyükelçisi Gülsen Karanis Eksioglu, Türk-Macar Kültür Yili vesilesiyle Konya Türk Tasavvuf Müzigi Toplulugu’nu Macaristan’da agirlamaktan büyük memnuniyet duydugunu dile getirdi.

Etkinliklere, üst düzey bürokratlar, yerel yöneticiler, kordiplomatik mensuplari ile Macar kültür, sanat, akademi ve medya çevrelerinden önemli isimler istirak etti. Budapeste’deki etkinlikte ayrica, Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranli, izleyicilerin Hazreti Mevlana ve Mevlevilik kültürü hakkindaki sorularini cevapladi.
Kaynak: İHA