Gaziantep'te Istihdami, Katma Degeri Ve Çevre Sagligini Bir Arada Sunan Proje

Gaziantep’te kirsal alanda hayvancilikla geçimini saglayan ailelere, keçe yapimi ögretilerek hem küçükbas hayvanlardan elde edilen yüne katma deger kazandiriliyor hem kadin çiftçilerin istihdam orani artiriliyor hem de koyun ve keçi yünü yakiminin önüne geçilerek çevreye verilen zarar engelleniyor.

Gaziantep'te Istihdami, Katma Degeri Ve Çevre Sagligini Bir Arada Sunan Proje
Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanligi 2023 yili EKK-TEYAP programi kapsamina Gaziantep Büyüksehir Belediyesi tarafindan sunulan ve GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ile Büyüksehir Belediyesi arasinda imzalanan protokol çerçevesinde “Keçenin Kadin Elinde Hayat Bulmasi Projesi” hayata geçirildi.

Proje ile 2022 TÜIK verilerine göre 698 bin 317 küçük bas hayvanin bulundugu Gaziantep’te bu hayvanlarin bakimindan arta kalan koyun-keçi tüylerine katma deger kazandirmak ve bölgedeki kadin çiftçilerin istihdam oranini artirmak amaçlaniyor.

Projede istihdam ve katma degerin yani sira koyun ve keçi yününü meralarda yakilmasindan dolayi dogaya verilen zararin önüne geçilmesi de hedefler arasinda.

Gaziantep’te Tarim ve Orman Bakanligi yönetmeligi çerçevesinde kurulan ilk ve tek kooperatif S.S. Ayintap Tarimsal Kalkinma Kooperatifi’ne üye 8 kadinin bölgedeki kadinlara, kadin eli ile yapaginin degerlendirilerek islenmesi ve keçe haline getirilmesi egitimleri veriliyor. Bölge kadinlarina proje sayesinde verilecek egitimler ile ayrica üretilen ürünün çesitliligi de artacak.
Kaynak: İHA