Akinci, Antep Fistigi Hasadi Öncesi Ürün Hirsizligi Olaylarina Karsi Uyardi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, yaklasan Antep fistigi hasat sezonu öncesi yasanabilecek muhtemel hirsizlik olaylarina karsi uyarlarda bulundu.

Akinci, Antep Fistigi Hasadi Öncesi Ürün Hirsizligi Olaylarina Karsi Uyardi
Akinci, çiftçinin bir yillik emeginin ve alin terinin karsiligi olan ürününün çalinmamasi için güvenlik tedbirlerinin daha da artirilmasina yönelik kolluk kuvvetleri nezdinde girisimlerde bulunduklarini açikladi.

Antep fistiginin Gaziantep’in en önemli tarim ürünlerinin basinda geldigini kaydeden GTB Baskani Akinci, yaptigi açiklamada, “Sehrimizde yaklasik 1,4 milyon dekar tarim arazisinde Antep Fistigi üretimi yapilmakta. Binlerce ailemiz dogrudan ve dolayli olarak geçimini ‘Yesil Altin’ Antep fistigindan saglamakta. Üreticisine önemli bir gelir kaynagi olusturarak, ülke ekonomisine ve istihdama katki saglayan Antep fistiginda hasat döneminde yasanan sorunlarin basinda maalesef ürün hirsizligi olaylari gelmekte. Yerlesim alanlarindan uzak fistik bahçelerinde geceleri güvenligin tam olarak saglanamamasindan dolayi yasanan hirsizlik olaylarinda çiftçinin bin bir emek ve zahmetle yetistirdigi ürünü dalindan çalinmakta. Bu üzücü durum üreticiyi maddi ve manevi anlamda zor durumda biraktigi gibi ürün hirsizligindan endiselenen diger çiftçilerinde erken hasat yapmalarina sebebiyet vermekte. Son yillarda gerek güvenlik güçlerimizin özverili çalismalari gerekse de çiftçilerimizin kendi imkanlariyla aldigi tedbirler sayesinde hirsizlik olaylarinda bir düsüs görülse de bu konuda çiftçi magduriyetlerinin tamamen ortadan kalkmasi gerekmekte. Bu noktada borsamiz 1 Nolu Antep Fistigi Meslek Komitesinden gelen üye talepleri dogrultusunda hirsizlik olaylarinin engellenmesine yönelik çalismalarimiza sezon öncesinden basladik ve ilgili makamlarimiz nezdinde tüm tedbirlerin alinmasi için girisimlerde bulunduk” dedi.

Güvenlik tedbirleri

Antep fistiginda yeni hasat döneminin Gaziantep’te temmuz ayi ortalarindan itibaren baslamasinin beklendigini aktaran Akinci, “Çiftçilerimizin muhtemel hirsizlik olaylarindan zarar görmemesi için yaptigimiz girisimlerde, ilgili kolluk kuvvetlerimiz tarafindan fistik bahçelerinin yogun olarak bulundugu bölgelerde güvenlik önlemlerinin arttirilmasini, gece devriyelerinin siklastirilmasini ve kirsal alanlardaki giris çikislarin sezon boyunca kontrol altinda tutulmasini talep ettik. Bunlarin yani sira borsa olarak daha önceki yillarda güvenlik güçlerimize foto kapan destegi saglamistik, bu ve buna benzer teknolojik gözetim aglarinin daha genis alanlarda yayginlastirilmasinin caydiricilik açisindan yararli olacagi kanaatini tasiyoruz” diye konustu.

Çiftçi ve tüccarlara uyari

Ürün hirsizligi olaylarinin önüne geçilmesi noktasinda üreticilere ve tüccarlara da büyük sorumluklar düstügünü vurgulayan Akinci, Antep fistigi ticareti yapan esnafin süpheli görülen sahislardan ürün almamalarini ve bir olumsuzluk durumunda ise Jandarma ve Polisi arayarak ihbarda bulunmalarini istedi.

Ürün hirsizliklarinin önlenmesinde çiftçiler arasinda iyi bir is birligi ve saglam bir dayanismanin kurulmasinin da önemine dikkat çeken Akinci, çiftçilerin kendi bahçelerinde aldiklari güvenlik tedbirlerinin yani sira ani bir durum karsisinda komsu çiftçileri uyarmalari ve muhtarliklar aracigiyla genis bir iletisim agi kurmalarinin da güvenlik açisindan son derece yararli oldugunu sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA