Kirsaldaki Ögrenciler Teleskopla Günesi Gözlemledi, Motor Pervaneli Maket Uçak Üretti

Elazig’da hayata geçirilen ’Bir Çocuk Gelsin Uçaga Dokunsun’ projesi ile kirsalda egitim gören ögrenciler teleskopla günesi gözlemledi, motor pervaneli maket uçak üretti.

Kirsaldaki Ögrenciler Teleskopla Günesi Gözlemledi, Motor Pervaneli Maket Uçak Üretti
Elazig Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’ne bagli Elazig Gençlik Merkezi koordinasyonunda ve Il Milli Egitim Müdürlügü isbirligiyle, Elazig’in 10 ilçesi ve 20 köy okulunda bilim ve teknoloji alanlarinda temel kavramlari ögretmeyi ve bu alanlardaki ilgiyi artirmayi amaçlayan ’Bir Çocuk Gelsin Uçaga Dokunsun’ projesi hayata geçirildi. Proje çerçevesinde çocuklara yenilik yapma, problem çözme, mühendislik, analitik düsünme gibi becerilerin yani sira, mekanik el becerisi ve el-göz koordinasyonunu gelistirme firsati tanindi. Son olarak Gezin köyünde Vali Aydin Arslan Ortaokulu ve Iffet Nusret Gülser Ilkokulu ile Maden ilçesinde bagli Hazar Ilk ve Ortaokulu’nda düzenlenen etkinlikte, motor pervaneli maket uçak atölyesi, robot atölyesi, tasarim ve üretim atölyeleri, teleskop ile günes gözlem etkinligi ve bilimsel deneyler atölyeleri kuruldu. Burada atölyelerde uzman, lider ve gönüllüler koordinesinde deneyler yapan ögrenciler, keyifli vakitler geçirdi. Su ana kadar Karakoçan, Palu, Sivrice ve Maden ilçelerine bagli köy okullarinda gerçeklestirilen etkinlik çerçevesinde teknoloji ile yakindan ilk kez tanisan birçok ögrencinin, gök bilimi ve teknoloji alaninda ilerlemek istedikleri gözlemlendi.

Proje hakkinda bilgi veren Gençlik Hizmetleri Müdürü Serkan Sis, “ Bugün Maden ilçemizde Gençlik ve Spor Il Müdürlügü’müz ve Il Milli Egitim Müdürlügü ile birlikte ortak yapmis oldugumuz bilim ve gözlem etkinligimizi Gezin köyü ve Maden ilçesinde ilk ve ortaokula giden ögrencilerimize yönelik gerçeklestirmis bulunmaktayiz. Bu etkinligimizi özellikle Elazig Deneyap Atölyesi olarak 10 ilçe 20 okul projesi olarak faaliyete geçirdik. Bugün 5’inci okulumuzu ziyaret ettik. Bu etkinliklerimizi önümüzdeki egitim ögretim yilinda bir çok dezavantajli bölge ve ilçe ve köy okullarimizda ve en sonda da sehirde büyük bir etkinlikle festival havasinda gerçeklestirmeyi amaçliyoruz” dedi.

Gezin’de ikamet eden 3’üncü sinifa giden Hasan Berk Yildiz, “Burada çok eglenceli etkinlikler yaptik. Uçak yaptik, yanardagin nasil patladigini ögrendik ve deney yaptik. Buradaki ablalara ve herkes tesekkür ediyorum. Ben ileride cumhurbaskani olmayi düsünüyordum sonra kararimi degistirdim. Herkesin dedigine göre çok zormus. Sonra futbolcu olmaya karar verdim ama su an kasif olmaya karar verdim. Her gün hedefimi meslegimi degistiriyorum” seklinde konustu.



"Ileride bir roket yapmak istiyorum"

Hazar Ortaokulu ögrencilerinden Hasan Dogan, “Buraya gençlik merkezinden geldiler. Dolu dolu bir gün yasadik. Onlara çok tesekkür ederiz. Basta günes gözlemleme olmak üzere birçok etkinlik yaptik. Onlara çok tesekkür ederim. Uçak yaptik, zeka oyunlari oynadik. Ileride bir roket yapmak isterim, insallah da yapabilirim” diye konustu.



“Hayatim boyunca bu ani beklemistim, hedefim gök bilimci olmak”

Ilk kez teleskop ile günesi izledigini ifade eden ögrencilerden Yilmaz Günay ise mutlu oldugunu belirterek, hedefinin ise gök bilimci olmak oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA