Macaristan Basbakani Orban Açiklamasi 'Xi Jinping Tarafindan Sunulan Çin Baris Girisimini De Destekliyoruz'

Macaristan Basbakani Viktor Orban, Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile gerçeklestirdigi ortak basin toplantisinda, “Xi Jinping tarafindan sunulan Çin baris girisimini de destekliyoruz” ifadelerini kullanarak, “Avrupa, halihazirda savas taraftaridir” dedi.

Macaristan Basbakani Orban Açiklamasi 'Xi Jinping Tarafindan Sunulan Çin Baris Girisimini De Destekliyoruz'
Fransa ve Sirbistan ziyaretlerinin ardindan dün aksam Macaristan’a gelen Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Macaristan Cumhurbaskani Tamas Sulyok tarafindan Budin Kalesi’nde resmi törenle karsilandi. Xi ve beraberindeki Çin heyetinin baskent Budapeste temaslari çerçevesinde iki ülke arasinda, demiryolu, ulasim ve altyapi projelerinden nükleer enerji ve otomobil üretimine genis bir alana yayilan çok sayida anlasmaya imza atildi.

“Dünya savasi riskinin daha yüksek oldugu bir dönem görmedik”

Çin Devlet Baskani Xi’nin iki ülke arasindaki diplomatik iliskilerin kurulmasinin 75. Yilinda denk gelen ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarin ifade eden Orban, “Bir Çin Devlet Baskani’nin Macaristan’a son ziyareti bundan 20 sene önce gerçeklesmisti. O zamanlar, dünya bambaska bir yerdi ve muhtemelen meydana gelebilecek degisiklikleri o dönemde hayal bile edemezdik. Dünyada milyonlarca insanin hayatina mal olan bir pandemi sürecini atlattik. Bu vesileyle Sayin Devlet Baskani’na bize bu dönemde sunduklari ciddi yardimlar için bizzat tesekkür etmek istiyorum zira bu yardimlar sayesinde Macaristan’da çok sayida insanin hayatini kurtarmamiz mümkün oldu. Iki yildir savasin gölgesinde yasiyoruz ve bir dünya savasi riskinin daha yüksek oldugu bir dönem görmüs degiliz” dedi.

20 yil öncesindeki dünya ekonomisi ve ticaretinin de bugünküyle mukayese edilemeyecegini vurgulayan Orban, “O zamanlar tek merkezli bir dünya düzeni mevcut iken halihazirda çok merkezli bir düzen söz konusu. Bu yeni düzeni ayakta tutan sütunlardan biri ise dünya siyaseti ve ticaretinde belirleyici ülkelerden biri olan Çin Halk Cumhuriyeti’dir” dedi.



“Avrupa, halihazirda savas taraftaridir”

Macaristan’in yani basinda bir savas devam ederken, dünyanin savasin devaminin mi yoksa barisin mi gerekli oldugunu tartistigini ifade eden Orban, “Macaristan’in tavriyla bu konuda Avrupa’da yalniz kalmistir. Avrupa, halihazirda savas taraftaridir. Macaristan ise acil ateskes ile birlikte baris müzakerelerinin baslatilmasindan yanadir. Ülkemiz, barisa yönelik tüm uluslararasi çabalari desteklemektedir. Bu nedenle, Xi Jinping tarafindan sunulan Çin baris girisimini de destekliyoruz. Biz Macarlar, bu savasin harp alaninda çözüme ulastirilamayacagini ve savasin tek sonucunun yikim ve cenazeler oldugu görüsündeyiz. Bize göre çözüm, ateskes ve baris müzakerelerindedir” dedi.

Çin ile Macaristan arasindaki ticaret hacminin 20 yil öncesine nazaran dört kat artarak 12 milyar dolar seviyesine ulastigini ifade eden Orban, günümüzde iki ülkenin ekonomik isbirligini modernizasyon ve kalkinma konusundaki isbirligi ile daha ileri noktalara tasidiklarini ifade etti.

Macaristan’in 20. asirda büyük kayiplar yasadigini, 21. asirda kaybetmek istemedigini vurgulayan Orban, bu nedenle yatirimlarda, teknolojide, ticarette ortaklar aradiklarini ve Çin’in birçok alanda dünyanin en önünde yer aldigini belirtti.



“Kalkinma stratejilerimizi birbirine baglayacagiz”

Devlet Baskani Xi, ise Orban ile görüsmelerinde Çin ve Macaristan’in birbirine güven duyan iki dost ülke oldugunu ve ikili iliskilerin seviyesinin yükseltilmesi ve zenginlestirilmesi gerektiginde mutabik kaldiklarini söyledi.

Çin’in “Kusak ve Yol” girisimi ile Macaristan’in “Dogu Açilimi” girisiminin birbiriyle uyum içerisinde oldugunu vurgulayan Xi, “Kalkinma stratejilerimizi birbirine daha yakindan baglayacagiz. Ekonomi, ticaret, yatirim ve finansal isbirligini derinlestirecegiz. Budapeste-Belgrad demiryolu projesi ile kilit önemdeki diger projelerde ilerleme kaydedecegiz” dedi.

Macaristan ile birlikte Çin’in Orta ve Dogu Avrupa ülkeleri ile iliskilerinin güçlendirilmesi için çalisacagini ifade eden Xi, “Çin, Avrupa Birligi ile olan kapsamli stratejik isbirligine önem vermekte ve Avrupa’yi çok kutuplu dünyada önemli bir kutup ve Çin’in modernizasyonu sürecinde kilit öneme sahip bir ortak olarak görmektedir” dedi.

Kaynak: İHA