Bahar Yorgunluguyla Bas Etmek Için 6 Öneri

Baharla beraber degismeye baslayan gece-gündüz süreleri ve iklim sartlari ile beraber vücudumuzun yeni olusan sartlara uyum saglamaya çalistigini ifade eden Medline Adana Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Meriç Zeydan, ‘bahar yorgunlugu’ olarak tanimlanan bu dönemde yasanmasi muhtemel fiziksel ve psikolojik degisimlerle bas edebilmek için yapilabilecekleri anlatti.

Bahar Yorgunluguyla Bas Etmek Için 6 Öneri
Bahar aylarinda siklikla, yorgunluk hissi, halsizlik, isteksizlik ve bas agrisi gibi sikâyetlerden yakiniriz. Eger tibbi olarak bu durumun altinda yatan baska hastaliklar yoksa, bahar yorgunlugu sizin de kapinizi çalismis olabilir. Bu can sikici durumdan kurtulmak içinse bazi basit davranis degisiklikleri sergilemek gerekebiliyor.

Baharla beraber degismeye baslayan gece-gündüz süreleri ve iklim sartlari ile beraber vücudumuzun yeni olusan sartlara uyum saglamaya çalistigini anlatan Medline Adana Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Meriç Zeydan, ‘bahar yorgunlugu’ olarak tanimlanan bu dönemde yasanmasi muhtemel fiziksel ve psikolojik degisimlerle bas edebilmek için yapilabilecekleri söyle siraladi:

"Uyku düzeninize özen gösterin

Sadece bedenimizin degil zihnimizin de dinlendigi en önemli zaman dilimi olan uyku, genel sagligimiz için önemli bir ihtiyaç olarak biliniyor. Uykusuzluk ve düzensiz uyku kendinizi yorgun hissetmenize yol açarken düzenli uyku saatleri ise gün içerisinde daha dinç hissetmenize yardimci olacaktir. Bu nedenle yatma ve kalma saatlerinizi düzenleyerek geceleri 6-8 saat uyumaya çalisin.

Beslenmenize dikkat edin

Güne baslarken Akdeniz tipi olarak da adlandirilan ve yumurta, zeytin, beyaz peynir, domates, bol yesillik ve salatalik gibi besinlerden olusan kahvaltinizi ihmal etmeyin. Dogal yollardan C vitamini almaya özen gösterin. Bunun yani sira gün içerisinde susamayi beklemeden en az 2 buçuk ila 3 litre su tüketin, kafein tüketiminizi ise sinirlandirin.

Güne gevseme hareketleri ile baslayin

Kis aylarinda kismen hareketsiz kalan vücudunuza esneklik kazandirmak için yoga ve pilates en ideal tercihler arasinda geliyor. Bunun için özellikle sabah günesinden faydalanarak yapacaginiz esneme ve gevseme hareketleri vücudunuzun güne zinde baslamasini saglarken ayni zamanda kisin yoksun kaldiginiz D vitamini almaniza da yardimci olacaktir.

Açik havadan faydalanin

Egzersiz yapmanin belki en keyifli yollarindan biri de açik havada bahçe ve tamirat gibi islerle ugrasmak. Yapilan bazi arastirmalar bahçede ortalama bir saat çalismanin 5-6 kilometre yol yürümeye esdeger olduguna isaret ediyor. Açik havada yapilan bu tarz isler, vücuda esneklik ve direnç kazandirirken ayni zamanda gerginlik ve kaygiyi azaltarak psikolojik olarak da bireye fayda sagliyor.

Yürüyüs yapmayi ihmal etmeyin

Kendi kendinize yapabileceginiz en faydali aktivitelerden biri yürüyüs. Bu nedenle vücudunuzun kaybettigi tempoyu tekrar kazanmak için kis aylarinda soguk ve yagisli havalar nedeniyle ara verilen yürüyüslere tekrar baslamanin tam zamani diyebiliriz. Haftanin en az 5 günü, orta ve hizli tempo ile yaklasik 45 dakika yapilacak yürüyüsler, hem kalp-damar sagliginizi koruyacak hem kan sekerinizi dengede tutmanizi saglayacak hem de yaza fit girmenize yardim edecektir. Ancak tempolu yürüyüse baslamadan önce herhangi bir sakatlik sorunu yasamamak için 5 dakikalik isinma ve hafif esneme-germe egzersizleri yapmaya da özen gösterin.

Hafta sonu sehirden uzaklasin

Bahar yorgunlugu, yogun çalisma temposu ile birlestiginde iyice çekilmez bir hal aliyor. Bu durumu asmanin yollarindan biri de kisa bir tatile çikmak veya kamp yapmak. Bunun için hafta sonuna özel aileniz veya arkadaslariniz ile birlikte 2 günlük bir tatil planlayin ama bu tatile is götürmeyin. Bu süre zarfinda ise sadece miskin bir sekilde yatmak yerine, gittiginiz yerde görülecek ne varsa yürüyerek ya da bisiklet kiralayarak kesfetmeye çalisin. Bu sekilde hem kendinizi daha dinç hissedecek hem de kalp-damar sagliginiza fayda saglamis olacaksiniz."
Kaynak: İHA