Avukat Karaoglan'dan Sigortadan Alinan Tazminatlarla Ilgili Açiklama

Trafik kazalarinda sigorta sirketlerinden alinan tazminatlarin ilerleyen süreçte kazaya karisan kusurlu araç sürücülerinden veya araç sahiplerinden geri alindigina (rücu edildigine) dair bir takim yanlis bilgiler dolastigini dile getiren Malatya Barosu Avukatlarindan Çagdas Karaoglan, konu hakkinda açiklamalarda bulundu.

Avukat Karaoglan'dan Sigortadan Alinan Tazminatlarla Ilgili Açiklama
Malatya Barosu Avukatlarindan Çagdas Karaoglan, “Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarinda her yil binlerce vatandasimiz aramizdan ayrilmakta, on binlercesi ise yaralanarak sakat kalmaktadir. Meydana gelen can kayiplari ve sakatliklar da ilerleyen asamada sigorta uyusmazliklari ile hukuk dünyasina yansiyarak, oldukça fazla sayida dava mahkemeleri mesgul etmektedir. Ancak sigorta bilincinin yüksek olmadigi ülkemizde, sigorta sirketlerinden alinan tazminatlarin ilerleyen süreçte kazaya karisan kusurlu araç sürücülerinden veya araç sahiplerinden geri alindigina (rücu edildigine) dair bir takim yanlis bilgiler dolasiyor" dedi.

“Trafik kazalari magdurlarinin bir takim tazminat hakki var”

Avukat Karaoglan, “Meydana gelen bir trafik kazasi sonrasi yaralananlarin, yahut vefat eden kisinin destekten yoksun kalan yakinlarinin bir takim tazminat haklari bulundugunu belirten Karaoglan, bu tazminatlarin ancak mevzuatta yer alan rücu sebeplerinden birinin varligi halinde ilgililere rücu edilebileceginden bahisle; “Karayollari Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasi Genel Sartlari B.4 maddesinde rücu sebepleri sayilmistir. Kisaca deginecek olursak; olay sigortalinin veya eylemlerinden sorumlu oldugu kisilerin kasti bir hareketi veya agir kusuru sonucunda meydana gelmis ise, aracin yeterli ehliyete sahip olmayan ya da ehliyetine el konulmus kimseler tarafindan kullanilmasi halinde, aracin uyusturucu madde veya yasal sinirin (0.50 promil) üzerinde alkol almis kisilerce kullanmis olmasi halinde, istiap haddinden fazla yolcu veya yük tasinmasi halinde, kazanin aracin çalinmasi/gasp edilmesi sonucunda olmasi halinde çalinma veya gasp edilme olayinda sigortalinin kendisinin veya eylemlerinden sorumlu oldugu kisilerin kusurlu oldugu tespit edilirse, bedeni hasara neden olan trafik kazalarinda sigortalinin veya eylemlerinden sorumlu oldugu kisilerin, tedavi veya yardim amaçli saglik kurulusuna gitme, can güvenligi nedeniyle uzaklasma gibi zorunlu haller hariç olmak üzere olay yerini terk etmesi veya kaza tutanagi, alkol raporu vb. kazanin olus sartlarina iliskin gereken belgelerin düzenlenmesi yükümlülügüne aykiri davranmasi hallerinde sigorta sirketince ödenen tazminat ilgililere rücu edilebilmektedir. Bahsi geçen unsurlarin bulunmadigi hallerde ise tazminat sigorta sirketi tarafindan ödenmekte, ödenen miktar daha sonra kimseden geri alinmamaktadir” diye konustu.

“Akraba fertlerinin yer aldigi kazalarda hak sahipleri daha hassas oluyor”

Trafik kazasinda yaralanan hak sahiplerinin, özellikle araç sürücüsünün akrabasi yahut arkadasi oldugu durumlarda daha hassas olunduguna deginen Karaoglan, rücu sebeplerinin mevzuatta açikça sayildigi, bu sebeplerden birinin bulunmadigi hallerde sürücüye bir zarar gelmeyecegi konusunda müsterih olunmasi gerektigini belirterek, kimi zaman bilgi eksikligi sebebiyle, kimi zaman da rücu sebebinin bulundugu bir olayda tazminat alan kisilerin daha sonra rücu ile karsilasmasi sonrasi yanlis bilgilerin toplumda yayildigini vurguladi. Sirf bu sebeple haklari zamanasimina ugrayan birçok magdur bulundugunun altini çizen Avukat Çagdas Karaoglan, hak kayiplarinin önüne geçilmesi adina uzman bir hukukçudan destek almadan hareket edilmemesi konusunda uyarida bulundu.
Kaynak: İHA