Türkiye'nin Boykot Karari Israil Gündeminde Açiklamasi 'Bu Bizi Tedarik Zincirimizin En Zayif Noktasindan Vurdu'

Israil basininda Türkiye’nin Israil ile ticareti durdurma kararinin çok ani oldugu ve bunun hayat pahaliligini arttiracagi belirtildi. Dijital tedarik zinciri CEO’su Elad Barshan, “Bu bizi tedarik zincirimizin en zayif noktasindan vurdu” dedi.

Türkiye’nin Israil’e yönelik boykot kararinin olumsuz etkileri ülkenin gündemine oturdu. The Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, ihracat ve ithalatin durdurulmasinin firmalari zor durumda birakacagi belirtildi. Israilli ithalatçilarin bir kisminin daha uzun ve daha maliyetli nakliye rotasi olan Slovenya gibi üçüncü ülkeler üzerinden dolayli nakliye yollari arayisinda oldugu, bazilarinin ise Türk tedarikçileri Avrupa ve ABD’deki çok daha pahali firmalarla degistirmek zorunda kalacagi kaydedildi.

Türkiye’nin kararinin Israil’de kisa vadede kuru ve taze gida ürünleri, hammaddeler, elektronik cihazlar, demir, çelik ve otomobil gibi çesitli ithal ürünlerin fiyatlarinda artisa yol açacagi ifade edildi. Israilli ithalatçilarin alternatif kaynaklar bulacagi ancak bunun sonucunda üretim ve nakliye maliyetlerinin yükselecegi ve Israil’deki hayat pahaliligini daha da arttiracagi vurgulandi.

“Türkiye’nin boykotu aninda etkili oldu”

Dijital tedarik zinciri platformu SlickChain’in CEO’su Elad Barshan yaptigi açiklamada, "Türkiye’nin eylemi çok ani oldu ve aninda etki gösterdi. Ithalatçilarin alternatif aramaya veya tedarikçileri degistirmeye zamanlari olmadi. Bu bizi tedarik zincirimizin en zayif noktasindan vurdu. Çünkü Türkiye’den ithalat yapmak oldukça ucuz, nakliye süreleri çok hizli, yalnizca birkaç gün sürüyor” dedi.

Barshan, büyük ölçüde Türk sanayisine bagli olan bazi ithalatçilarin hayatta kalma mücadelesi verecegini söyledi.



Israil’in uluslararasi mahkemelere gitmek yerine dünyadaki müttefiklerinden destek alarak Türkiye’ye baski yapmasi gerektigini belirten Barshan, "Israil harekete geçmezse, Türkiye’yi asarak çig gibi büyüyen bir etki olusturabilir. Bu da diger ülkelerin Israil ile ticarete kisitlamalar ve hatta tam ambargo koymaya baslayabilecegi anlamina geliyor” seklinde konustu.

Israil Deniz Ticaret Odasi Baskani Yoram Sebba da Türkiye’nin kararinin Israilli ithalatçilari ve isletmeleri alternatif batili tedarikçilerle pazarlik yapmaya zorlayacagini söyledi.

Sebba, "Baski altinda oldugunuzda tedarikçilerle pazarlik yapmak ve yeni sözlesmeler imzalamak ideal bir durum degildir. Bu, daha yüksek nakliye maliyetleri nedeniyle ürünleri daha pahali hale getirecektir" dedi.

Kaynak: İHA