Uzmanindan Karne Uyarisi Açiklamasi 'Karne Kötü Olsa Bile Ögrenci Dinlenmeli'

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, çocuklarin karneleri kötü olsa bile tatilin bir kisminda dinlenmeleri gerektigini söyledi.

Uzmanindan Karne Uyarisi Açiklamasi 'Karne Kötü Olsa Bile Ögrenci Dinlenmeli'
Egitim-ögretim döneminin sona yaklasmasiyla birlikte ögrencileri karne heyecani sardi. Notlari düsük olan bir ögrenciye karsi hatali yaklasim sergilemenin, onun gelecekteki egitim hayatini da olumsuz etkileyebiliyor. Psikolog Begüm Özkaya, velileri bu konuda uyardi. Özkaya, “Kötü karnenin tek sorumlusu ögrenci degildir ve bu sorumlulugu paylasmak gerekir” dedi.

Medicana Sivas Hastanesi Uzman Psikologu Begüm Özkaya, karnelerin sadece ders basarisi göstergesi olmadigini vurgulayan “Çocuklar karne aldiklari zaman, sadece notlarin üzerinde durmak çocugun diger özelliklerini görmemizi engelleyebilir. Bu sebeple karne sadece ders basarisi olarak degerlendirilmemelidir. Ögrencinin notlari, okul basarisini isaret etse de, basarisiz oldugu yönler baska alanlarda basarili olamayacagi anlamina gelmemektedir. Özellikle bazi anne-babalarin çocuklarin durumuna dair nedenleri degerlendirmek yerine birbirlerini suçlamaktadirlar. Babalar anneleri evdeki ögretmen, anneler de babalari okul müdürü gibi görebilmektedir. Örnegin; baba, anneyi çocuga dersini ögretemedigi, anne de babayi çocugu yeterince kontrol etmedigi için suçlayabilmektedir. Bu durumda ise ilkögretim çocuklari kendilerini daha fazla suçlu, depresif, mutsuz, ögrenmeye karsi isteksiz kilabiliyor. Lise dönemindeki çocuklardaysa daha çok olumsuz davranis tablolariyla karsilasilmaktadir” dedi.



“Ilk ödül sözel olmalidir”

Uzman Psikolog Begüm Özkaya, ‘Aferin’ demek, tebrik etmek gibi ilk ödülün sözel olmasi gerektigine deginerek, “Ayrica kötü karnenin tek sorumlusu çocuk olmadigi bilinmelidir ve çocukla bu sorumlulugu paylasmak gerekir. Çocugun okul basarisizligi hangi nedenlerden kaynaklaniyor olabilir bunu bulmak ve çözmek için adim atilmalidir. Bu nedenler; kisisel özellikler, aileden kaynaklanan sebepler, okuldan kaynaklanan sebepler olarak siralanabilir. Anne babalarin izlemesi gereken yol söyledir. Onlari takdir ederek konusmaya baslanmalidir. Daha sonra kötü notlarin nedenleri arastirilmali ve bu durumu düzeltmek için neler yapilabilecegine çocukla birlikte karar verilmelidir. Çocugunuzun karnesini baskalarina karsi bir övünme ya da utanma nedeni olarak kullanilmamalidir. Bazi aileler öncelikle maddi ödüle yönelebilir. Çocugun en çok istedigi oyuncak, bisiklet, bilgisayar oyununu almayi tercih edebilirler. ‘Aferin’ demek, tebrik etmek gibi ilk ödül sözel olmalidir. Ondan sonra yasina uygun maddi ödüller de alinabilir. Tabii maddi degeri yüksek hediyelerin ögrenme ve okul basarisina hiçbir katki saglamadigi unutulmamalidir” diye konustu.



"Verilen ödevler tatilin bitimine yakin yapilmali”

Özkaya, ödevlerin tatil sonrasina birakilmasinin daha uygun olacagini açiklayarak sunlari söyledi, “ Bazen ebeveynler tatilin dinlenmek anlamina geldigini unutabiliyorlar. Onlar için tatil daha çok kötü notlarin düzeltilmesi üzerine planlanan bir süreç haline gelebiliyor. Ancak çocuklarin karneleri kötü olsa bile tatilin bir kisminda dinlenmeliler. Ders tekrari veya telafisi ya da bu tatil ara dönem oldugundan verilmis ödevler varsa tatilin bitimine yakin zamanda baslanmasi daha uygundur. Anne ve baba olarak çocugunuza vereceginiz tepkiler çocugun diger ögrenmelerini de etkileyecektir. Çocuklari yeni bilgiler almaktan korkutmamak, karsilastiklari zorluklari yenmeleri için cesaretlendirmek sadece ögrenim yillarindaki basarilarini degil yasam kalitelerini de arttirmaya katki saglayacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA