HAVELSAN'in BARKAN'i UNIROBOTICS TRAKON LITE Ile Donatildi

CANiK’in de içinde bulundugu SYS Grubu sirketlerinden UNIROBOTICS tarafindan gelistirilen TRAKON LITE Uzaktan Kumandali Silah Sistemi (UKSS), HAVELSAN’in BARKAN Insansiz Kara Araci’na basariyla entegre edildi. UNIROBOTICS akilli kule ailesi böylece, hem Insansiz Deniz Araçlarinda hem de Insansiz Kara Araçlarinda kendini kanitladi.

HAVELSAN'in BARKAN'i UNIROBOTICS TRAKON LITE Ile Donatildi
SYS Grubu sirketlerinden UNIROBOTICS, silahli insansiz araçlara yönelik basarili çalismalarina bir yenisini daha ekledi. Geçtigimiz haftalarda, DEARSAN Tersanesi tarafindan gelistirilen Insansiz Deniz Araci SALVO’ya Milli Deniz Tipi TRAKON LITE Uzaktan Kumandali Silah Sistemi (UKSS) entegre eden UNIROBOTICS, bu kez Insansiz Kara Araçlarinda da gücünü sergiliyor. HAVELSAN ortakliginda yürütülen BARKAN Insansiz Kara Araçlari projesinde UNIROBOTICS, ileri teknolojilerle donatilmis TRAKON LITE UKSS’yi entegre etti. Repkon Defence’in 40 mm otomatik bomba atarinin da eklenmesi ile birlikte Türk Silahli Kuvvetleri (TSK), yeni bir akilli sistemi daha envanterine kazandirmis oldu.

"Insansiz kara araçlarinda da kendimizi kanitladik"

UNIROBOTICS Genel Müdürü Ömür Baç, “Savunma sanayimiz insansiz hava araçlarindan sonra insansiz kara araçlarinda da doludizgin ilerliyor. Hem vakif sirketleri hem de özel sirketler tek baslarina ve ortakli projeler yürüterek, çesitli konseptlere uygun insansiz kara araçlarini TSK basta olmak üzere tüm dost ve müttefik ülkelerin envanterine kalifiye edip sahaya sürüyorlar. Bunlardan bir tanesi de UNIROBOTICS TRAKON LITE ve REPKON 40 mm otomatik bomba atar ile donatilan HAVELSAN’in gelistirmis oldugu BARKAN Insansiz Kara Araci oldu. Geçtigimiz haftalarda da TRAKON LITE’i, DEARSAN’in üretmis oldugu SALVO Insansiz Deniz Araci üzerinde de görmüstük. Simdi ise bambaska bir konseptle yeni bir projeyi hayata geçirmenin mutlulugu ve gururunu yasiyoruz. Insansiz sistemlerle hem ülkemizin disa bagliligini önemli ölçüde azaltirken hem de yüksek katma degeri ile ekonomimize ciddi bir kazanç saglayacagimiza inaniyoruz. Bu ürünlerimizin çok yakinda ihracat potansiyelleri ile de büyük bir katma deger olusturmasini hedefliyoruz” dedi.



BARKAN 2023 yilinda envantere girdi

Güvenlik güçlerinin kullanimina sunulan orta sinif 1. seviye insansiz kara araci BARKAN, saha testlerinin ardindan 2023 yilinda envantere girdi. BARKAN, sahip oldugu özelliklerle güvenlik güçlerine karsi asimetrik tehditleri ortadan kaldirmanin yani sira zorlu arazi ve sert hava sartlarinin üstesinden gelebiliyor. Yüksek riskli askeri görevlerde muharebe etkinligini artiran BARKAN, çeviklik gerektiren birçok senaryoda ileri güvenlik saglamak üzere tasarlandi. Modüler yapisi, son teknoloji faydali yük opsiyonlari ve ileri otonom özellikleriyle BARKAN, farkli tip silahlarla taarruz, ekipman tasima, yarali intikali, bomba imha, kesif ve gözetleme, savas hasar kesfi gibi birbirinden farkli görevleri yerine getirebiliyor. BARKAN, sürü altyapisiyla diger otonom araçlarla ortak harekât gerçeklestirebiliyor. BARKAN ayrica saatte 13 kilometreden fazla hiza ulasip, 5 saatten uzun süre görev yapabiliyor.

UNIROBOTICS insansiz araçlari daha etkili hale getiriyor

2020 yilinda CANiK’in istiraklerinden biri olarak kurulan UNIROBOTICS, platformlara entegre edilecek silah sistemlerinin daha etkin bir sekilde kullanilabilmesi amaciyla yüksek teknoloji mekatronik çözümler gelistiriyor. Silah sistemlerinin operatörlerine yardimci olacak ve destek verecek akilli mekanizmalara odaklanan UNIROBOTICS, aktif dengeleyicili silah kaideleri, kara, deniz ve hava platformlari için uzaktan kontrollü silah sistemleri ve silah yönetim sistemleri gelistirilmesine yönelik çalismalar sunuyor. Önceki haftalarda DEARSAN tarafindan dizayn ve insa edilen SALVO Silahli Insansiz Deniz Araci’nda (SIDA) UNIROBOTICS’in gelistirdigi Deniz Tipi TRAKON LITE UKSS basari ile entegre edildi. Yine UNIROBOTICS tarafindan üretilen TRAKON TARGAN UKSS ise Türk Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine sunulma asamasinda. Son olarak HAVELSAN’in orta siniftaki insansiz kara araci (IKA) BARKAN’a 7,62, 5,56 mm gibi makineli tüfeklerden 12,7 mm gibi agir makineli tüfeklere kadar farkli silahlari tasiyabilen TRAKON LITE entegrasyonu gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA