Iran Disisleri Bakan Vekili Bakiri Açiklamasi 'Dünya Ticaretinde Dolardan Kurtulmak Tüm Bagimsiz Ülkelerin Ortak Talebi'

Iran Disisleri Bakan Vekili Ali Bakiri, Rusya’da düzenlenen BRICS+ toplantisinda, "Bagimsiz ülkeler tek kutuplu sistemde dolar egemenliginden rahatsizlar ve dünya ticaretinde dolardan kurtulmak tüm bagimsiz ülkelerin ortak talebi" ifadelerini kullandi.

Iran Disisleri Bakan Vekili Ali Bakiri, Rusya’nin Nijniy Novgorod kentinde Disisleri Bakanlarinin katilimiyla düzenlenen BRICS+ toplantisinda konustu.

Bakiri, BRICS olusumunun tek kutuplu dünya düzenine karsi demokrasiyi ve çok kutuplulugu savunan güçlü bir birliktelik oldugunu ifade etti.

Bakiri, "BRICS çok kutuplu bir dünya sistemi içerisinde küresel egemenligi iyilestirerek daha adil bir düzenin insa edilmesi için belirledigi hedefler dogrultusunda programlar olusturmakta ve ilerlemektedir. BRICS, gücünü dünyaya göstermistir ve her geçen gün bu olusuma katilmayan isteyen ayni düsünce ve arzuya sahip ülkelerin sayisi artmaktadir" seklinde konustu.

Bakiri dünyada farkli ülkelerin BRICS olusumuna üye olmak istemelerinin "çok kutuplu dünya" arayisinin bir sonucu oldugunu vurguladi. Dünya ticaret sisteminin Batili ülkelerin kontrolünde oldugunu ve bu sistemin diger ülkelerin aleyhine kullanildigini belirten Bakiri, "Bagimsiz ülkeler tek kutuplu sistemde dolar egemenliginden rahatsizlar ve dünya ticaretinde dolardan kurtulmak tüm bagimsiz ülkelerin ortak talebi" dedi.



"Batili ülkeler bagimsiz ekonomilere karsi yaptirim kozunu kullanmaya çalisiyor"

Bakiri, "Ülkelerin dolara olan bagimliliklari ekonomilerini zayiflatiyor ve saldirilara açik birakiyor. Bu soruna bir çözüm yolunun bulunmamasi ülke ekonomilerini batakliga sürüklemeye devam edecektir. Küresel sistem ve Batili ülkeler bagimsiz ekonomilere karsi yaptirim kozunu kullanmaya çalisiyor. Yaptirimlar bagimsiz ülkeleri dize getirmek ve küresel taleplerini bagimsiz ülkelere dayatmak için kullanilan bir araca dönüstü" seklinde konustu.



"Gazze’de yasananlar tek kutuplu küresel sistemin neden oldugu vahsetin en gerçekçi örnegi"

Gazze’de Filistinlilere karsi Israil’in devam ettirdigi saldiri ve isgalin sona erdirilmesi çagrisinda bulunan Bakiri, "Bugün Gazze’de yasananlar tek kutuplu küresel sistemin neden oldugu vahsetin en gerçekçi örnegidir. On binlerce günahsiz Filistinlinin, kadinlarin ve çocuklarin öldürülmesi, okullarin, hastanelerin ve sivil yerlesim alanlarinin hedef alinmasi ve tüm bu katliamlara ragmen Israil’in her türlü silah ve maddi destegi almaya devam etmesi, tek kutuplu sistemin sonucudur" dedi.

Bakiri, "Iran’a göre tek çözüm yolu, Filistin’de isgalciligin sartsiz olarak sona ermesi ve daha sonra Filistin’in gelecegini belirlemek için Birlesmis Milletler’in denetimi altinda Müslümanlar, Hiristiyanlar ve Yahudiler dahil tüm Filistinlilerin katilimiyla referandum yapilmasidir" dedi.

Kaynak: İHA