Enerji Sektörüne Odaklanan Mesleki Egitime Önemli Katki

Türkiye’nin en önemli özel sektör enerji üretim sirketlerinden olan Enerjisa Üretim, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile yaptigi protokol dogrultusunda ögrencilerin mesleki gelisimlerine katki saglayacak egitim imkanlarini ve laboratuvarlarin modernizasyonunu gerçeklestirdi. Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) is birligiyle de ögrencilere sunulan Ingilizce ve mesleki egitimlerle ögrencilerin kisisel gelisimlerine katki saglamayi hedefledi.

Enerji Sektörüne Odaklanan Mesleki Egitime Önemli Katki
Sektörün sürdürülebilirligini saglama vizyonu kapsaminda, enerji sektöründe nitelikli çalisan yetistirilmesine odaklanan Enerjisa Üretim, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile sektörel egitimin ufkunu genisletecek bir is birligine imza atti. Geçen yilin Temmuz ayinda imzalanan protokol dogrultusunda ögrencilerin, enerji sektörünün ihtiyaçlarina uygun sekilde hazirlanmasina yönelik egitim dokümanlari ve teknik malzemeler temin edildi. ‘Elektronik ve Devre Laboratuvari’ ile ‘Bilgisayar Laboratuvari’ açildi. Ayrica, ‘Elektrik Laboratuvari’, ‘Sanal Gerçeklik Laboratuvari” ve ‘Mekatronik Laboratuvari’ gibi 4 farkli laboratuvar yenileyerek güçlendirdi. Akademik faaliyetlerin ve ögrenci deneyimlerinin gelistirilmesi amaciyla açilan ‘Bilgisayar Laboratuvari’nda, 50 ögrenci için yeni bilgisayarlar saglandi. ‘Elektronik ve Devre Laboratuvari’nda yüksek hassasiyetli ayarlanabilir DC güç kaynaklari, fonksiyon jeneratörleri, multimetreler ve osiloskoplar gibi temel ekipmanlarla alan güncellenirken; laboratuvarin altyapisini güçlendirmek amaciyla yeni bilgisayarlar kazandirildi ve laboratuvarin fiziksel görünümü teknolojik sekilde yenilendi.

‘Elektrik Laboratuvari’ için, otomatik kumanda egitim setleri ve elektrik makinalari egitim setleri gibi ekipmanlar tedarik edildi. Mekatronik laboratuvarinda ise PLC egitim setlerinin kullanimi için bilgisayarlar ve PLC egitim setleri saglanarak, ögrencilerin bu alandaki becerilerini gelistirmeleri desteklendi.

“Bilgisayar” ile “Elektronik ve Devre” laboratuvarlari Enerjisa Üretim adini aldi

Makina grubu laboratuvarlarinda, talasli imalat laboratuvari için CNC cihazi ve ilgili ekipmanlar, malzeme ve ölçme laboratuvari için, salgi komparatörü ve delik komparatörü gibi ölçme ekipmanlari, ölçme ve kontrol laboratuvarinda portatif sertlik ölçüm cihazi ve genisletilmis gerçeklik laboratuvari için ise VR gözlükler temin edildi. Akademik personel ve ögrencilerin yetenek ve bilgilerini artirmak adina Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD) ile is birligi içinde Ingilizce egitimleri verilmeye baslandi. Önümüzdeki dönemde çesitli egitim programlari ve atölye çalismalari düzenlenerek, yenilenebilir enerji teknolojileri, bilgisayar egitimleri, Ingilizce dil becerileri ve sosyal beceriler egitimi gibi konulari kapsayan egitimlere devam edilmesi planlaniyor. Çalismalar kapsaminda ödüllendirme programi sayesinde basarilarin da tesvik edilmesi amaçlaniyor.

Enerjisa’dan 7.5 milyon, Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi’ndan 1.5 milyon TL destek

Projeyle ilgili gerçeklestirilen tanitim toplantisinda konusan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, “Bizler Celal Bayar Üniversitesi olarak hem Enerjisa üretim ile hem de Avrupa ve Imar ve Kalkinma Bankasi bir is birligi protokolü gerçeklestiriyoruz. Bu protokol çerçevesinde üniversitemize her iki kurumumuzun da çok ciddi katkilari söz konusu. Isbirliginin bir çiktisi olarak açilisini gerçeklestirecegimiz öncelikle iki tane laboratuvarimiz var. Bir tanesi Enerjisa Üretim Bilgisayar Laboratuvari, digeri de Enerjisa Üretim Elektronik ve Devre Laboratuvari. Bu iki laboratuvarimiz sayesinde bizler sadece Ege Bölgesi’nde degil, Manisa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu olarak ülkemizde oldukça donanimli ve modern bir altyapiya sahip laboratuvarlarda ögrencilerimize öncelikle egitim vermeye basliyoruz. Onun disinda Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi ile yaptigimiz is birligi neticesinde 60 tane ögrencimize ileri düzeyde Ingilizce egitimi ve bilgisayar destekli egitim verilmesi planlandi. Bu sekilde de ögrencilerin alacaklari hem dil egitimi hem de bilgisayar destegiyle sadece ulusal degil, uluslararasi platformda da meslektaslariyla rekabet edebilme, bu alanda çalisabilme firsati bulacaklar. Dolayisiyla ögrencilerimiz için en somut yani bu. Yapilan katki sadece bu iki laboratuvarla sinirli degil. Onun disinda bizim iste sanal gerçeklik, elektronik laboratuvari, makine grubu laboratuvari gibi diger laboratuvarlarimiz da var. Bu projeyle bu laboratuvarlarimizin da donanim altyapisi bakimindan oldukça güçlendirilmesi saglandi. Enerjisa’nin bugüne kadar yaptigi katkilar yaklasik 7 buçuk milyon TL olarak ifade edilebilir. Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi’ndan ögrencilerimizin yabanci dil ve bilgisayar destekleri egitimi için aldigimiz katki da yaklasik 1 buçuk milyon TL olarak ifade edebiliriz” dedi.



“Yetismis insan gücüne çok inaniyoruz”

Enerjisa Üretim Insan ve Kültür Genel Müdür Yardimcisi Aysegül Gürkale ise “Enerjisa Üretim olarak gençleri gelecegimiz olarak görürken, egitim konusu ise kritik olarak degerlendirdigimiz basliklar arasinda yer aliyor. Yetismis insan gücüne çok inaniyoruz. Enerji sektöründe, enerji bagimsizligi için disa bagimliliktan kendimizi alikoymak adina yenilenebilir enerji yatirim çok önemli konu hatta bir memleket meselesi. Manisa bölgesinde yapimi devam eden bin megavatlik rüzgar enerji santralleri var. Bu ne demek? Yarin bir gün hem buranin halki için hem buralarda lise çaginda, üniversite çaginda olan gençlerimiz için yeni is firsatlari demek. Sosyal etki alanimizdaki herkes ve her sey için daha iyisini saglama anlayisi benimsiyoruz. Bu dogrultuda, biliyoruz ki bu is birligi ile akademik faaliyetlerin ve ögrenci deneyimlerinin ilerlemesini saglayarak ‘Bizimle Degisir’ söylemimizin de yansittigi gibi hikayelerin bizimle degisecegine inaniyoruz. Gerçeklestirdigimiz bu çalismadan dolayi çok heyecanli ve umutluyuz. Su anda ilk sonuçlarini görecegiz. Bunun bir baslangiç oldugunu biliyoruz. Burada yetismis ögrencilerin yollarinin çok açik olmasini diliyoruz” diye konustu.

Sürdürülebilir ve kapsayici ekonomilerin gelisimini tesvik etmenin EBRD için öncelik teskil ettigini belirten EBRD Baskan Vekili Mehmet Üvez, “Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi ülkemizin de kurucu üyesi olan bir uluslararasi finans kurulusu. Yaptigimiz yatirimlarla biz de ülkemizin yesil dönüsümü ve 2053 sifir emisyon hedefleri kapsaminda yesil dönüsümünde oldukça önem arz eden yatirimlara imza atmaya çalisiyoruz. Bu fiziki yatirimlar ancak insan kaynagiyla gerçeklestirebilecek, sürdürülebilecek yatirimlar. Özellikle ülke stratejimiz kapsaminda firsat esitligi, kadinlarin, gençlerin, diger sosyal gruplarin, ekonomik firsatlardan maksimum faydalanmasi için iyi partnerler bulmaya, gerek özel sektörde, gerek kamuda, gerekse çati özel kuruluslariyla çalismaya özen gösteriyoruz. Projemiz uzun bir planlamaya ve derin bir ortaklik arka planina dayaniyor. Ne mutlu ki bugün birlikte sonuçlarini görecegiz. Bunlar bazen laboratuvar gibi somut yatirimlari oluyor. Bazen de becerilerin arttirilmasi için daha somut anlamda beceri gelistirme programlari oluyor. Bu güzel is birligiyle insallah bunlarin adimini attik. Ileride daha fazla katki saglamayi düsünüyorum. Özellikle bölgeye baktigimizda özel sektör yatirimlarinda Manisa’nin önemli oldugunu müsahede ediyoruz. Gene baktigimizda bölgede gerek tarim, gerekse yenilenebilir enerji alaninda çesitli yatirimlarimiz var. Önümüzdeki dönemde de bu is birligini aslinda iyi bir vesile olarak artmasini, insan kaynagiyla da desteklenmesini hedefliyoruz” dedi.



Laboratuvarlarin açilis kurdelesi kesildi

Tanitim toplantisinin ardindan proje kapsaminda Manisa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bünyesinde hayata geçirilen elektronik ve devre laboratuvari ile bilgisayar laboratuvarinin açilisi gerçeklestirildi.

Buradaki açilisa Manisa Valisi Mustafa Yildiz, Yunusemre Kaymakami Atilla Kantay, Sehzadeler Belediye Baskani Gülsah Durbay da katildi.

Projeyle ilgili yapilan konusmalarin ardindan laboratuvarlarin açilis kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri laboratuvarlari tek tek gezerek, ekipmanlar hakkinda bilgi aldi. Daha sonra ögrencilerle bir araya gelerek, onlarin sorularini yanitladi. Program, tesekkür belgesi takdimi ile son buldu.
Kaynak: İHA