Kirsalda Görev Yapan Din Görevlileri, Aldiklari Ilk Yardim Egitimi Sayesinde Hayat Kurtaracak

Kastamonu’da kirsal kesimdeki yerlesim yerlerinde görev yapan din görevlilerine, acil durumlarda ilk yardimda bulunabilmelerini saglamak amaciyla egitim verildi.

Kirsalda Görev Yapan Din Görevlileri, Aldiklari Ilk Yardim Egitimi Sayesinde Hayat Kurtaracak
Kastamonu Valiligi koordinesinde Kastamonu Il Saglik Müdürlügü ile Kastamonu Il Müftülügü arasinda imzalanan isbirligi protokolü çerçevesinde, din görevlilerine ilk yardim egitimi veriliyor. Bu çerçevede Kastamonu Il Müftülügüne bagli merkez ve köylerinde görevli imam hatip, müezzin-kayyum ve diger unvanlarda toplam 40 il müftülügü personeli ile 14 Aile ve Sosyal Politikalar Il Müdürlügü personeline sertifikali ilk yardim egitimleri veriliyor. Egitimler, Kastamonu Il Saglik Müdürlügü egitmenleri tarafindan Il Saglik Müdürlügü binasinda yer alan egitim salonunda verilecek. Toplam 2 gün boyunca 16 saat teorik ve uygulamali olarak düzenlenecek egitim sonrasinda sinav düzenlenecek. Sinavda basarili olanlara sertifika ve ilk yardim kimlik karti verilecek.

Vali Meftun Dalli, Il Müftüsü Bekir Derin ve Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Çagdas Derdiyok’un katilimi ile düzenlenen program ile egitimler basladi.



“Bütün din görevlilerimize bu egitimleri verelim”

Programda konusan Vali Meftun Dalli, “Bizim Kastamonu’da yaklasik 3 bin 700 yerlesim yerimiz bulunuyor. Bunlarin bin 54 tanesi muhtarlik, digerleri bu köylerin baglilari oluyor. Bu köylerde hemen hemen hiç açik okulumuz kalmadi. Dolayisiyla buralarda ögretmenimiz yok. Fakat bu köylerimizin tamaminin yakininda din görevlilerimiz var. Oralarda yasayan insanlarimiz artik 60-70 yasina gelmis, büyük kismi yasli kesim. Birçok köyümüzde belki de 10 ya da 15 nüfus var. Buralarda baslarina bir kaza geldiginde ilk müdahaleyi yapacak kimse de yok. Fakat oradaki hocamiz, belki de gün gelecek o köyde hayat kurtaracak. Varsa o köylerde gençlere hocalarimiz ilk yardim egitimini ögretecekler, sertifikali olmasa da en azindan belli basli birkaç ilk yardim egitimini ögretebilirler. Yine günü geldiginde belki de bu da hayat kurtaracaktir. Heimlich manevrasi diye bir müdahale var, gerçekten hayat kurtariyor. Böyle bir sey oldugunda önce kendi ailemizden baslayarak komsularimiza, yakin çevremize, çalistigimiz yerlerdeki insanlara böyle bir hizmeti verebilecek olmak bunun egitimini almak bir kere insanlik görevi de oluyor. Böyle bir imkan var ise bunu hepimizin herkesin ögrenmesi gerekiyor. Il Saglik Müdürlügümüzün öncülügünde ilçelerimizde de insallah Ilçe Saglik Müdürlügümüzün destekleriyle bu egitimleri biran önce verelim. Bütün din görevlilerimize bu egitimleri verelim. Okullarimizda bununla ilgili bir ders bulunuyor mu su anda bilemiyorum ama en azindan Ortaokul düzeyinden baslamak üzere ilk yardim egitimlerini çocuklarimiza da vermemiz gerekiyor” dedi.



“Ilk yardim egitimine sahip olabilecek yeni sertifikali arkadaslara ihtiyacimiz var”

Ilk yardim egitimine sahip olabilecek yeni sertifikali arkadaslara ihtiyaçlarinin oldugunu söyleyen Kastamonu Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Çagdas Derdiyok ise, “Olusabilecek acil ve afet durumlarinda en yakin saglik kurumuna ulasana kadar hastalar için ilk müdahale edilmesi gereken egitim konulari burada alacaginiz egitimlerle ilgilidir. Hastalarin kalbinin durmasi, olusabilecek acil durumlarda müftülük personeline verilecek egitim sonrasinda hastaya ilk müdahale hakki konusunda bilgilenmenizi ve müdahalede bulunmanizi planliyoruz. Bir hasta bir yerde bayildiginda sizler 112’yi aradiginizda bizler, il merkezinde kendi programimiz dahilinde 10 dakika içinde olay yerinde olma hedefi koymaktayiz. Ilimizde su anda bunu yüzde 98 oraninda gerçeklestiriyoruz. Yani sizler 112’yi aradiginizda bizler 10 dakika içinde olay yerinde oluyoruz. Fakat problem, bir kisinin acil müdahaleye ihtiyaci sirasinda örnegin olusabilecek bir kalp krizinde ya da kalp durmasinda beyin ölümünün gerçeklesme dakikasi 4’tür. Yani kisi 4 dakika sonrasinda beyin hücrelerini kaybetmeye basliyor. Bizler için kisinin 4 dakikadan sonraki süreci tamamen o kisinin hayati tehlikesinin arttigi döneme denk geliyor. Bu yüzden müftülük personeline verilecek egitimin ana konusu bunu olusturuyor. Evet, bizler 10 dakika içerisinde oraya gelecegiz ama bazen bizlerde geç kalabiliyoruz. Bu süreçte sayin müftümüzle birlikte özellikle toplumumuzda kalabalik olan ve bu konuda egitime sahip olabilecek yeni sertifikali arkadaslara ihtiyacimiz vardi. Bu konuda birçok kurumu egitim veriyoruz ve hocalarimizin da gönüllü olmasi ile yeni arkadaslar kazanmis olduk. Bizler yetisene kadar ilk müdahalede bulunacak arkadaslara ihtiyacimiz var. Burada sizlerin verecegi destek bizler için çok önemli. 40 kisi ile basliyoruz, fakat bizler herkese ilk yardim egitimi vermek istiyoruz. Bu konuda bizlere gönüllü olacak her kurumla, her paydasla birlikte Kastamonu’da ilk yardim egitimiyle herkesi bulusturacagiz. Bugün 40 kisi müftülük personeli ile birlikte 14 kisilik Aile ve Sosyal Politikalardan arkadaslarimiz bulunuyor. Onlar da egitimlere katiliyor, bizler bu konuda basarili olacagimizi düsünüyoruz” diye konustu.



“Din görevlilerine verilecek ilk yardim egitimi Kurban Bayraminin akabinde ilçelerimizde dahil devam edecek”

Kastamonu Il Müftüsü Bekir Derin de din görevlilerine verilecek egitimlerin Kurban Bayrami sonrasinda ilçelerde devam edecegini belirterek, “Özellikle Karadeniz Bölgesinde 5’er 10’ar hanelik köyleri düsündügümüzde din görevlilerinden baska o köylerde kamu görevlisi kalmadi. Bizler orada toplumumuzun her bir hizmetine amadeyiz. Bugün ilk yardim egitimde ilk öncelikle arkadaslarimizin kendilerinin bu egitime ihtiyaci var. Birde hitap ettigimiz, muhatap oldugumuz toplumun ihtiyaci var. Kastamonu’yu düsündügümüzde bugün 2 bin 500 civarinda din görevlimiz bulunuyor. Acil bir durum oldugunda insallah bugün alinacak bu egitimlerden sonra o ilk müdahaleyi din görevlilerimiz yapacak ve insanlarimizin hayatta kalmalarina insallah katki saglayacak. Takdir ayri bir sey ama biz, bize düseni yapmak ayri bir hizmettir. Insallah bugün arkadaslarimizla birlikte basladik, Kurban Bayrami’nin akabinde ilçelerimizde devam edecek. Ilçelerimizde su anda bu hizmetleri alacak arkadaslarimizi tespit ediyoruz. Su anda Çatalzeytin’de 22 din görevlisi bu egitimleri almak için hazir bekliyor. Insallah bayramdan sonra amacimiz, il ve ilçelerimizde din görevlisi hocalarimizin bu egitimleri almalaridir. Insallah insanliga da bu yönüyle hizmet edebilmenin mutlulugunu yasamak istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA