Dolandirici Zabit Katibinin Yargilanmasina Devam Edildi

Bakirköy Adliyesi’nde zabit katibi olarak görev yaparken yüksek kar getirisi vaadiyle 8 vatandasi milyonlarca lira dolandiran zabit katibi ve diger 14 sanigin yargilandigi davanin görülmesine mahkemenin verdigi aranin ardindan devam edildi. Durusmanin devaminda savunma yapan sanik Süleyman Demirel’in kiz kardesi. “Agabeyim özünde çok iyidir, çok zekidir. Yasamayi severdi Süleyman” dedi.

Bakirköy Adliyesi’nde zabit katibi olarak görev yaparken yüksek kar getirisi vaadiyle 8 vatandasi milyonlarca lira dolandiran zabit katibi Süleyman Demirel ve diger 14 sanigin yargilandigi davanin görülmesine mahkemenin verdigi aranin ardindan devam edildi.

“Yasamayi severdi Süleyman”

Durusmada savunma yapan sanik Süleyman Demirel’in kiz kardesi sanik Dilek Demirel. “Kisilerin hiçbirini tanimiyorum. Agabeyim bana icralik oldugunu ve hesabinin bloke oldugunu söyledi.

Bu nedenle bana para gönderiliyordu. Agabeyim özünde çok iyidir, çok zekidir. Olayin içerigindeki birçok seyi yeni ögreniyorum. Benim çocugum ile kendime ait bir hayatim var. Süleyman’in özel hayatina vakif degilim. Normal sjs kardesin edebilecegi muhabbetler oldu aramizda. Yasamayi severdi Süleyman. Bana o kadar para gelmesi garip geldi. Sordum ‘Seni ilgilendirmez’ dedi.

Ne yaptigini sorguladim bana ‘Benim hayatim’ dedi.

Ben istemiyordum hesabima para atmasini” ifadelerini kullandi.

“Ben 33 yil adalete hizmet etmis zabit katibiyim”

Sanik Süleyman Demirel’in annesi sanik Hamiyet Çoban ise, “Ben 33 yil adalete hizmet etmis zabit katibiyim. Bugüne kadar hiç usulsüz sorgulama yapmis biri degilim. Oglumu vuran kisilere zaman zaman sorgulama yaptim. Dosya detaylarini da görme imkanim yoktur. Ben bu kisilerin kisisel verilerini sorgulama amaciyla bir islem yapmis degilim” seklinde konustu.

Müsteki Rukiye Kumral ise, “Sanik Büsra Çatak eski arkadasimdi. Bana liseden bir arkadasi olan Süleyman’in yurt disindan para transferi yaparak kazanç sagladigini söyledi.

Bana ‘Kendisi adliye çalisanidir, ailesi de adliye çalisanidir’ dedi.

Büsra beni sürekli arayarak ‘Düsünüyor musun sende?’ gibi sorular sordu. Beni bu sekilde ise soktu. Bana kesinlikle bir ticaret oldugunu söyledi, parayi kendi hesabina attirdi. Ben toplam 750 bin liraya yakin ödeme yaptim” dedi.

Müsteki beyanlarinin ardindan durusma, 10 Mayis Cuma günü görülmesine devam edilmek üzere ertelendi.

Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianamede, sanik Süleyman Demirel’in Bakirköy Adliyesi’nde zabit katibi olarak görev yaptigi belirtildi. Iddianamede Demirel’in, birkaç yil önce tanismis oldugu Levent Siratas’a, adli personel olmasi nedeniyle zaman içinde mahkemelerde dosyasi olan birçok is adami ile tanistigini, bu is adamlarina yatirimlarinda kullanmalari için çevresindeki tanidiklarindan para temin ederek karsiliginda komisyon aldigini söyledigi aktarildi. Sanik Demirel’in kar payi kazanmak için para vermek isteyen kisilerin üzerlerine kayitli mal varliklarini UYAP sistemleri üzerinden kendi sifresi ya da hakim sifresi ile sorgulayarak tespit ettigi de iddianamede açiklandi. Iddianamenin devaminda “Mal varliklarini sahislara yine kar payi verecegini vaat ederek teminat adi altinda kurmus oldugu suç örgütü içerisindeki Bülent Sevinç, Levent Sahin, Abbas Kirmizi, Sevgen Atilla, Cemal Karaoglu, Evel Karisik, Semih Gündogdu ve Sadettin Volkan Durak isimli sahislarin üzerine geçirdigi, bu sahislar arasinda bahse konu mal varliklarinin sürekli el degistirdigi, sistem içindeki herkesin bu yöntem ile para kazandigi yapilan arastirmalarda anlasilmistir” ifadeleri kullanildi.

Müstekilerden Levent Siratas’in, zabit katibi Süleyman Demirel ve onun aile üyelerine bir kaç kez para verdigi, Demirel’in her seferinde bu paralari ödemeyi taahhüt ettigi kar payi ile birlikte Levent Siratas’a geri ödeyerek güvenini kazandigi, bu sekilde müsteki Siratas vasitasi ile müsteki Büsra Nur Güldorum ve annesi müsteki Nurdan Canbiçak ile tanistigi, tanistiktan sonra onlardan da kar payi ödemesi teklifi ile paralar istedigi iddianamede belirtildi. Süleyman Demirel’in müstekiler ile yaptigi görüsme ve konusmalarda birlikte çalistigini söyledigi aile üyelerinden Büyükçekmece Adliyesi Memur Suçlari Bürosunda zabit katibi olarak çalisan eski esi Vildan Öz’ü, Büyükçekmece Adliyesi Sorusturma Kaleminde katip olarak çalisan annesi Hamiyet Çoban’i, özel bir sirkette çalisan kardesi Dilek Demirel’i müstekilere güven vermek ve dostluk kurmak amaciyla tanistirdigi da iddianamede kaydedildi.

Örgüt lideri Süleyman Demirel’in hesaplarinda bloke bulunmasi ve icra takiplerine konu olmasi nedeniyle büyük meblagli paralari kendi hesabina almayarak örgüt üyesi olan Büyükçekmece Adliyesi zabit katibi annesi Hamiyet Çoban ve yine Büyükçekmece Adliyesi zabit katibi olan eski esi Vildan Öz’ün hesaplarini kullanarak islem yaptigi, gayrimenkul yatirimlari ile ilgili para devir alacagi tapulari da örgüt yöneticileri olan Abbas Kirmizi, Cemal Karaoglu, Bülent Sevinç, Levent Sahin, Sevgen Atilla isimli sahislarin üzerine almasini sagladigi da iddianamede belirtildi.

Iddianamede müsteki Büsranur Güldorum ve annesi Nurdan Canbiçak’in örgüt lideri Süleyman Demirel ve diger örgüt üyeleri tarafindan toplamda 8 milyon 133 bin 480 TL zarara ugradiklarini beyan ettikleri açiklandi. Öte yandan ifadeleri alinan Gökhan Aytekin, Neriman Aytekin, Büsra Çatak, Ayhan Dogan, Cihan Könülsök ve Fatih Çetinkaya’nin zabit katibi Süleyman Demirel’in kendilerinden kar payi ödemesi teklifi ile paralar aldigini ancak ödemis olduklari paralari geri alamayarak magdur olduklarini beyan edip sikayetçi olduklari aktarildi. Bakirköy Adliyesi Agir Ceza Mahkemesinde çalisan zabit katibi Süleyman Demirel’in müsteki sahislari, kar payi vermek vaadiyle almis oldugu yüksek meblaglardaki para ve menkulleri, gayrimenkulleri, ziynet esyalarini kurmus oldugu suç örgütünde tefecilik yapan üyeleri ile birlikte dolandirarak menfaat temin ettikleri iddianamede belirtildi.

Örgüt lideri zabit katibi Süleyman Demirel’in adliyede çalistigi için çevresinin genis oldugunu bu sayede bazi isler yaptigini bu islerin bazilarinin sosyal medya hesabi reklam geliri, memleketi olan Tokat’tan yaprak, salça getirip satmasi gibi isler oldugunu söyleyerek memur olmasina ragmen yasadigi lüks hayatin bu sayede olduguna müstekileri inandirdigi iddianamede belirtildi. Demirel’in bu sayede insanlarin yatirim amaçli kendisine ve telkinleri sonucu etrafindaki tefeci oldugu bilinen kisilere para verilmesini sagladigi da iddianamede ifade edildi.

Bakirköy Agir Ceza Mahkemesinin zabit katibi Süleyman Demirel’in tefecilik yapan bir örgütle ortak hareket ettigi, parasini yüksek faizle kullandirmak isteyen vatandaslarin gayrimenkullerini geçici olarak devralma karsiliginda kar payi vaadinde bulundugu, gayrimenkulünü devraldigi kisilere birkaç ay göstermelik ödemeler yaptigi ancak devam eden süreçte hileli yöntemlerle gayrimenkulleri tefeci örgütle iltisakli farkli sahislar adina sira sira tescil ettirip magdurlarin mal varliklarini ele geçirdigi, akabinde çete üyelerinin gayrimenkulleri farkli kisilere satma santajiyla magdurlardan para talebinde bulunmayi sürdürdügü iddianamede aktarildi. Demirel’in birlikte çalistigi hakimlere ait UYAP sifrelerini kullanarak eristigi kisisel verileri dolandiricilik suçu için kullandigi, yine UYAP sistemi üzerinden edindigi bilgilerle icra mahkemelerindeki alacaklilarla irtibat kurup maddi menfaat karsiliginda uyusmazligin mahkeme disinda çözülmesine yönelik girisimlerde bulundugu yönünde tespitler yapildigi da iddianamede açiklandi. Zabit katibi Süleyman Demirel’in ‘suç islemek amaciyla örgüt kurmak’, ‘dolandiricilik’, ‘tefecilik’, ‘bilisim sistemine girmek’, ‘verileri hukuka aykiri olarak vermek ya da ele geçirmek’ suçlarindan toplamda 40 yildan 154 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi. Iddianamede diger 13 sanigin ise degisen oranlarda hapisle cezalandirilmalari talep edildi.
Kaynak: İHA