Slovenya, Filistin Devletinin Taninmasina Yönelik Prosedürü Baslatti

Slovenya Basbakani Robert Golob, Slovenya hükümetinin Filistin devletinin taninmasina yönelik prosedürü baslattigini açikladi.

Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari devam ederken, Slovenya, Filistin devletinin taninmasini yönelik prosedürü baslatti. Slovenya Basbakani Robert Golob, Slovenya hükümetinin Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarin sona ermesine yardimci olmak amaciyla Filistin devletinin taninmasina yönelik prosedürü baslattigini aktararak, "Gazze’de her gün gördügümüz dehset kabul edilemez ve sona ermelidir. Israil’i Gazze’ye yönelik saldirilarina derhal son vermeye ve müzakere masasina oturmaya çagiriyorum" dedi.

Iktidardaki koalisyonun bu karar üzerinde oybirligiyle mutabik kaldigini belirten Golob, tanimanin diger ülkelere de Slovenya’nin adimlarini takip etmeleri için ilham vermesini umdugunu ifade etti.

Slovenya’nin Filistin’i tanimasinin “müzakerelerin daha hizli ilerlemesi için bir tesvik" olmasini istedigini belirten Golob, Birlesmis Milletler’den acil ateskes, rehinelerin serbest birakilmasi ve iki devletli çözümü hizlandirmasi çagrisinda bulundu.

Irlanda, Ispanya ve diger bazi Avrupa Birligi üyesi ülkelerin 21 Mayis’ta Filistin devletini tanimasi bekleniyor.

Öte yandan 1988’den bu yana BM üyesi 193 ülkeden 139’u Filistin devletini tanidi. Israil ise Filistin devletinin diger ülkeler tarafindan taninmasina karsi çikiyor.
Kaynak: İHA