ÜTSO, Kendi Enerjisini Günesten Üretiyor

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi’nda (ÜTSO), kullanilan günes panelleri ile ‘yesil enerji’ dönemi basladi. ÜTSO Baskan Irfan Akar, “Odamiz suan itibariyle isitma, sogutma ve aydinlatma maliyetlerini dogadan karsiliyor” dedi.

ÜTSO, Kendi Enerjisini Günesten Üretiyor
Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan, sürdürülebilir gelecek için adim atildi. Oda binasinin çatisina konumlandirilan günes enerjisi panelleri ve su pompalari ile isitma, sogutma ve elektrik ihtiyaci karsilaniyor. Bölgenin ilk günes enerji sistemi ile çalisan odasi olan ve temiz enerji kullanarak karbon salinimi sifirlayan bina, hem enerji tasarrufu sagliyor hem de çevreyi koruyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarina yatirim yapilarak hayata geçirilen proje ile bölgedeki diger isletmelere de örnek olunmasi hedefleniyor.

“Özellikle köy ve sanayilerde de kullanilmasi gerekiyor”

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Irfan Akar, proje hakkinda yaptigi açiklamada, “Memleketimizin en büyük açiginin enerji açigi oldugunu bildigimiz için biz de kendi imkanlarimiz ile yesil enerjiye odamizi dönüstürmek istedik. Bununla ilgili isi pompasi ve isi panelleri kurulumunu sagladiktan sonra hizmet vermeye basladi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi bundan sonra isitma, sogutma ve aydinlatma maliyetlerini günesten karsiliyor. Bu da bizim için önemli bir adim, bu bizim yaptigimiz hamlenin özellikle köylerde, sanayilerde kullanilmasi gerektigini düsünüyorum. Çünkü köylerdeki enerji maliyetlerinin devletimize de büyük maliyeti var. Dagin basindaki bir eve elektrik hatti döseniyor ve bir personel fatura yazmak için oraya gidiyor. Bunlari önlemek adina günes enerjisinden faydalanmanin önemli oldugunu önemsiyoruz. Bu konuda toplumumuza önderlik etmek istiyoruz. Sanayicilerimizin, apartmanlarimizin, isyeri sahiplerinin bunu degerlendirmesini istiyoruz. Bu nedenle kendimiz bir baslangiç yaptik, odamiz suan itibariyle isitma, sogutma ve aydinlatma maliyetlerini dogadan karsiliyor. Insallah herkese örnek olur temennisindeyiz” diye konustu.



“Bu sistemin yayginlasmasi için tesvikler önemli”

Akar, bu sistemi kullanmak isteyen bir fabrikanin ortalama 3-5 yil içerisinde güzel dönüsümler aldigini ifade etti.

Yapilacak olan tesvikler ile insanlarin bu sistemi kullanacagina inandiklarini belirten Akar, “Burada hükumetimizin de saglayacagi katki ok önemli. Eger firmalara uzun vadeli düsük faizli ya da kisa vadeli faizsiz krediler sunulursa, bu tür dönüsümler tesvik edilirse, gerçekten döviz çikisi adina memleketimize çok katkisi olacak. Çünkü enerjimizin büyük kismini dövize dayali tüketiyoruz. Bu nedenle bu tür yatirimlara tesvik edici cazip destekler gerektigine inaniyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA