Girisimsel Radyoloji Ile Birçok Hastaliktan Ameliyatsiz Kurtulmak Mümkün

Girisimsel Radyoloji konusunda bilgiler veren Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanisal ve Girisimsel Radyoloji uzmani Prof. Dr. Nevzat Karabulut, “Cerrahi müdahaleye göre ciltte iz birakmaz ve iyilesme süreci çok daha kisadir. Ayrica, bu islemler genellikle hastanede yatis gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hizli dönerler” dedi.

Girisimsel Radyoloji Ile Birçok Hastaliktan Ameliyatsiz Kurtulmak Mümkün


Özel Denizli Tekden Hastanesi Tanisal ve Girisimsel Radyoloji uzmani Prof. Dr. Nevzat Karabulut, girisimsel radyoloji alaninda bilgiler verdi. Girisimsel radyolojinin görüntüleme tekniklerini kullanarak vücut içindeki hastaliklari teshis ve tedavi etme süreci oldugunu ifade eden Prof. Dr. Karabulut, bu tedavilerin görüntüleme yöntemleri rehberliginde igne deliginden yapilarak birçok hastayi ameliyattan kurtaran minimal invazif islem oldugunu söyledi.



Girisimsel radyolojinin iki ana gruba ayrildigini vurgulayan Prof. Dr. Karabulut, “Girisimsel radyoloji uzmanlari, özellikle damarlar, böbrekler, karaciger, akcigerler ve diger iç organlarda bulunan hastaliklarin kesin tanisini koymak ve tedavi etmek için radyolojik görüntüleme tekniklerini kullanirlar. Vasküler girisimsel radyolojide tikali damarlari açma, kanayan organlarin ve tümörlü doku damarlari ile anevrizama denilen damar baloncuklarini tikama gibi islemler yapilir. Nonvasküler girisimsel radyolojide ise görüntüleme yöntemleri rehberliginde perkütan biyopsi, kist ve apse tedavileri, çikolata kisti tedavisi, safra veya idrar kanalindaki darliklarin açilmasi, tümörlü dokuyu yakma islemleri ile vücut bosluklarinda biriken sivilarin kateter yerlestirilerek bosaltilmasi gibi islemler yapilir” seklinde konustu.

Girisimsel radyolojinin diger yöntemlere göre avantajlarini anlatan Prof. Dr. Karabulut, “Girisimsel radyoloji prosedürleri genellikle lokal anestezi altinda ve igne deliginden geçerek yapildigindan hastalar için daha az rahatsizlik vericidir. Ciltte iz birakmaz ve iyilesme süreci çok daha kisadir. Ayrica, bu islemler genellikle hastanede yatis gerektirmez ve hastalar normal günlük aktivitelerine daha hizli dönerler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA