Asirlardir Hidirellez'i Mezarlikta Kutluyorlar

Balikesir’in Edremit ilçesi Tahtakuslar Mezarligi’nda asirlardir sürdürülen Hidirellez gelenegi, bölgede yasayan Tahtaci Türkmenleri tarafindan yasatiliyor. Mezarlikta gerçeklesen Hidirellez etkinligi büyük ilgi görüyor.

Asirlardir Hidirellez'i Mezarlikta Kutluyorlar
Tahtaci Türkmenleri, asirlardir sürdürdükleri Hidirellez gelenegi dahilinde Kazdaglari eteklerindeki Tahtakuslar Mahallesi mezarliginda bir araya gelerek ölmüsleri için hayirlar yapti ve Hidirellez’i kutladilar. Mezarlari süsleyen ve yanlarinda getirdikleri yemekleri yiyen Tahtaci Türkmenleri, odun atesinde pisirdikleri kahve ile çerez ve sekerleri birbirlerine ve ziyaretçilere ikram etti.

Yüzyillardir bu gelenegin devam ettirildigini ifade eden Tahtakuslar Muhtari Kadir Sürgit, “Ölmüslerimizin ruhuna degsin diye çay, kahve ikramlari, yemek ikramlari, çerez ikramlari, ölmüslerimizi anmak için yapiyoruz. Ölmüslerimizi anmak için yüzyildan beri süren kültürel bir etkinligimiz. Bizim için çok önemli bir gün” dedi.

Etkinlige katilmak için Kazdaglari’na geldigini ifade eden Yesim Varol, “Kazdaglari’na ilk defa geliyorum. Hidrellez için de bu köye ilk defa geliyorum. Inanilmaz güzel bir yer. Bence çok anlamli bir etkinlik bu. Insanlarin ölmüslerini anmalari için onlarla birlikte anilarini tazelemeleri için ve hayir yapmalari için inanilmaz güzel bir etkinlik. Ben bayildim. Bence herkes hayatinda en az bir kere görmeli” dedi.

Kaynak: İHA