30 Yildir Kesilmedik Ceza Kalmadi, Fabrikalar Kirletmekten Bikmadi

Bolu’nun Gerede ilçesinde 30 yili askin süredir Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarin bosalttigi zehirli atiklar bölge halkini biktirdi. Fabrikalar kesilen milyonlarca lira para cezasina ragmen dereyi kirletmeye devam ediyor. Bölgede yasayan vatandaslar, çocukluk yillarinda Gerede Çayi’ndan balik tutup, sudan içtiklerini ifade etti.

30 Yildir Kesilmedik Ceza Kalmadi, Fabrikalar Kirletmekten Bikmadi
Bolu’nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü askin köyde kirlilik ve kokuya sebep olan Gerede Çayi, Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarin bosalttigi zehirli atiklar yüzünden adeta can çekisiyor. Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarin evsel, sanayi ve kimyasal atiklarini aritmadan Gerede Çayi’na desarj etmesi sebebiyle yaklasik 10 yildir kirlilik ve kötü koku devam ediyor. Bolu Valiligi ve Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nün kestigi yüklü miktardaki cezalara ragmen bölgedeki fabrikalar dereyi kirletmeye devam ediyor. Fabrikalara milyonlarca lira para cezasi kesilmesine ragmen Karadeniz’e bosalan Gerede Çayi’ndaki kirliligin önüne geçilemedi. Çay, Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü askin köyde kirlilik ve kokuya neden oluyor. Bölgedeki vatandaslar geçmis zamanlarda su içtikleri derede artik canli yasami olmadigini belirtti.



“En zehirli hayvanlar bile yasayamaz”

30 yildir Gerede Çayi’nin kirletildigini ifade eden Durmus Kindimoglu, “63 yildir benim köyüm burasi. Gerede ilçesi Yagdas köyü. 30 yildir bu pislik dereye akiyor. Gençlik yillarimizda, çocukluk yillarimizda biz bu suya giriyorduk. Hem balik tutuyorduk hem de yiyorduk o baligi. Bu sudan içiyorduk. Su an baligi birak, en zehirli hayvan yilan o bile yasayamaz. Yaban hayvani dahil ne kadar susamista olsa bu sudan su içemiyor. Deri fabrikalarinda kullanilan kimyasal atiklari dereye desarj edildiginde burada hiçbir hayvanin yasama sansi kalmiyor. Suyun yukarisindan balik biraksalar, buraya gelene kadar hayvan ölür” diye konustu.



Pis kokunun evlerine kadar girdigini ifade eden Durmus Kindimoglu, “Aritmalar yapiliyor su an ama insallah çalisir da bunun kokusundan biz etkilenmeyiz. Buraya gelen misafirler, ‘Siz burada duruyorsunuz?’ diyor. Duruyoruz ne yapalim? Köydeki evime kadar koku geliyor” dedi.

Kaynak: İHA