Gina Mercimek Davasinda Karar Açiklandi

Kilis’te 9 yasindaki Gina Mercimek cinayeti davasinda bir sanik kasten öldürme suçundan agirlastirilmis müebbet, cinsel istismar suçundan 30 yil ve kisiyi hürriyetinden yoksun kilma suçundan 12 yil hapis cezasi alirken, diger sanik hakkinda beraat karari verildi.

Gina Mercimek Davasinda Karar Açiklandi
Kilis’te 4 Nisan 2023 tarihinde okuldan çiktiktan sonra kaybolan 9 yasindaki yabanci uyruklu Gina Mercimek’in cinsel istismar sonrasi bogularak, briket baglanip su kuyusuna atilmasi ile ilgili davanin karar durusmasi görüldü.

Kilis 2. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya tutuklu saniklar SEGBIS’le baglandi. Durusmada sanik Hüseyin Boguç, Azittin Altinöz ve Gina Mercimek’in avukatlari ve vatandaslar yer aldi.

“Savunmalar suçtan kurtulmaya yöneliktir”

Ailenin gönüllü avukatligini üstlenen Avukat Sümeyye Gökçe, ‘‘Saniklar sorusturma ve asamasinda hiçbir sekilde pismanlik göstermemislerdir. Saniklar cezadan kurtulmak için sürekli olarak birbirlerini suçlamislardir. Emniyette verilen ifadeleri ile mahkemede verilen ifadeleri tamamen farklidir. Saniklar üzerlerine atili olan suçlari fikri ve eylemsel birliktelik içerisinde islemislerdir. Saniklarin üzerlerine atili suçlarin en üst haddinden ve indirim yapilmaksizin ceza almalari gerekmektedir’’ dedi.

Savunmasina ekleme yapmayan sanik Hüseyin Boguç, bir önceki mütalaaya katildigini belirterek, mahkeme heyetinden tahliyesini talep etti. Sanik Azittin Altinöz de, "Mütalaayi kabul etmiyorum. Beratimi ve tahliyemi istiyorum" dedi.

4 Nisan 2023 tarihinde 9 yasinda olan ve hep 9 yasinda kalacak olan Gina Mercimek’in okuluna formasi, defteri kalemi ile gittigini, bir daha evine, okuluna gitmedigini söyleyen Yeryüzü Çocuklari Dernegi (YEÇED) Avukati Betül Zagli Topal, ‘‘Bir kiz çocugunun egitim yolculugu acimasiz kisilerin elleriyle bir kuyunun dibinde sona erdi. O gözlerini yumdugunda ailesinin adalet arayisi basladi, bugün itibariyla bir seneden fazla sürdü. Bizler de karar durusmasi sonrasinda Gina’yi ve tüm çocuklari hatirlatmak için buradayiz. Gina, tüm diger çocuklar gibiydi. Masum, hayat dolu ve sevimliydi. Gina tüm diger çocuklar gibi haklara sahipti ve yine tüm diger çocuklar gibi korunmasi gerekiyordu. Ancak Gina acimasiz sahislardan korunamadi. Çocuklarin korunmasi ve haklarinin güvenceye alinmasi adina suçlarin caydiriciliginin arttirilmasi, sokaklarin güvenliginin saglanmasi zaruridir. Gina Mercimek katilinde de oldugu üzere bu gibi vahsi eylemleri isleyenlerin ilk suç eylemi olmadigi ve verilen cezalarin yetersizligini ve herhangi bir islah ediciligi olmadigini gözlemliyoruz. Bu durum özellikle çocuklarimiz için hayati güvensiz kilmaktadir. Çocuklar toplumun en masum yanidir. Çocuklarini koruyamayan bir toplumun saglikli gelecegi de olmayacaktir. Sokaklari ve toplumu güvenli kilmadikça çocuklarin haklarini onlara teslim edemeyiz. Gina, egitim almak için evine yakin bir okula giden kiz çocuguydu. Gina’nin gidebilecegi bir okulu hiç olmayacak, sokakta yürüdügü, oyunlar oynadigi günler hiç geri gelmeyecek. Suçlular neden Gina’yi seçtiklerini söylemeseler de bizler onun savunmasiz bir kiz çocugu oldugu için seçildigini anliyoruz. Savastan ve onun getirdigi ölümden kaçan Gina, egitim için çiktigi yolda katledildi. Yasam hakki alinan çocuklarin egitim hakki söz konusu olmayacaktir. Sokaklari ve toplumu suçlardan ve suçlulardan temiz kilmak çocuklarimiza ve gelecegimize yönelik görevimizdir. Aksi halde savunmasiz masum çocuklara yönelik bu gibi vahsi eylemlerin sonu gelmeyecektir’’ dedi.

Görülen karar durusmasinda tutuklu sanik Hüseyin Boguç, "kasten öldürme" suçundan agirlastirilmis müebbet, "cinsel istismar" suçundan 30 yil, "kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" suçundan 12 yil olmak üzere toplamda müebbet ve 42 yil hapis cezasi alirken, Azittin Altinöz ise beraat karariyla serbest birakildi.

Ne olmustu

Kilis’te Okçular Mahallesi Selvili Medrese Sokak’ta yasayan 9 yasindaki yabanci uyruklu Gina Mercimek, 4 Nisan 2023’te okuldan çiktiktan sonra kayboldu. Gina’nin cesedi, 6 Nisan’da ayni sokakta yasayan Hüseyin Boguç’a ait evin bahçesindeki su kuyusunda bulundu. Gina’nin boynuna briket baglanarak su kuyusuna atildigi tespit edildi. Olayin ardindan gözaltina alinan Hüseyin Boguç ve Azittin Altinöz tutuklandi. Saniklar hakkinda ’kisiyi hürriyetinden yoksun kilma, çocuklarin cinsel istismari, kasten öldürmek’ suçlarindan agirlastirilmis müebbet hapis talebiyle dava açildi.
Kaynak: İHA