4 Yilda Risk Altindaki 1 Milyonu Askin Çocugun Elinden Tutuldu

Kocaeli Valiligi tarafindan dezavantajli ve risk altindaki çocuklarin gönüllerine dokunmak, olusabilecek riskleri önlemek amaciyla baslatilan "Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM) Projesi"nin galasi gerçeklestirildi. ÖNEM Projesiyle 4 yilda 1 milyon 493 bin çocuga dokunduklarini söyleyen Vali Seddar Yavuz, "Herhangi bir özel nedeni olan evladimizin elinde tutuyor, onun yaninda oldugumuzu hissettirmek istiyoruz" dedi.

4 Yilda Risk Altindaki 1 Milyonu Askin Çocugun Elinden Tutuldu
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz tarafindan dezavantajli çocuklara yönelik baslatilan ÖNEM Projesi kapsaminda gala programi düzenlendi.

Programda konusan Vali yavuz, projenin öneminden bahsetti. "Kaybedecek hiçbir evladimiz yok" diyen Vali Yavuz, "Biz dünya üzerindeki süphesiz en büyük milletlerden bir tanesiyiz. Imparatorluklar kurmus, yasamis, insanlarin etnik kökenine, inancina, mezhebine, mesrebine bakmamis, herkesi kucaklamis, evrensel mesaji olan milletiz. Biz sadece bizim gibi düsünen, bizim gibi yasayanlar için de önceligimiz olmadi, her bir insani gönülden kucakladik ve kucaklamaya devam ediyoruz. Bunlari elbette yapabilmek için önce evimize, kendimize dönmemiz gerekir. Özellikle sanayi toplumunun getirmis oldugu degisiklikler sadece üretim biçimini degistirmemis sosyal, ekonomik, kültürel her alanda önemli etkiler birakmistir. Sanayi devrimini iskalayan ecdadimiz maalesef yüzyillarca süren aci ve gözyasiyla yüzlesmemizle sonuçlanacak üzüntüleri hep beraber yasadik ve bunlarin üzüntüsünün hala yasamaya devam ediyoruz. Iste tam da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasir medeniyet seviyesinin üstüne çikma gayreti de bilim, sanayi ve teknoloji yolculugudur" dedi.



"Herhangi bir özel nedeni olan evladimizin elinde tutuyor, onun yaninda oldugumuzu hissettirmek istiyoruz"

Çocuklarin birçok risk faktörüyle karsi karsiya kaldiklarini belirten Vali Yavuz, "Iste tam da Önem Projesi sevgi, ilgi ve sefkat yoksunlugu, veya parçalanmis aileler, aileden bir tanesinin cezaevinde bulunmasi, madde kullanimi gibi durumlarda ortaya çikiyor. Çogaltabilecegimiz birçok sebep var. Herhangi bir özel nedeni olan evladimizin elinde tutuyor, onun yaninda oldugumuzu hissettirmek istiyoruz. Psikolojik ve sportif faaliyetlerle onlara özgüven kazandirmak ve karsilastiklari sorunlar karsisinda kaçan, yan yol arayan degil, sorunun üstüne giden, çözebilen, çözmek için gayret gösteren dirençli birey olusturmak istiyoruz. Iste tam da yaptigimiz projenin hedefi ve amaci budur. Giderek bagimlilik artti. Sadece uyusturucu olarak düsünmeyin. Dijital bagimlilik ve diger bagimliliklarin hizla yayildi. Ülkemiz geçmiste transit ülke olarak tanimlanirken artik bagimlilikta, uyusturucuda hedef ülke haline gelmistir. Özellikle Batililar, sentetik uyusturucular araciligiyla maalesef ucuz ve kolay erisilebilir hale getirmistir. Bunun getirdigi birtakim sorunlarla karsilasiyoruz" ifadelerini kullandi.

"Hayata kazandirmak istiyoruz"

Vali Seddar Yavuz, konusmasini söyle sürdürdü:

"Çocuklarinizin elinden simsiki tutun. Iste tam da yapmamiz gereken evlatlarimizi sevgiyle ve sefkatle sarmak, onlarin kimin arkadaslik ettigini, ne yaptigi merak etmekten geçiyor. Insanlar sadece çocuklarini dogurarak annelik ve babalik vazifesi yapmis olmazlar. Ekonomik imkan ve firsatlar vermis olmakla da iyi anne ve ebeveyn olunamaz. Nitekim sevginin ve sefkatin yerine konabilecek ikinci degeri ben 57 yasindayim bulamadim. 35 yillik milletimize hizmet yolculugunda en büyük eksikligim sevgi ve sefkat yoksunlugu insanlarin davranislari ve eylemleri olmustur. O yüzden bu eksikligi mutlaka toplum olarak ilerleyin. Biz çocuklari sadece ailelerinin çocuklari olarak degil, aziz Türk milletinin çocuklari olarak görüyoruz. Dolayisiyla sadece kendi çocuklarimizdan degil ülkemizin her bir çocugundan sorumlu hissediyoruz. Nitekim ögretimin sadece yetmedigini hep beraber görüyoruz. Koca koca üniversitelerden mezun olanlarin tesekkür etme, özür dileme sorunu varsa demek ki eksik biraktiginiz bir sey var demektir. O yüzden biz egitim, egitim, egitim diyoruz. Egitimden kasit insan davranislarindaki olumlu degisiklik olarak tanimliyoruz. Yoksa çok bilgisi olan ama birligiyle amel etmeyen, bildiginin tam tersini yapan bir anlayisi reddediyoruz. O yüzden de su anda ’Eksikligimiz nedir?’ dersek hepimizin hedefi çocuklarimizin üniversite sinavindan en yüksek puan almasidir. Çocuklarimiz yaristirmak, sürekli yaristirmak. Çocuklarimizin davranislarina hayata hazirliklarina dair yeterince kaygimiz ve endisemiz bulunmuyor. Ama bilin ki özgüveni eksik, sorun çözme becerisi kazandirilmamis sosyallesmemis bireylerin akademik basarilari çogunlukla yarida kalir. Is hayatinda basarili olamaz. Biz o yüzden akademik basariyla hayat basarisini eslestirmek istiyoruz. O yüzden de evlatlarimizi her alanda nitelikli ve kendine özgüven duyan gençler olarak yetistirmek ve hayata kazandirmak istiyoruz"

"21 bin 512 hami sayisina ulastik"

ÖNEM Projesiyle 4 yilda 1 milyon 493 bin 1 çocuga dokunduklarini söyleyen Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, "Biz sadece özel nedeni olan evlatlarimizla ilgilenmiyor, diger evlatlarimizla kaynastirma faaliyetleri yürütüyoruz. Dolayisiyla evlatlarimizin kendisini herhangi bir eksiklik hissetmeden diger arkadaslariyla beraber etkinlikler düzenliyoruz. Bizim en önemli hususlarimizdan bir tanesi medeniyet yolculugudur. ’Biz kimiz? Ben kimim? Nereden geliyorum ve nereden gidiyorum?’ sorularini da dogru sormaktir. O yüzden bu proje sadece spor yaptiran, resim çizdiren, dramalarda rol alan gençler degil ayni zamanda Türk kültür ve medeniyetini, yakin tarihimizi, degerlerimizi ögretmektir. O yüzden evlatlarimiz, sehit ailelerimizle bulusuyor, kahraman gazilerimizin, kahramanliklarini dinliyor, yaslilarimizin elini öpüyor ve onlarla vakit geçiriyor. Dolayisiyla hayata tam gaz hazirlaniyoruz. Sadece bu yil içerisinde hedef durumumuzda 19 bin 344 ögrencimiz bulunuyor. Tamamen teknik arkadaslarimizin özel raporlariyla gençlerimizi belirliyoruz. Yaklasik 265 bin 794 evladimiz bu sene programlara katildi.

Bu sene içerisinde 5 bin 653 olmak üzere toplam 21 bin 512 hami sayisina ulastik. Öncelikle bizimle bu yolculuga çikan, destek veren, katki sunan basta egitim camiamizin her bir ferdine ve destek veren, katki sunanlara tesekkür ediyorum" diye konustu.



"ÖNEM Projesi dezavantajli görünen çocuklarimiza umut kapisi olmustur"

Il Milli Egitim Müdürü Ömer Akmansen ise "Valimizin 2009 yilinda uygulamaya koydugu her durakta kendisini yenileyen, iyilik ve sevgi temelli önemli yolculuga 2020 yilinda dahil olduk. Sevgi, merhamet ve ilgi yoksunu yavrularimiza el uzatmanin, destek olmanin, düzenli ve sistemli yollarina sahip olduk. Hedef grubu ögrencilerimizle, siniftaki diger ögrencilerimizi, zihnimizdeki gelisim planindan habersiz sevgi ve sefkat ikliminin içerisine biraktik. Özel nedenlerin engelleriyle mücadele yani ‘ÖNEM Projesi’ dezavantajli görünen çocuklarimiza umut kapisi olmustur. Ögretmenlerimizin, okul yöneticilerimizin ve her meslek grubundan el uzatan hamilerimizin ask ve heyecanlari ikinci yüzyila umut ve gelecek asiliyor. Bu kutlu projeye katki sunan, emek veren ögretmenlerimize tesekkür ediyorum. Varliklariyla ve imkanlariyla güç veren hamilerimize tesekkür ediyorum" seklinde konustu.



Programa çok sayida davetli katildi

Konusmalarin ardindan çocuklarin gösterisi ilgiyle izlendi. Ayrica ilçe hamilerine sertifikalari verildi.

Vali Seddar Yavuz’un esi Selda Yavuz ile birlikte katildigi programda; Vali Yardimcisi Mustafa Ayhan, Il Jandarma Komutani Jandarma Albay Murat Bozkurt, Kocaeli Adalet Komisyonu Baskani Muhiddin Paça, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Il Milli Egitim Müdürü Ömer Akmansen, Kocaeli Barosu Baskan Vekili Kadir Caner Karakadilar, kaymakamlar, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Aydinlik, belediye baskanlari, ilçe milli egitim müdürleri, okul idarecileri ve ögretmenler de hazir bulundu.
Kaynak: İHA