Düzce'de Findik Isleme Tesisi Açildi

Findik üretiminin öncü sehirlerinden birisi olan Düzce’de findik isleme tesisi açildi.

Düzce'de Findik Isleme Tesisi Açildi
Her yil binlerce ton findik üretimi yapan Düzce’de Dogu Marmara Kalkinma Ajansi’nin destekleri ile entegre findik isleme tesisi açildi. Açilisa Düzce Valisi Selçuk Aslan, Ziraat Odalari Genel Baskani Semsi Bayraktar, Gümüsova Belediye Baskani Kenan Sübekçi ile çiftçiler katilim sagladi. 8 saatte 2 ton findik kirma kapasitesi olan makine ile 3 ton findigi 5 saatte kurutan makinelerin de tesiste oldugunu dile getiren Vali Selçuk Aslan, “Düzce en genç sehir olmasina ragmen tarim sektörü garipsenmeyecek ölçüdedir. Ekonomik büyüklügünün yüzde 15’ini tarim sektöründen elde etmekteyiz. Mülki sinirlarimizin yüzde 20’sinde tarimsal faaliyetler yapilmaktadir. Düzce’de tarim denince olmazsa olmaz findik oluyor. Farkli yillarda havanin durumuna göre üretim rakamimiz farklilik göstermekle beraber yillik ortalama 75 bin ton findik üretiyoruz. Yaklasik 5-7 tonu Gümüsova’da üretiliyor. Gümüsova ziraat odasi baskanimizi ve yönetimini tebrik ediyorum" dedi.



“Ziraat odalarinin mevzuati degisti”

Ziraat Odalari’nin proje yazmasinin önünün mevzuat degisikligi ile basladigini dile getiren Ziraat Odalari Genel Baskani Semsi Bayraktar, “Ziraat odamizi ve basvuruya ortak olan Gümüsova Kaymakamligimiza tesekkür ediyorum. Özellikle mevzuatimiz degistikten sonra ziraat odalarimiz Türkiye’nin her tarafinda bu gibi projelere imza atmaya basladilar. Tabi hem bulunduklari bölgelerin tarimsal kalkinmalarina hem de çiftçi refahina büyük katki sagliyorlar. Bunlar çok önemli. Özellikle mevzuatimiz degistikten sonra alt yapimizi güçlü hale getirmeye çalistik. Ziraat odalari bilgi iletisim merkezini kurduk. Iletisim sistemini kurduk. Türkiye’nin her tarafinda bütün odalarimiz tapuya giriyorlar sorgulama yapiyorlar, nüfusa giriyorlar sorgulama yapabiliyorlar. Bildirimlerini sosyal güvenlik kurumuna daha rahat yapabiliyorlar. Tarim bakanligimiz ile de bilgi paylasim protokolü imzaladik. Artik Ziraat odalarimiz ÇKS ile de uyumlu hale geldik. Entegre Findik Isleme tesisinin hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan Gümüsova Entegre Findik Isleme tesisi açildi. Çiftçiler ürettikleri findigi kurutup ayiklayabilecegi tesiste ayrica paketleme de yapilabilecek.
Kaynak: İHA