Bu Proje Özel Birey Ve Engelli Çocuklarin Annelerine Umut Olacak

Kastamonu’da hayata geçirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi çerçevesinde engelli çocuklarin anneleri, Bu egitimler sayesinde annelerin sorunlarini çözebilecegi ruhsal saglamliklarini artmasi ayni zamanda ruhsal güçlenmesi saglanarak, çocuklarinin bakimlarinda katkida bulunmasi hedefleniyor.

Bu Proje Özel Birey Ve Engelli Çocuklarin Annelerine Umut Olacak
Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Psikiyatri Hemsireligi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan’in yürütücülügünde hayata geçirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi, engelli bireylerin annelerine umut olacak. 6 ay sürecek proje çerçevesinde engelli çocuk sahibi 30 anneye 15 farkli konuda egitim verilecek. Dicle Üniversitesinden Doç. Dr. Funda Gümüs ve Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Eren’in arastirmaci olarak yer aldigi “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi, TÜBITAK tarafindan desteklenecek. Proje çerçevesinde isitme yetersizligi, görme yetersizligi, fiziksel yetersizlik, otizm spektrum bozuklugu, çoklu yetersizlik, dil ve konusma bozuklugu, ögrenme güçlügü ve duygu/davranis bozuklugu teshisleri koyulan çocuklarin annelerine egitimler verilecek. Egitimler sayesinde engelli ya da özel birey çocuga sahip annelerin psikodrama egitimi ile hedef kitlenin psikolojik iyi oluslari saglanacak. Ayrica proje ile annelerin çocuklariyla serbest zaman geçirmelerini saglayacak çocuklarina sefkatli yaklasimlar atölyesi, etkili iletisim kurma, özel çocuklarin davranis problemleri ile basa çikma, sanatin ruh sagligina yaralarina yönelik egitimler ile ebru, tas baski, ahsap boyama, çarsaf baglama, taki tasarimi, seramik sanati ve teknoloji pazarlama egitimleri yapilacak. Ayrica anneler için çesitsel etkinlikler düzenlenecek.

Anneler her alanda desteklenecek

Proje çerçevesinde üretilen el emegi ürünler, “üretiyorum, satiyorum” faaliyetleri çerçevesinde e-ticaret pazar yerleri atölyeleri açilarak el emeklerinin uygulamalar araciligi ile nasil satilacagi ögretilecek. Projeyle engelli bireylere sahip olan annelerin ruhsal sagliklarin arttirilmasi ve edindigi hobilerden ürettigi el emeklerini tanitma, hatta ek gelir elde edebilmelerine katki saglanmasi hedefleniyor. Ayrica proje sayesinde annelerin sorunlarini çözebilecegi, ruhsal saglamliklarini artmasi, ayni zamanda ruhsal güçlenmesi saglanarak, çocugun bakimina katkida bulunulmasi hedefleniyor. Projenin tanitimi Kastamonu Üniversitesin Saglik Bilimleri Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirildi.



“600 projeden 68 proje geçti, bu projede onlardan bir tanesi”

Proje yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Psikiyatri Hemsireligi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan, “Bu projeye 2022 yilinda hazirlik yaparken bana Huriye Boyraz hanimin telefon numarasini verdiler. Dediler ki ‘dernek baskani olacak’ o zamanlar dernek yoktu. Ancak kafamda özel birey annelerini rahatlatmak, onlarin ruhuna hitap etmek, çocuklari olmadan mutlu etmek, kendilerini sevmeyi saglamak, sosyallesmek toplumumuzun onlara verdigi damgalamadan uzak tutmak. Onlarin çocuklariyla beraber toplumda yasayabilmelerini saglamak için kafamin içerisinde düsünceler dönüp duruyor ama ilinde basarisiz oldum basvurmadim bile çünkü proje ekip isi. Birikmesi ve zamanla olmasi gerekiyordu. Huriye Boyraz hanimin destegi ile Ahmet Sirin hocamla tanistim. 600 projeden 68 proje geçti” dedi.



“Hem proje açisindan hem de velilerimiz açisindan çok ciddi bir çalisma olarak görüyoruz”

Proje yazari Türk Hava Kurumu Kastamonu Sube Baskani Ahmet Sirin de, “Bu tek tarafli bir proje degil. Siz velilere müthis bir imkan sagliyor. Profesör ve doçentler sizlerle olacak. Ayni zamanda ders görmenin disinda onlari taniyacaksiniz. Proje bittiginde de kapilar kapanmayacak. Birden fazla çevre edineceksiniz. Birçok insan tanimis olacagiz. Bu anlamda da sadece proje islemeyecek özel birey ailelerimizle çok ciddi kazanimlar elde edilecektir. Çok güzel insanlarla tanismis olacaklar. Saglik Bilimleri Fakültesi, 4-5 ay boyunca elinizde olacak. Sizin üzerinizden özel egitim okullarimiz faydalanacak. Bu bir arastirma çalismasi. Velilerimizin özellikle katilimlarini bekliyoruz. Biz su anda özel bireylerimizle Içisleri Bakanligi projesi çalisiyoruz. Sizinle yürütülecek çalisimlardan elde edilecek sonuçlar olumlu ya da olumsuz fark etmiyor. Özel birey annesi mutlu etti ya da etmedi, deger katti ya da katmadi ne yaptik da katti ne yapmadik da katmadi sonucu bir sonraki dönem ve baska arastirmacilar için bir veri seti olusturacak. Basite alinacak bir yönü yok. Hem proje açisindan hem de velilerimiz açisindan çok ciddi bir çalisma olarak görüyoruz. Ayni sekilde sizlerden destek bekliyoruz” diye konustu.



“Kastamonu Üniversitemiz su anda engelsiz bir üniversite”

Yapilan projenin aileler ve özel bireylere iyi gelecegini ifade eden Özel Bireyler ve Aileleri Danisma Dernegi Baskani Huriye Boyraz ise, “Bu güzel projede bir ardayiz. Bizim hayallerimizin gerçek oldugu bir proje çünkü anneleri yaz döneminde iyi zamana denk geldi. Annelerin birazda olsa rahatlamasina ve çocuklarimizi emanet edecegimiz, annelerin psikolojisine iyi gelebilecek çok güzel imkanlarin oldugu bir proje. Kastamonu Üniversitemiz su anda engelsiz üniversite. Bunu layikiyla yapma noktasinda elimizden geleni yapacagiz. Anneyi rahatlattigimiz zaman inanin özel bireylerimize de en azindan bu yaz döneminde çok güzel olacak. Annelerime sadece üniversitemizin kapisindan içeri girmek yeterli diyorum. Içerigine baktiginizda anlattiklari zaten çok güzel bir proje. Havva hocam yillardir özel bireylerimizin okullarinda ve özel egitim kurumlarimizda her zaman yanimizda. Aile bireylerimizle bire bir ilgilenir kendisi. Emegi geçen söz söyleyen herkese tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan projenin tanitimi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA